ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΣΑΙΩΝ
«ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΟΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΑΔΑΣ
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1831, είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στο Άργος Εθνική Συνέλευση και για το λόγο αυτό όφειλαν οι έκτακτοι επίτροποι και οι προσωρινοί διοικητές να καλέσουν τους υποδημογέροντες και τους εκλέκτορες προκειμένου με πράξη τους να επικυρώσουν τον ορισμό πληρεξουσίων που είχαν εκλεγεί το 1829 ή να εκλέξουν καινούργιους σε κάποιες περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η συμμετοχή των εκλεγμένων.
Οι υποδημογέροντες και εκλέκτορες του τμήματος Πελεκανάδας: Μοσχοβίτης Γαλάνης, Μοσχοβίτης Θανάσης, Σαγιάς Γεωργάκης, Παπαθανασίου Παπαφώτης και Ντρίκας Κωνσταντής συγκεντρώθηκαν στην Κορώνη, όπως είχαν υποχρέωση, ώστε μαζί με τους υπολοίπους υποδημογέροντες και εκλέκτορες των άλλων τμημάτων, να εκλέξουν τους πληρεξουσίους της επαρχίας Κορώνης.
Μια προσεχτική μελέτη του εγγράφου που παραθέτουμε στη συνέχεια, μάς δείχνει μια σειρά από «αυθαιρεσίες" που διαπράχτηκαν την ημέρα εκείνη στην Κορώνη (1):
«Προς την Σ. Διοίκησιν των μεσσηνιακών φρουρίων Οι υπογεγραμμένοι υποδημογέροντες και εκλέκτορες της επαρχίας Κορώνης, καθ' ην εξέδωσε διακήρυξιν και οδηγίας η Σ. Κυβέρνησις περί εκλογής εκλεκτόρων και πληρεξουσίων, χθες συνήχθημεν εις τον ναόν της μητροπόλεως διά να εκλέξωμεν τους δύο πληρεξουσίους της επαρχίας μας, όπου μετά τον νόμιμον όρκον, τον οποίον ελάβομεν, εκπληρώσαμε το ιερόν τούτο χρέος μας.
Ενώ δε εξερχόμεθα του αυτού ναού τινές των πολιτών, τους οποίους κατωτέρω θέλομεν αναφέρει ονομαστί, ενεδρεύοντες εις το καφενείον του Γεωργίου παγλά άρχισαν να μεγαλοφωνούν υβρίζοντάς μας, παρούσης και της Σ. διοικήσεως, δια το άδικον, ως αυτοί εκραύγαζον λέγοντες, το οποίο μας εκάματε από τον Θεόν να το εύρετε, ου να χαθήτε κτλ. ημείς μ' όλα ταύτα, δεν τους απεκρίθημεν, αλλά γενναίως τα υποφέραμεν διά την κοινήν ησυχίαν και ευταξίαν της επαρχίας μας, διά να μη ακολουθήση δηλ. κανέν απευκταίον.
Μετά δύο ωρών σχεδόν διάστημα ενώ εξερχόμεθα του φρουρίου προ των θυρών αυτού, αφού προεσηνάχθησαν εις το καφενείον του αναγνώστη κλάπα κρατούντες ξύλα, προεδρεύοντος του Μιχαήλ Σχινά, αδελφών λαχανέων και Ευσταθίου μπάστα εις την στασιώδη ταύτην συνάθροισιν, και εις τα όσα εις την εποχήν ταύτην της εκλογής των πληρεξουσίων ηκολούθησαν κατά την επαρχίαν ταύτην, και αφού πάλιν μας ύβρισαν και ενέπτυσαν εις το πρόσωπον, ώρμησαν τελευταίον καθ’ ημών άλλοι από τα παράθυρα του ανωτέρου καφενείου και άλλοι από την θύραν, ως λέοντες ωρυόμενοι διά να μας ξεσχίσουν κτυπούντες μας κατά κεφαλήν με τα ξύλα και πέτρας. Ιδόντες δε το τοιούτον ελεεινόν μανιώδες και τραγικόν κίνημά των εδόθη μεν εις φυγήν, και αυτοί εξηκολούθουν το μιαρόν τούτο έργον τους διώκοντές μας έως εις το προάστειον. Αφ’ ου πλέον απεμακρύνθημεν απ' αυτούς ίδομεν από τους ημετέρους ότι είναι πληγωμένοι πέντε, ο γεώργιος σπυράκης, κωνσταντίνος και δημήτριος χαρίτος τζήνης οι και εκλέκτορες, και ο σπυρίδων ζωγράφος και παναγιώτης τζαβάρας οι συνοδίται μας, και ταύτα πάντα διότι δεν υπενδώσαμε εις τας ραδιουργικάς συμβουλάς των, οίτινες ήρχοντο καθημέραν εις τα χωρία μας τάσσοντες προς ημάς και προς τον λαόν γρόσια, καρπούς και άλλα, και το χείριστου αφορολογίαν και άλλα κατά των καθεστώτων διά να εκλέξωμεν διά πληροξουσίους της επαρχίας μας από τους άνω ευρημένους πρωταιτίους.
Οι ανωτέρω συναθροισθέντες στασιασταί εισίν οι ακόλουθοι: Θεόδωρος μπουρμπουχάκης, δημήτριος μπουρνιάς, πέτρος και παναγιώτης κλαπέοι, κωνσταντίνος καντρέβας, παντελής παντελόπουλος, χρίστος μπαρμουτζής, αδελφοί και συγγενείς πικαίοι, ιωάννης ζήρας, αγγελής τζάκωνας, παναγιώτης πεπόνης, διονύσης ζουζούνης, τζανής πικραμένος, απόστολος μπουρμπουχάκης, γεώργιος βεργογιαννόπουλος, δημήτριος σπουργίτης, γεώργιος και αδελφοί παυλαίοι, και άλλοι τους οποίους αυτοί γνωρίζουν.
Δι' όλα λοιπόν τα προεκτεθέντα στασιώδη κινήματα των άνω διαμαρτυρόμεθα κατ' αυτών ενώπιον της Σεβαστής ημών κυβερνήσεως, και ως τοιούτους εγκαλούμεν αυτούς εις το ανήκον δικαστήριον εν καιρώ τω δέοντι και υποφαινόμεθα.
Αντίγραφον της παρούσης παρακαλούμεν να μας επιστραφή επικυρωμένον.
Εν Κορώνη τη 26 Αυγούστου 1831
Οι υποδημογέροντες και εκλέκτορες της επαρχίας Κορώνης γεώργιος σπυράκης, εκλέκτωρ, φώτης βλαχοθανάσης, εκλέκτωρ, υποδημογέρων πηλαφάς, παναγιωτάκης λιμπερόπουλος.
Οι υποδημογέροντες και εκλέκτορες του τμήματος πελεκανάδας γαλάνης μοσχοβίτης, θανάσης μοσχοβίτης, γεωργάκης σαγιάς εκλέκτωρ, παπαφώτης παπαθανασίου, κωνσταντής ντρίκας.
Οι υποδημογέροvrες τμήματος αβραμιού, χρίστος πολυχρονόπουλος και εκλέκτωρ, ιωάννης πουλογιάνης, εκλέκτωρ.
Οι υποδημογέροvrες του τμήματος γαμπριά κωνσταντίνος ιερεύς παπαθανασίου. Οι εκλέκτορες: δημήτριος χαρίτος, Θεοδωράκης ιερεύς, πανάγος μάκης, δημήτριος μυλονόπουλος, Θεοδωρής καρβέλας, αναστάσης μιχαλόπουλος.
Οι υποδημογέροvrες του τμήματος βουναρίων αναστάσιος σταματάκης, παναγιώτης σαραντόπουλος, δημογέρων χαρακοπιού, ευστάθιος μιχαλάκης, εκλέκτωρ, γιάννης τριανταφυλλάκης, εκλέκτωρ χωρίον πετριάδα: παναγιώτης βέργης, δημογέρων, κωνσταντής παπαμικρούλης, εκλέκτωρ χωρίον σαραντζά: βασίλειος βασιλόπουλος, δημογέρων, γιαννάκης κατζαπάρης, εκλέκτωρ, δημητράκης τζόκας, εκλέκτωρ, διονύσιος κουτζουμπός, εκλέκτωρ αγιαντριάδες: δημήτριος κουτζουμπός, δημογέρων.
Ίσον και απαράλλακτον τω πρωτοτύπω καταχωρηθέντι εις τα εξερχόμενα υπ' αριθ. 403.
Τη 2 Νοεμβρίου 1831 εν μεθώνη
Ο Διοικητής των μεσσηνιακών φρουρίων (Τ.Σ.) Δημήτριος Κ. Βυζάντιος».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Ιθώμη», τεύχος 33-34, Ιούνιος 1992, από τον Αλέξανδρο Αθ. Μπάλτα, με τίτλο «160 χρόνια από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (1831-1991) -Δύο ανέκδοτα έγγραφα από τη Μεσσηνία».