ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΣΑΙΩΝ
«ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΦΡΑΔΑΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Μετά την απελευθέρωση η Βουφράδα άρχισε να επουλώνει τα τραύματά της, τα οποία δεν είχαν τέλος. Ο κόσμος πεινούσε και η γη δεν μπορούσε να δώσει καρπούς. Σε τέτοια τραγική κατάσταση βρισκόταν η Μεσσηνία, ώστε εξαναγκάστηκε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης να στείλει έγγραφο στις 12 Σεπτεμβρίου 1827 στην κυβέρνηση, ζητώντας αλεύρι για να μην πεθάνουν οι Μεσσήνιοι της πείνας. Το ίδιο έπραξε και ο βουλευτής της Πυλίας Ι. Οικονομόπουλος.
Κι ενώ η πείνα μάστιζε τους κατοίκους της Βουφράδας, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα σταχωριά Αρναούταλη, Χατζή, Βλαχόπουλο, Γκρούστεση και Σουληνάρι, καθώς σημειώνεται η πρώτη σύγκρουση των χωριών αυτών με το νεοσύστατο κράτος. Η γενεσιουργός αιτία ήταν η άρνηση των χωριών να πληρώσουν φόρους κι αυτό για τον εξής λόγο: «Η κυβέρνηση Καποδίστρια αναδιάρθρωσε το σύστημα της είσπραξης της δεκάτης: οι γεωργοί θα πλήρωναν το φόρο σε χρήμα κι όχι σε είδος. Με το σύστημα αυτό απέβλεπε στην ευκολότερη είσπραξη των φόρων και συγχρόνως στην ανακούφιση των χωρικών από διάφορες δυσβάστακτες υποχρεώσεις στους ενοικιαστές: μετακόμιση των γεννημάτων για την καταμέτρηση, αυθαιρεσίες στον υπολογισμό του φόρου και άλλα. Η σπανιότητα όμως του μεταλλικού νομίσματος τότε, δε βοηθούσε στην εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, γιατί έσπρωχνε τους περισσότερους φορολογούμενους στοδανεισμό με υψηλό τόκο, πράγμα που σήμαινε ότι ο μέτριος φόρος που επιβλήθηκε καταντούσε τελικά υψηλός. Γι' αυτό η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε, λίγους μήνες αργότερα, να καταργήσει τη φορολογία σε χρήμα και να επαναφέρει τη φορολογία σε προϊόντα» (1).
Την εποχή αυτή, τα χωριά της Βουφράδας αρνούνται να υπακούσουν και να πληρώσουν φόρους, με αποτέλεσμα ο προσωρινός διοικητής των μεσσηνιακών φρουρίων να απευθυνθεί στους δημογέροντες των χωριών αυτών για να δοθεί λύση στοπρόβλημα.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τέσσερα έγγραφα της εποχής, όπως δημοσιεύτηκαν από το Βουφραδιώτη ιστοριοδίφη Αλέξανδρο Μπάλτα στην εφημερίδα «Η πρόοδος».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Απόσπασμα από άρθρο του Αλεξ. Μπάλτα στην εφημερίδα "Η πρόοδος", φύλλο 38, Ιούλιος -Αύγουστος 1989.