1. Καλή Χρονιά
2. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας
3. Ενίσχυση ύδρευσης Βλάση και Κουρτάκι
5. Αφιέρωμα στον Παύλο Κακούρη
6. Λουκέτο στο αστυνομικό τμήμα Χατζή
8. Ο γραμματέας Αθανάσιος Ασημάκης
9. Φωτο-άλμπουμ
11. Οι Βλασαίοι για τον Κυριακού
12. Κοσμόπουλος Δημήτρης: Ένας ποιητής που τιμά τα χωριά μας
13. Δρόμος Τουλούπα Χάνι-διασταύρωση Μεταξάδας
14. Κέντρο Λογοθεραπείας Κ. Λεντούδη
15. Τον εξέλεξαν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι
16. Στρατεύσιμοι της κλάσης 2011
18. Μετά τους σεισμούς…ο ανεμοστρόβιλος
19. Τότε που οι κασμάδες είχαν αξία!!!
20. Περίθαλψη απόρων οικογενειών στον Αριστομένη
21. Μεταφορά έδρας
23. Ηρώο πεσόντων στο Βλαχόπουλο
24. Έργα ύδρευσης σε Δάρα και Δάφνη
25. Μαθητές Δημοτικού Σχολείου Μηλιωτίου
26. Αλεβιζόπουλος Αντώνιος: Ένας μεγάλος κληρικός από τη Χαραυγή
27. Όροι δόμησης στα χωριά μας
28. Εσωκομματική διαδικασία ΠΑΣΟΚ
29. Οι απόγονοι του δημάρχου Ζανιώτη
31. Τοποθέτηση γυμνασιάρχη στο Χατζή
32. Μαθητικό συμβούλιο Αριστομένη
33. Τα «Μέγαρα» του Μανιάτη στο Πολυτεχνείο
34. Ιστοσελίδα Βασίλη Φουρτούνη
37. Από το σεντούκι της ιστορίας
38. Οι Βλασαίοι είπαν ναι στο γυμνάσιο Χώρας
39. Οι Βλασαίοι απαιτούν την ίδρυση Τράπεζας
40. Παράταση στο δρόμο Καζάρμα-Χάνια
41. Από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου
42. Κάτω από τον πλάτανο στο Χατζή
43. Δημητρακόπουλος Αντώνης: Αντιδήμαρχος Μεσσήνης
44. Δημητρακόπουλος Παναγιώτης: Πέρασε στα ουράνια…
45. Προσφορά σε σχολεία της περιοχής μας
47. Τα έργα του δήμου Παπαφλέσσα
48. Πληγή οι εργολάβοι σκουπιδιών
50. Ευχές...Ευχές…Ευχές…Ευχές…Ευχές…Ευχές…Ευχές…
52. Χρηματοδότηση σχολείων Βουφράδας
53. Μπήκε αντιπρόεδρος στο στάδιο Χατζή
54. Συνάντηση με Περιφερειάρχη
55. Έκλεισε το μαγαζί του Μαρινόπουλου
57. Προάγεται το Δημοτικό Σχολείο στο Βλαχόπουλο
58. Βλασαίοι γεννηθέντες το 1902
59. Βασίλειος Λαμπρόπουλος: Διαγράφει λαμπρή καριέρα
60. Όταν μιλούν οι καλλιτέχνες!!!
62. 800.000 σε τυχερό των Χιλιοχωρίων
Δίμηνη έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Συντάσσεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Δ/νση: Βλάση Μεσσηνίας Τ.Κ. 24014
Εκδότης-Διευθυντής: Παναγιώτα Μαρινοπούλου. Δ/νση: Κανάρη 36, Καλαμάτα. Τ.Κ. 241100, τηλ.6976670736
Σύνταξη-Επιμέλεια Ύλης: Τάσος Αποστολόπουλος. Δ/νση: Δημητρακοπούλου 20, Τρίπολη, τηλ. 6977278756
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «Το Βλάση» και η σύνταξη της εφημερίδας εύχονται στους απανταχού Βλασαίους, στους απανταχού Βουφραδιώτες, το 2008 να είναι χρόνος χαρούμενος, δημιουργικός με ειρήνη, υγεία και πρόοδο.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας
Μάθε για τα Βουφραδοχώρια, μάθε για την περιοχή μας μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου μας. Η διεύθυνσή μας είναι www.vlasi.gr για την οποία ενημερώστε και τους φίλους σας. Διαβάστε ηλεκτρονικά και όλα τα φύλλα της εφημερίδας μας. Το μήνα Νοέμβριο επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα μας 751 άτομα και το Δεκέμβριο 765 άτομα. Συνολικά μέχρι το τέλος του 2007 είχαν επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας 3.838 άτομα. Το σημαντικό είναι ότι τη σελίδα μας εκτός από Έλληνες επισκέφτηκαν Κύπριοι, Ιταλοί, Αμερικανοί, Γερμανοί και Αυστραλοί.
Ενίσχυση ύδρευσης Βλάση και Κουρτάκι
Με ένα μικρό ποσό, ενδεικτικό θα λέγαμε, ξεκίνησε το έργο του δικτύου που θα ενώσει τη γεώτρηση της Παλιόβρυσης με τις δεξεμενές στο Βλάση και στο Μηλιώτη. Σίγουρα θα χρειαστούν και άλλα χρήματα προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί και να ικανοποιηθεί έτσι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των χωριών αυτών. Η αρχή έγινε και αυτό είναι σημαντικό…
Πλήθος κόσμου βρέθηκε και φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα Βουφραδοχώρια κόντρα στην παράδοση που λέει «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό». Όλα είχαν ένα ξεχωριστό χρώμα, ένα χρώμα που το βρίσκεις στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Με λίγα λόγια περάσαμε καλά…
Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας θα υπάρχει αφιέρωμα σε ένα μεγάλο μουσικό και μεγάλο επιχειρηματία από το Βλάση που τιμά όχι μόνο το Βλάση, όχι μόνο τη Βουφράδα και τη Μεσσηνία αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό. Πρόκειται για τον Παύλο Κακούρη του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στο Βλάση το 1895 και μετανάστευσε στην Αμερική. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1936. Ξεκίνησε να παίζει μαντολίνο στα 7 του χρόνια και έκανε μαθήματα βιολιού και ακορντεόν για πολλά χρόνια. Με το μπουζούκι ασχολήθηκε το 1960. Από το 1968 παίζει μπουζούκι αποκλειστικά σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής. Γίνεται παντού γνωστός και κόσμος μαγεμένος τρέχει να απολαύσει τη μουσική του. Το 1974 ξεκίνησε και εμπορικές δραστηριότητες. Το 2000 δημιούργησε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για την προώθηση και πώληση μπουζουκιών από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα διατηρεί εταιρία κτηματικών και μεσιτικών συναλλαγών στο Σακραμέντο στην Καλιφόρνια. Περισσότερα, στο αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση του στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.
Λουκέτο στο αστυνομικό τμήμα Χατζή
Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο αστυνομικός σταθμός Χατζή υπάρχει μόνο στα χαρτιά αφού στην πράξη είναι μόνιμα κλειστός. Ο μόνος αστυνομικός που υπηρετεί στο σταθμό είναι σε νόμιμη αναρρωτική άδεια, εξάλλου πολύ σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε μια στιγμή που η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα όλων των μορφών αυξάνεται, η αστυνόμευση στην περιοχή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Πολλοί κάτοικοι των χωριών της Βουφράδας μας ζήτησαν να προβάλλουμε το θέμα γιατί αισθάνονται και με το δίκιο τους ανασφάλεια. Το θέμα δεν είναι απλό, χρειάζεται άμεσα η συστράτευση όλων μας όχι μόνο να μη βάλει λουκέτο το αστυνομικό τμήμα Χατζή αλλά και να αναβαθμιστεί.
Αυτό που έγινε στην περιοχή μας το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου 2007, δυο εικοσιτετράωρα πριν υποδεχτούμε το νέο χρόνο, δεν έχει προηγούμενο. Ιερόσυλοι έκοψαν με κόφτη την αλυσίδα με την οποία κρεμόταν η καμπάνα της νεόκτιστης εκκλησία της Αγίας Ελένης στην περιοχή Καμάρι του Χατζή και την έκλεψαν. Με κόπους και θυσίες χτίστηκε και εξοπλίστηκε η συγκεκριμένη εκκλησία από τον Παναγιώτη Σταυρόπουλο στη μνήμη της κόρης του Ελένης που χτυπημένη από την επάρατο πέρασε στα ουράνια σε ηλικία 26 ετών, στις 31 Δεκεμβρίου 2003. Η κλοπή καταγγέλθηκε στην αστυνομία η οποία και επιλήφθηκε του ζητήματος. Με τις κλοπές και τις διαρρήξεις στη Βουφράδα και στους διπλανούς δήμους κάτι πρέπει να γίνει…
Ο γραμματέας Αθανάσιος Ασημάκης
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε αναφερθεί στο γραμματέα της κοινότητας Γεώργιο Ασημάκη του Βασιλείου. Σήμερα θα αναφερθούμε στο γραμματέα της κοινότητας Βλάση, αδερφό του προηγούμενου, Αθανάσιο Ασημάκη. Ο Αθανάσιος Ασημάκης γεννήθηκε στο Βλάση το 1900. Το 1926 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό Ίκλαινα. Τον συναντάμε να κάνει χρέη γραμματέα στην κοινότητα, το 1943, στη διάρκεια της κατοχής όταν αντικατέστησε τον αδερφό του Γεώργιο Ασημάκη που εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χώρα. Μάλιστα μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 1945 συνεδρίασε το κοινοτικό συμβούλιο και τον όρισε γραμματέα ως εξής: «ομοφώνως αποδέχεται την πρόταση του κ. Προέδρου και επιδοκιμάζει την υπόδειξιν του λίαν ενδεδειγμένου επί σειρά ετών διατελέσαντος ως Κοινοτικός Γραμματέας τον εθνικόφρονα Αθαν. Β. Ασημάκην με μισθόν οιος αναγράφεται εν τω προϋπολογισμώ». Ο Αθανάσιος Ασημάκης είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο και στο κοινοτικό συμβούλιο Βλάση ότι θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Βλάση κάτι που δεν έκανε. Το 1946 τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά αφού ο Αθανάσιος Ασημάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Στις 20 Ιανουαρίου 1946 συνέρχεται το κοινοτικό συμβούλιο προκειμένου να τον απολύσει. Να το αιτιολογικό της απόλυσης: «…ως αποδείχθη από σκοπιμότητα και με σκοπόν πονηρόν μας εξαπάτησε, όστις μας υποσχέθη να κατοικήση μονίμως εις την κοινότητά μας και θα μας εξυπηρετεί ως Γραμματεύς ..».
Μια ακόμη φωτογραφία μας έρχεται από το σεντούκι του χρόνου. Ο Δήμος Φ. Κακούρης με τη σύζυγό του Γεωργία Θεοδωρακοπούλου-Κακούρη σε μια τρυφερή στιγμή αποθανατίζονται από το φωτογραφικό φακό. Ο Δήμος Φ. Κακούρης γεννήθηκε το 1903 και πέθανε το 1986. Απόκτησαν τα παιδιά: Διονυσία, Ντίνα, Ελένη, Άννα, Σταυρούλα και Τούλα.
Στις 9 Νοεμβρίου 2007 ο 39χρονος Γεώργιος Στασινόπουλος του Αναστασίου από το χωριό Κρεμμύδια βρήκε φρικτό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε. Το ατύχημα έγινε στο κτήμα του την ώρα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες.
Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες πριν την έναρξη της επανάστασης του 1821 ήταν ο Καμαρινός Κυριακού. Ένα πρόσωπο που θεωρήθηκε προδότης της Φιλικής Εταιρίας και δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες. Τώρα, τι δουλειά έχει ο Καμαρινός Κυριακού με τους Βλασαίους; Εύλογο το ερώτημα, δύσκολη η απάντηση. Φωτίζεται η πλευρά αυτή διαβάζοντας την πράξη 29 της 12ης Ιουλίου 1940 του κοινοτικού συμβουλίου Βλάση. Με την πράξη αυτή το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 100 δραχμών, από τον προϋπολογισμό της κοινότητας Βλάση, για να ανεγερθεί στήλη στην Καλαμάτα με το όνομα του Καμαρινού Κυριακού και του Πανάγου Κυριακού που το κοινοτικό συμβούλιο Βλάση τους χαρακτηρίζει «ένδοξους προγόνους μας». Όλα αυτά λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο του 1940 μέσα στο κλίμα που είχε διαμορφώσει το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Για την ιστορία ας παρουσιάσουμε λίγα ακόμη στοιχεία για τον Καμαρινό Κυριακού (1781-1820) και για τον Παναγή Κυριακού. Ο Καμαρινός ήταν αρχικά από τα σημαίνοντα μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Ήταν αυτός που μύησε στην εταιρία τον Πετρόμπεη και άλλους προκρίτους. Τον ίδιο τον είχε μυήσει στην εταιρεία ο Παπαφλέσσας. Όταν ο Μαυρομιχάλης τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρωσία το 1919 να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Πατριάρχη και του Καποδίστρια ο Καμαρινός έκανε περίεργες συναντήσεις με εχθρούς της εταιρίας. Οι κινήσεις που έκανε, θεωρήθηκαν ύποπτες και η Φιλική Εταιρία φοβήθηκε προδοσία. Την ίδια περίοδο ο Καμαρινός ήρθε και σε σύγκρουση με τον Υψηλάντη σχετικά με την έναρξη της επανάστασης και τότε πάρθηκε η μεγάλη απόφαση να τον δολοφονήσει η ίδια η εταιρεία. Την απόφαση εκτέλεσαν τρεις από τους σημαντικότερους φιλικούς, ο Καραβίας, ο Ευμορφόπουλος και ο Σφαέλος στο Δούναβη. Τέλος, ο Παναγής Κυριακού ήταν πρόκριτος στην Καλαμάτα. Τον έκλεισαν στις φυλακές της Τριπολιτσάς με άλλους προκρίτους στις παραμονές της επανάστασης του 1821.
Κοσμόπουλος Δημήτρης: Ένας ποιητής που τιμά τα χωριά μας
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε γράψει ότι τα άγονα χώματα των χωριών μας έχουν γεννήσει μεγάλες προσωπικότητες που μας κάνουν περήφανους. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων που γεννήθηκε στα χωριά μας. Να παρουσιάσουμε το Δημήτρη Κοσμόπουλο. Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα). Μεγάλωσε στην Καλαμάτα και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μέχρι τώρα, έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία: Λατομείο, (Κέδρος 2002, β’ έκδοση 2003), Του νεκρού αδελφού, (Κέδρος 2003, β’ έκδοση), και Πουλιά της Νύχτας, Κέδρος 2005. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος το βιβλίο «Η πτήση του ιπτάμενου», μια εισαγωγή στην ποίηση του Νάσου Βαγενά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα όρια της φωνής, είναι συναγωγή κειμένων του, για πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας, από εκείνα που έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Για το έργο του τού απενεμήθη το βραβείο Έλληνα Λυρικού Ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών το 2005.
Δρόμος Τουλούπα Χάνι-διασταύρωση Μεταξάδας
Σε λίγες μέρες θα έχουμε το μελετητή του έργου Τουλούπα Χάνι-διασταύρωση Μεταξάδας καθώς και της γέφυρας στο ρέμα Καμπύροβα, κόστους 271.447,85 ευρώ. Η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στις τέσσερις μελετητικές ομάδες που έχουν καταθέσει προσφορές.
Κέντρο Λογοθεραπείας Κ. Λεντούδη
Ένα σύγχρονο Κέντρο Λογοθεραπείας στην πόλη της Καλαμάτας, στην οδό Ψαρών 37, δημιούργησε ο συμπατριώτης μας από το Βλάση Κωνσταντίνος Λεντούδης. Ο Κωνσταντίνος Λεντούδης είναι πτυχιούχος του πανεπιστημίου Saint klimeut ohridski και έχει πραγματοποιήσει στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στις διαταραχές επικοινωνίας και λόγου στον αυτισμό. Το Κέντρο Λογοθεραπείας που δημιουργήθηκε είναι από τα πιο προηγμένα και ασχολείται με διαταραχές άρθρωσης και φωνολογικές διαταραχές, με καθυστέρηση ανάπτυξης λόγου, με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία (δυσορθογραφία-δυσγραφία-δυσαναγνωσία), με διαταραχές της ροής ομιλίας (τραυλισμός-ταχυλαλιά-ταχυαρυθμία), με νευρολογικές διαταραχές λόγου και ομιλίας (δυσαρθρίες), με διαταραχές επικοινωνίας και λόγου στον αυτισμό, με προβλήματα σίτισης στην παιδική ηλικία, με δυσφαγία (διαταραχές κατάποσης και μάσησης) με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και με ημιπληγική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης.
Τον εξέλεξαν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας εξέλεξαν για μια ακόμη τριετία στην ηγεσία τους τον συμπατριώτη μας από το Βλάση Τάσο Αποστολόπουλο. Έτσι, ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καθώς και καθήκοντα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας. Επίσης, στο πολιτικό επίπεδο τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στην γραμματεία της ΚΟΕΣ.
Οι στρατεύσιμοι της κλάσης 2011, αυτοί δηλαδή που γεννήθηκαν στη Βουφράδα το 1990 πρέπει στις 29 Ιανουαρίου 2008 να καταθέσουν δελτίο απογραφής στη στρατολογία ή στο ΚΕΠ του δήμου Βουφράδας στο Χατζή. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Όσοι δεν προσέλθουν για τη συμπλήρωση του δελτίου απογραφής ή γράψουν ανακριβή στοιχεία στο δελτίο υπέχουν πρόσθετές στρατιωτικές υποχρεώσεις. Τέλος οι αντίστοιχη ημερομηνία για τους γεννηθέντες στο δήμο Παπαφλέσσα είναι η 18η Φεβρουαρίου, για τους γεννηθέντες στο δήμο Αριστομένους η 25η Ιανουαρίου, για τους γεννηθέντες στο δήμο Πεταλιδίου η 19η Φεβρουαρίου και οι γεννηθέντες στο δήμο Χιλιοχωρίων η 25η Φεβρουαρίου.
Δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που μας στέλνουν για δημοσίευση παλιές φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν, έδρασαν και δημιούργησαν στο χωριό Βλάση. Πρόσφατα φίλος της εφημερίδας μας έστειλε για δημοσίευση μια φωτογραφία πολλών δεκαετιών του αείμνηστου Τάσου Θεοδωρακόπουλου που είχε γεννηθεί στο Βλάση. Αυτές οι φωτογραφίες που μπαίνουν στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.vlasi.gr είναι προσβάσιμες σε όλους και έχουν ιδιαίτερη ιστορική και συναισθηματική αξία.
Μετά τους σεισμούς…ο ανεμοστρόβιλος
Το 1984 ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές για τα χωριά μας αφού η αγριότητα της φύσης τα χτύπησε δυο φορές. Τη μια με τη σεισμική δόνηση της 9ης Οκτωβρίου 1984 και την άλλη με τον ανεμοστρόβιλο της 16ης Οκτωβρίου 1984. Για τις επιπτώσεις της σεισμικής δόνησης στα χωριά Κουρτάκι, Πελεκανάδα, Μηλιώτη αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Τώρα θα αναφερθούμε στο δεύτερο φυσικό φαινόμενο όπως το παρουσίασε η τοπική εφημερίδα Ελευθερία στις 16 Οκτωβρίου 1984: «Μετά τους σεισμούς, ο ανεμοστρόβιλος. Οι κάτοικοι του χωριού Αριστομένη υπέστησαν χθες νέες ταλαιπωρίες όταν το μεσημέρι ανεμοστρόβιλος διάρκειας 5 λεπτών άρπαξε τις στέγες από 15 σεισμόπληκτα σπίτια και το δημοτικό σχολείο. Ακόμα ξεριζώθηκαν 300 δέντρα -ελιές και συκιές-, ανατράπηκε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και προκλήθηκε πυρκαγιά σε σπίτι και σταύλο από βραχυκύκλωμα καλωδίων».
Τότε που οι κασμάδες είχαν αξία!!!
Τα πάντα άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες σ΄ αυτή τη χώρα και κατ΄ επάκταση στη Βουφράδα. Ολόκληρη κοινοτική πράξη χρειαζόταν για την καταστροφή ενός κασμά αφού το εργαλείο αυτό ήταν συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων. Πάνω από 80 παλικάρια με τις αξίνες στον ώμο πήγαιναν για δουλειά καθημερινά από το Βλάση στο Βλαχόπουλο. Τέλος πάντων, άλλες εποχές, άλλες συνθήκες. Στο πρακτικό της κοινότητας που παρουσιάζουμε βλέπουμε τον πρόεδρο Ιωάννη Μάστορα να προτείνει τη διαγραφή από τα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας δώδεκα κασμάδων που είχαν απολεστεί. Ημερομηνία πρακτικού, μεσοπόλεμα, 5 Ιανουαρίου 1941.
Περίθαλψη απόρων οικογενειών στον Αριστομένη
Όχι, δεν πρόκειται για σήμερα που το κράτος πρόνοιας υπάρχει. Πρόκειται για μια είδηση του παρελθόντος που δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα «Θάρρος» στις 30 Οκτωβρίου 1913. Πολλά συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τέτοιες ειδήσεις για μια δύσκολη περίοδο του ελληνισμού όπως ήταν αυτή του 1912-1913. Γράφει λοιπόν η εφημερίδα: «Συμφώνως προς την διαταγήν του Υπουργείου των Εσωτερικών και το δημοσιευθέν εις την εφημερίδα της Κυβερνήσεως Βασιλικόν Διάταγμα, συνέρχονται καθημερινώς τα δημοτικά συμβούλια και ψηφίζουν ανάλογα ποσά δια την περίθαλψιν των απόρων οικογενειών των επιστράτων. Ούτω το Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Αριστομένους συνελθόν εψήφισε ποσόν εκ δραχμών 2.478 δια να διανεμηθή τούτο εις τα απόρους οικογενείας του Δήμου κατά τους τρεις τελευταίους μήνας του τρέχοντος έτους».
Στις 18 Ιουνίου 1842 για λόγους που μέχρι σήμερα μας είναι άγνωστοι η έδρα του δήμου Αριστομένη μεταφέρθηκε από το Μουσταφάμπασα (Αριστομένη) στο χωριό Πολένα (Πλατανόβρυση) και η μεταφορά αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμός φύλλου 24 της 15ης Οκτωβρίου 1842. Δήμαρχος την περίοδο εκείνη ήταν ο Αναγνώστης Οικονομόπουλος.
Στην τοπική εφημερίδα «Θάρρος» ανιχνεύουμε το παρακάτω γεγονός το οποίο έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου 1913 και έχει ως εξής: «Προχθές την 10ην πρωινήν ώραν εις το χωρίον Βλαχόπουλο του Δήμου Βουφράδος ο χωρικός Βασίλειος Στυλ. Καυκάς ετραυμάτισε δι’ όπλου την συγγενή του Βασίλω σύζυγον Δημητρίου Καυκά. Η κατάστασις της τραυματισθείσης είναι πολύ σοβαρά. Ο δράσης τραπείς εις φυγήν δεν συνελήφθη. Οι λόγοι οι ωθήσαντες αυτόν να προβή εις τον τραυματισμόν της συγγενούς του είναι οικογενειακοί. Ο Ειρηνοδίκης Βουφράδος μεταβάς επί τόπου επελήφθη ανακρίσεων».
Μνημείο πεσόντων προς τιμή των πεσόντων στα πεδία των μαχών της περιόδου 1912-1940 που κατάγονταν από το Βλαχόπουλο κατασκεύασε στο Βλαχόπουλο ο δήμος Παπαφλέσσα τον Οκτώβριο του 2007. Δημιουργοί του έργου είναι ο χαράκτης Τάκης Κουτσουλίδης και ο γλύπτης Γιάννης Γκούζου. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο μνημείο με σχέδιο εγχάρακτο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.
Έργα ύδρευσης σε Δάρα και Δάφνη
Με το ποσό των 343.000 ευρώ από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας» εξασφάλισε ο διπλανός μας δήμος Πεταλιδίου προκειμένου να καλυφθούν οι συνδέσεις με το νέο δίκτυο ύδρευσης που τοποθετήθηκε από το έργο του ΠΕΠ στα χωριά Δάρα, Δάφνη, Ριζόμυλο, Καρποφόρα, Πεταλίδι, Τζάνε, Αχλαδοχώρι και Καλαμάκι.
Μαθητές Δημοτικού Σχολείου Μηλιωτίου
Ήταν η σχολική χρονιά 1986. Οι λιγοστοί αριθμητικά μαθητές του δημοτικού σχολείου Μηλιωτίου φωτογραφίζονται με τη δασκάλα τους Κωστούρου Στυλιανή. Όρθιοι στην πρώτη σειρά απ΄ αριστερά: Διαμάντω Θάνου, Χαράλαμπος Ρότσος, Κική Πετροπούλου, Νίκος Γιαννούκος. Στη μεσαία σειρά απ΄ αριστερά: Γιάννης Θάνος, Ζαφειρούλα Σπυροπούλου, Διονύσης Αλεξόπουλος. Καθιστοί απ΄ αριστερά: Πετρόπουλος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου.
Αλεβιζόπουλος Αντώνιος: Ένας μεγάλος κληρικός από τη Χαραυγή
π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος και πρεσβυτέρα Αντωνία |
Στην Καζάρμα, έξω από την εκκλησία του οικισμού, υπάρχει μια μάρμαρινη στήλη που τοποθέτησε στις 25 Ιουνίου 2000 ο δήμος Βουφράδας, επί δημαρχίας Σπύρου Κοντοθανάση, αφιερωμένη στο μεγάλο κληρικό Αντώνιο Αλεβιζόπουλο. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Γ. Αλεβιζόπουλος, Προϊστάμενος του Γραφείου Αντιαιρετικού Αγώνος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι ο κληρικός ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκκλησία και πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες σ΄ αυτή. Γεννήθηκε στην Καζάρμα (Χαραυγή), το έτος 1931. Υπήρξε ο ενδέκατος και τελευταίος γιος πολύτεκνης οικογένειας, μεταξύ εννέα γιων και δύο θυγατέρων.
Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στη Χαραυγή και τη Γυμνασιακή στην Καλαμάτα. Απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957 και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφική στη Μαγεντία. Υπηρέτησε ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ. Απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στη Θεολογική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νυμφεύθηκε την Αντωνία Λέντς με την οποία απέκτησε τρεις γιούς. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας Αθηναγόρα, το έτος 1962, στην Στουτγάρδη και υπηρέτησε ως εφημέριος στο Αννόβερο και Κολωνία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1968 και διορίσθηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Αμπελοκήπων και στη συνέχεια στην Αγ. Παρασκευή Αττικής, όπου υπηρέτησε ως το θάνατό του. Συγχρόνως διορίσθηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού και το 1980 Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων. Διοργάνωσε τους εξής τομείς δραστηριότητας: «Φροντιστήριο Στελεχών Εκκλησιαστικής Προνοίας» 1968, «Σχολή Εθελοντών Διακονίας» 1971, «Φροντιστήριο Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων» 1976. Διατέλεσε: Διευθυντής του Γραφείου Ποιμαντικής Αντιμετωπίσεως των Αιρέσεων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενημερώσεως Διαλόγου και Πολιτισμού της Αρχιεπισκοπής, Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της «Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων για την Προστασία του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού της Οικογενείας και του Ατόμου», Πρώτος Αντιπρόεδρος του «Ορθόδοξου Επιμορφωτικού Κέντρου Ενημερώσεως και Διαλόγου», Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Παρασκευής, Αντιπρόεδρος του «Διορθοδόξου Συνδέσμου Πρωτοβουλιών Γονέων». Ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής διοργάνωσε πληθώρα Κληρικολαϊκών Συνάξεων, Συνεδρίων, Σεμιναρίων. Ημερίδων, Πανελλαδικών και Πανορθοδόξων Συνδιασκέψεων, το «Σεμινάριο Πίστεως», το «Σεμινάριο Οικοδομής στην Ορθοδοξία», το «Σεμινάριο Ορθοδόξου Πίστεως», το «Θεολογικόν Σεμινάριον». Συνέγραψε 40 βιβλία ποικίλου ποιμαντικού περιεχομένου, που καλύπτουν τους τομείς της ενοριακής δραστηριότητας, την οριοθέτηση της Ορθοδόξου Πίστεως και της ποιμαντικής στρατηγικής της Εκκλησίας έναντι των ποικίλων αιρέσεων. Συνέταξε με συνεργάτες τα Δελτία: «Μαρτυρία», «Πληροφορείν», «Δελτίον Ενημερώσεως», «Δελτίον Επικοινωνίας». Πολλά άρθρα του δημοσιεύθηκαν στις καθημερινές εφημερίδες και περιοδικά. Μίλησε σε πλείστες πόλεις της Ελλάδας και σε Γυμνάσια και Λύκεια. Είχε δύο τακτικές εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε σε πλείστα Διεθνή Συνέδρια Πρωτοβουλιών Γονέων στο Εξωτερικό, σε συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και Συνεδρίων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε συνέδρια αντιαιρετικού χαρακτήρα στη Ρωσσία, Βουλγαρία και Κύπρο Εξεδήμησε την 2α Μαϊου 1996.
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε κάνει μια μικρή αναφορά για τους ειδικούς όρους δόμησης σε κάποια χωριά της περιοχής μας. Μετά από ερωτήματα αναγνωστών μας σήμερα επανερχόμαστε στο ζήτημα δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα. Συνολικά στη διαδικασία οριοθέτησης βρίσκονται 365 οικισμοί της Μεσσηνίας μεταξύ των οποίων και πολλοί οικισμοί της περιοχής μας. Συγκεκριμένα: 1) Έχει σταλεί η ευρύτερη περιοχή στους φορείς για γνωμοδότηση για τα χωριά: Βλάση, Άνω Δροσιά, Μαργέλι, Δάρα, Μεταμόρφωση, Καρποφόρα και Παραλία Βελίκας. 2) Έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία για συλλογή στοιχείων και άποψη πρότασης νέων ορίων στα χωριά: Χατζή, Πετρίτσι, Δάρα, Δάφνη και Δροσιά, 3) Από το δασαρχείο έχουν εκδοθεί Πράξεις Χαρακτηρισμού Έκτασης για τα χωριά: Μανιάκι, Ριζόμυλο και Χορεύτρα. 4) Τέλος, έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Χ.Ο.Π. Νομού Μεσσηνίας επί της πρότασης της διεύθυνσης ΧΩ.ΠΕ.ΠΟ. για τον οικισμό Ματαράγκα.
Για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στήθηκαν κάλπες στο δήμο Βουφράδας και στους διπλανούς σ΄ αυτών δήμους. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: 1) Δήμος Βουφράδας: Ψήφισαν 175 άτομα και έλαβαν: Ε. Βενιζέλος 38 ψήφους (21,71%), Γ. Παπανδρέου 127 ψήφους (72,57%), Κ. Σκανδαλίδης 10 ψήφους (5,71%). 2) Δήμος Παπαφλέσσα: Ψήφισαν 181 άτομα και έλαβαν: Ε. Βενιζέλος 31 ψήφους (17,13%), Γ. Παπανδρέου 141 ψήφους (77,90%), Κ. Σκανδαλίδης 9 ψήφους (4,97%). Να σημειωθεί ότι στο δήμο Παπαφλέσσα ο Γ. Παπανδρέου πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό σ΄όλη τη Μεσσηνία. 3) Δήμος Πεταλιδίου: Ψήφισαν 358 άτομα και έλαβαν: Ε. Βενιζέλος 77 ψήφους (21,69%), Γ. Παπανδρέου 237 ψήφους (66,76%), Κ. Σκανδαλίδης 41 ψήφους (11,55%). 4) Δήμος Αριστομένη: Ψήφισαν 247 άτομα και έλαβαν: Ε. Βενιζέλος 44 ψήφους (17,96%), Γ. Παπανδρέου 187 ψήφους (76,33%), Κ. Σκανδαλίδης 14 ψήφους (5,71%). 5) Δήμος Χιλιοχωρίων: Ψήφισαν 279 άτομα και έλαβαν: Ε. Βενιζέλος 105 ψήφους (31,18%), Γ. Παπανδρέου 157 ψήφους (57,09%), Κ. Σκανδαλίδης 13 ψήφους (4,73%).
Οι απόγονοι του δημάρχου Ζανιώτη
Για τον πρώτο δήμαρχο Βουφράδας (1836) Σπύρο Ζανιώτη έχουμε στο παρελθόν κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στην εφημερίδα μας. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τους απογόνους του. Ο Σπύρος Ζανιώτης απέκτησε τρία παιδιά, τον Αθανάσιο, το Γεώργιο και τον Ιωάννη. Ο πρώτος του ο γιος απέκτησε τα παιδιά Γεώργιο, Διονύση, Παναγιώτη και Σπύρο που άλλαξε το όνομά του και από το όνομα του παππού του ονομάστηκε Σπυρόπουλος. (Το παιδί του Σπύρου Σπυρόπουλου, Νικόλαος, διατέλεσε δήμαρχος νέου Ηρακλείου Αττικής πριν από το 1967). Ο δεύτερος γιος του Γεώργιος απέκτησε τα παιδιά Δημήτριο, Παναγιώτη, Νικολούλια και Θεόδωρο. Ο τρίτος γιος του Ιωάννης απέκτησε ένα γιο το Σταύρο.
Πόσες ώρες αλήθεια δεν έχουμε περάσει, εδώ και χρόνια, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας αλλά και φιλοσοφώντας στο περίφημο «Κελάρι του Μαθιού» στο χωριό Μηλιώτη. Μια μικρή ταβερνούλα, πραγματική όαση γι΄ αυτούς που επιθυμούν καλό κρασί και καλό μεζέ από την πάντα πρόθυμη οικογένεια του Μαθιού Ρότσου. Μπορεί άλλα μαγαζιά με πλούσιες διακοσμήσεις και διαφημιστικές καμπάνιες να είναι άδεια από πελάτες όμως το μικρό κουτούκι του Μαθιού στο Μηλιώτη που δε διαθέτει ιδιαίτερες διακοσμήσεις είναι πάντα γεμάτο γιατί σου προσφέρει μια ζεστή ατμόσφαιρα, ένα οικογενειακό περιβάλλον, ένα καλοψημένο στα κάρβουνα μεζέ. Ό,τι δηλαδή ταιριάζει στο ταπεραμέντο του Μεσσήνιου.
Τοποθέτηση γυμνασιάρχη στο Χατζή
Το Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των στελεχών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο γυμνάσιο Χατζή τοποθετήθηκε και πάλι γυμνασιάρχης ο Παναγιώτης Πετρόπουλος. Επίσης, στο γυμνάσιο Πεταλιδίου τοποθετήθηκε γυμνασιάρχης η Αγγελική Κρανίτη ενώ στο Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου τοποθετήθηκε λυκειάρχης ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, στο λύκειο Αριστομένη γυμνασιάρχης τοποθετήθηκε η Ελένη Βασιλοπανάγου ενώ στο γυμνάσιο Αριστομένη γυμνασιάρχης τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Στρατηγόπουλος, στο Γενικό Λύκειο Χώρας λυκειάρχης τοποθετήθηκε ο Πέτρος Αναγνωστόπουλος.
Οι μαθητές στο γυμνάσιο Αριστομένη πραγματοποίησαν στα μέσα Νοέμβρη εκλογές και εξέλεξαν το δεκαπενταμελές συμβούλιό τους το οποίο απαρτίζεται από τους: Ελένη Ζέρβα (πρόεδρος), Άγγελος Θεοδωρακόπουλος (αντιπρόεδρος), Παύλος Αλεβιζόπουλος (γραμματέας), Χρήστος Αθανασόπουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος, Διονυσία Αριστομενοπούλου, Απόστολος Γκάργκουλας, Ευγενία Θεοδωρακοπούλου, Αντουανέτα Κόλεβα, Αθανασία Κουργιαμπλά, Σιντορέλα Λέσι, Παναγιώτης Μπρατσιάκος, Βασιλική Μουντζούρη, Ζαχαρίας Πετρόπουλος και Μαρίνα Σταματοπούλου.
Τα «Μέγαρα» του Μανιάτη στο Πολυτεχνείο
Η ταινία του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη από το Κουρτάκι με τίτλο «Τα Μέγαρα» προβλήθηκε στο Πολυτεχνείο, στις 16 Νοεμβρίου 2007, με την παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη. Η ταινία γυρίστηκε το 1973-74 και θεωρείται το πρώτο σοβαρό οικολογικό ντοκιμαντέρ στην πατρίδα μας. Αφορά την καταστροφή του ελαιώνα των Μεγάρων από την κυβέρνηση των Συνταγματαρχών. Η ταινία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 1974. Επίσης, κέρδισε το 1ο και το 3ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο συμπατριώτης μας εκπαιδευτικός Βασίλης Φουρτούνης έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.fourtounis.gr και είναι πράγματι ενδιαφέρουσα. Με μεγάλη χαρά η εφημερίδα μας θα δημοσιεύει ιστοσελίδες συμπατριωτών μας και θα τις προβάλλει γι΄ αυτό και ενημερώστε μας. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και πάλι ότι την ιστοσελίδα του συλλόγου μας την κατασκεύασε και τη συντηρεί ο Βασίλης Φουρτούνης τον οποίο και πάλι ευχαριστούμε.
Πολλά τηλεφωνήματα πήραμε ιδιαίτερα από Χατζαίους οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο δρόμος έθαψε στην κυριολεξία το Καμάρι στο Χατζή, θέμα που προβάλλαμε πρωτοσέλιδα στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Σε όλα τα τηλεφωνήματα υπήρχε έντονος ο καταλογισμός ευθυνών στις αρμόδιες τοπικές, νομαρχιακές και περιφερειακές αρχές. Το γεγονός και μόνο αυτό έδειξε ότι υπάρχουν ευαισθησίες. Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο παρατράγουδο στην περιοχή μας.
Πολλά χρόνια στο Βλάση και στη γύρω περιοχή όταν θέλανε να μιλήσουν για μια μεγάλη καταστροφή χρησιμοποιούσαν την έκφραση «Δεν έμεινε ούτε γλώσσα». Ρώτησα να μάθω από πού προήλθε, αφού την έκφραση αυτή δεν την χρησιμοποιούν σε άλλες περιοχές και να πού κατέληξε αυτή η αναζήτηση. Ένα από τα παλικάρια του Παπαφλέσσα ήταν και ο Παναγιώτης Κατσάρας, εκατόνταρχος, ο οποίος συμμετείχε στη μάχη του Μανιακίου. Στο μεγάλο χαλασμό του Μανιακίου προσπάθησε και τελικά μπόρεσε να γλιτώσει το θάνατο. Τον καταδίωξε ένας ιππέας, αυτός καθώς έτρεχε (ήταν ταχύτατος στα πόδια) έστρεφε κάθε τόσο το κενό τουφέκι του προς τον ιππέα για εκφοβισμό, έτσι έπιασε το Κρυόρεμα και κατόρθωσε να σωθεί. Η καταγωγή του ήταν από κάποιο χωριό του Μελιγαλά. Φτάνοντας στο Βλασόκαμπο συνάντησε κάποιο Κακούρη ο οποίος τον ρώτησε για την έκβαση της μάχης στο Μανιάκι και αυτός απάντησε: «Δεν έμεινε ούτε γλώσσα».
Ήταν 26 Ιουλίου 1913 όταν στη Βουφράδα έγινε ένας ακόμη φόνος. Δυστυχώς και τα χρόνια εκείνα (σε αντίθεση με όσους ισχυρίζονται ότι τότε τα πράγματα ήταν καλύτερα) υπήρχε εγκληματικότητα γιατί οι κάτοικοι προσπαθούσαν να λύσουν με τα όπλα τις διαφορές τους. Το δημοσίευμα που παρουσιάζουμε το αλιεύσαμε από την τοπική εφημερίδα «Θάρρος» και έχει ως εξής: «Περί την 3ην μ.μ. ώραν της προχθές εις την θέσιν «Όρια Σουληναρίου» του Δήμου Βουφράδος ο εκ Πεταλιδίου Γρ. Πετράκος Καβαλλιώτης εφόνευσε πυροβολήσας δι’ όπλου χωρικόν, τραπείς δε εις φυγήν δεν συνελήφθη. Ο Ειρηνοδίκης Βουφράδος επελήφθη ανακρίσεων».
Οι Βλασαίοι είπαν ναι στο γυμνάσιο Χώρας
Ήταν αρχές του 1940 όταν οι κάτοικοι της Χώρας και των χωριών μας γενικότερα πήραν απόφαση να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λειτουργήσει στη Χώρα γυμνάσιο νέου τύπου. Στις 10 Μαΐου 1940 συνεδρίασε το κοινοτικό συμβούλιο Βλάση με μοναδικό θέμα να ζητήσει από την κυβέρνηση την ίδρυση και λειτουργία γυμνασίου στη Χώρα. Αξίζει να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Μεταξύ των άλλων αναφέρει: «..η κοινότης ημών απέχει εκ μεν της Χώρας περί τας δύο (2) ώρας από δε της έδρας των ήδη εν λειτουργία Γυμνασίων περί τας έξ (6) ώρας και ότι το συμφέρον των κατοίκων της κοινότητος είναι η ίδρυσις Γυμνασίου εν Χώρα όπερ μέλλει να εξυπηρετήση τα μέγιστα στη διανοητική μόρφωση των τέκνων των κατοίκων της κοινότητος και την ανύψωσιν του διανοητικού επιπέδου των αγροτών της περιφέρειας ημών, Αποφασίζει και ψηφίζει ομοφώνως υποβάλλει την θερμήν ευχήν προς τον εξοχώτατον κ. Πρόεδρον της Κυβερνήσεως και εξοχώτατον κ. Υπουργόν Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, όπως εν της πνευματικής προστασίας και αναπτύξεως των αγροτών, όπερ τόσον θερμώς έχει εκδηλωθεί υπό της παρούσης Κυβερνήσεως και έχει επισύρει την ευγνωμοσύνη ημών ευδοκήση και ικανοποιήση το δίκαιον ημών αίτημα προς μεγίστην ωφέλειαν των κατοίκων της περιφερείας δια της ιδρύσεως εν Χώρα Τριφυλίας Γυμνασίου νέου τύπου». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα υποβάλλεται στη δικτατορική κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά γι΄ αυτό έχει και συγκεκριμένη φρασεολογία.
Οι Βλασαίοι απαιτούν την ίδρυση Τράπεζας
Η διοικούσα επιτροπή της κοινότητας Βλάση αποτελούμενη από τον πρόεδρο Ιωάννη Μάστορα και τα μέλη Αργύρη Μητρόπουλο και Δημήτρη Μαρινόπουλο με την 22η πράξη της 10ης Μαΐου 1940 απαιτούν από την κυβέρνηση να ιδρύσει πρακτορείο Αγροτικής Τράπεζας στη Χώρα και να υπαγάγει την κοινότητα για συναλλαγές σ΄ αυτό το κατάστημα. Μέχρι τότε οι συναλλαγές των κατοίκων του χωριού Βλάση γινόντουσαν με την Αγροτική Τράπεζα Πύλου. Η απόσταση όμως Βλάση-Πύλου ήταν με το άλογο έξι ώρες ενώ η απόσταση Βλάση-Χώρα ήταν μόνο δυο ώρες. Είναι φανερό το όφελος για τους κατοίκους όχι μόνο της κοινότητας Βλάση αλλά και όλων των διπλανών χωριών.
Παράταση στο δρόμο Καζάρμα-Χάνια
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε γράψει ότι η ολοκλήρωση του δρόμου Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια τραβάει μακριά. Πριν αλέκτωρ λαλήσει δόθηκε παράταση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού και Υποδομών μέχρι 31 Μαΐου 2007 για τα τμήματα Πετρίτσι και Βλαχόπουλο. Να μου το θυμηθείτε θα χρειαστεί και άλλη παράταση. Η βαλίτσα τραβάει μακριά.
Από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου
Φίλος αναγνώστης της εφημερίδας μας έστειλε τη συγκεκριμένη φωτογραφία που είναι από καλοκαιρινή εκδήλωση του συλλόγου μας για δημοσίευση. Πρώτη σειρά απ΄ αριστερά: Μιχάλης Αποστολόπουλος, Δημήτρης Μάστορας, Νίκος Αποστολόπουλος. Δεύτερη σειρά απ΄ αριστερά: Μαργαρίτης Βασίλης, Σταύρος Μάστορας, Βασίλης Κακούρης, Περικλής Κακούρης, Ελευθερία Μάστορα-Μαργαρίτη, Ηλίας Κακούρης, Βασίλης Κοτσόβολος.
Κάτω από τον πλάτανο στο Χατζή
Μια παρέα Χατζαίων απολαμβάνει τον καφέ και το αναψυκτικό κάτω από τον πλάτανο στο μαγαζί του Μίμη Γιάνναρη. Ένα καφενείο πολλών χρόνων που δυστυχώς στις καλοκαιρινές αντιδικίες έβαλε λουκέτο… Αυτές τις μέρες μάθαμε ότι θα επαναλειτουργήσει με νέα διεύθυνση και το γεγονός μας ικανοποίησε. Στη φωτογραφία βλέπουμε απ΄ αριστερά τους: Δημήτρη Γκότση, Θεόδωρο Γκότση, Γιάννη Κατσούλα, Παναγιώτη Φουσέκη και Δημήτρη Καγιά.
Δημητρακόπουλος Αντώνης: Αντιδήμαρχος Μεσσήνης
Ο συμπατριώτης μας από το Κουρτάκι Δημητρακόπουλος Αντώνης τοποθετήθηκε την 1 Ιανουαρίου 2008 αντιδήμαρχος στο δήμο Μεσσήνης με απόφαση του δημάρχου Κώστα Σπυρόπουλου. Η σύνταξη της εφημερίδας μας του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Δημητρακόπουλος έχει παλαιότερα διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Βουφράδας.
Δημητρακόπουλος Παναγιώτης: Πέρασε στα ουράνια…
Στις 7 Δεκεμβρίου 2007 άφησε την τελευταία του πνοή και πέρασε στα ουράνια ο Δημητρακόπουλος Παναγιώτης, συνταξιούχος αστυνομικός, που είχε παντρευτεί τη Βασιλική Ασημάκη του Σπυρίδωνα από το Βλάση. Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος είχε γεννηθεί στο Μαργέλι και ήταν άνθρωπος δημιουργικός, φιλήσυχος και καλοκάγαθος. Μια συγκροτημένη προσωπικότητα που έχαιρε εκτίμησης από την κοινωνία. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βλάση στις 8 Δεκεμβρίου με την παρουσία της οικογένειάς του και πλήθος κόσμου συγγενών και φίλων.
Προσφορά σε σχολεία της περιοχής μας
Η εταιρία WIND πρόσφερε τεχνικό εξοπλισμό σε 54 σχολεία του νομού μας μεταξύ των οποίων συμπεριλήφθηκαν το δημοτικό σχολείο Χατζή, το δημοτικό σχολείο Αριστομένη, το 2ο δημοτικό σχολείο Χώρας, το δημοτικό σχολείο Βελίκας, το γυμνάσιο Αριστομένη και Χώρας καθώς και το λύκειο Αριστομένη.
Το δίμηνο που πέρασε πρόσφεραν στην εφημερίδα του συλλόγου μας τη συνδρομή τους ή ενίσχυσαν την εφημερίδα μας οι παρακάτω συμπατριώτες μας: Ρότσος Μαθιός από το Μηλιώτη 20 ευρώ, Γεωργόπουλος Θανάσης από το Μηλιώτη 50 ευρώ και Μάστορα Σούλα 20 ευρώ.
Το μήνα Δεκέμβριο ψηφίστηκε το νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Παπαφλέσσα από το δημοτικό συμβούλιο και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 4,16 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, για όλα τα τοπικά διαμερίσματα αναλογούν 764.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3,4 εκατομμύρια θα διατεθούν για γενικά έργα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ως νέα έργα η εκπόνηση μελέτης αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων με 90.000 ευρώ, η βελτίωση του υδραγωγείου συνδέσμου ύδρευσης «Τέλλος Άγρας» με 1,8 εκατ. ευρώ, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης με 127.000 ευρώ, η κατασκευή νέου δημαρχείου με 500.000 ευρώ, η επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με 20.000 ευρώ, η κατασκευή περιφερειακού ιατρείου με 170.000 ευρώ. Στα συνεχιζόμενα έργα ανήκουν, μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης από το δημαρχείο έως την κεντρική δεξαμενή στο Βλαχόπουλο και από τη δεξαμενή έως το Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης με 72.930 ευρώ, η αγροτική οδοποιία με 229.330 ευρώ, ο δρόμος Μεταμόρφωση – Μυρσινοχώρι με 146.000 ευρώ, η επισκευή του κτηρίου για τη στέγαση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με 50.000 ευρώ και η ανάπλαση του αύλειου χώρου του Δημαρχείου με 35.000 ευρώ. Στο Βλαχόπουλο πρόκειται να διατεθούν 184.690 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που προβλέπεται να υλοποιηθεί, κυμαίνεται από 2.000 έως 6.935 ευρώ. Ποσό 20.000 ευρώ αναμένεται να διατεθεί για την αγροτική οδοποιία, και 14.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου. Από 12.000 ευρώ θα δοθούν για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου προς το Δημαρχείο, την περίφραξη του νεκροταφείου, την ασφαλτόστρωση της δημοτικής οδοποιίας και την ολοκλήρωση του δρόμου Ριζοβουνιάς. Στη Μεταμόρφωση θα δοθούν 206.170 ευρώ. Από αυτά, πίστωση 80.000 ευρώ αφορά στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και 30.000 για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία πάρκου αναψυχής, με προϋπολογισμό 12.120 ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 12.000 ευρώ. Στον Παπαφλέσσα αναλογούν 208.395 ευρώ, στο Μαργέλι 98.690 ευρώ και στο Μανιάκι 66.200 ευρώ.
Δε φτάνει που η πολύχρονη συνήθεια και η κακιά νοοτροπία έχει μετατρέψει τα χαντάκια των χωριών μας σε απέραντο σκουπιδαριό ήρθαν και οι ιδιώτες εργολάβοι σκουπιδιών να επιβάλλουν κάθε φορά τους δικούς τους όρους αφού οι δήμοι μας δε διαθέτουν χωματερή. Πρόσφατα ο δήμαρχος Παπαφλέσσα έγινε έξω φρενών με τους ιδιώτες εργολάβους σκουπιδιών. Μάλιστα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας μίλησε με σκληρά λόγια για τους εργολάβους και ζήτησε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί δημιουργίας ΧΥΤΑ.
Την 1 Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα συζήτηση-διαβούλευση για τις δράσεις που προτείνονται στη μελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου των πυρόπληκτων περιοχών του νομού μας. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μελέτη συζητήθηκε αναλυτικά στη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής, όπου είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χρήστος Μαλαπάνης, Θανάσης Πετράκος Αριστείδης Δαμαλάς, οι δήμαρχοι Αβίας, Αετού, Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αρφαρών, Αυλώνας, Βουφράδων, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Είρας, Θουρίας, Ιθώμης, Καλαμάτας, Κορώνης, Κυπαρισσίας, Λεύκτρου, Μεθώνης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Νέστορος, Οιχαλίας, Παπαφλέσσα και Φιλιατρών, οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Κτηνιατρικής, Τεχνικών Υπηρεσιών, ο δασάρχης Καλαμάτας, οι διευθυντές Δασών Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και στελέχη της Νομαρχίας.
Ευχές...Ευχές…Ευχές…Ευχές…Ευχές…Ευχές…Ευχές…
Ευχές από τον ιερέα π. Μαρινόπουλο Εύχομαι στους απανταχού Βλασαίους και στους απανταχού Κουρτακαίους ο Πανάγαθος Θεός να τους χαρίζει υγεία, ευτυχία και προκοπή. Το 2008 να είναι έτος ευημερίας και δημιουργίας. Ο εφημέριος των χωριών Βλάση και Κουρτάκι |
Ευχές από το Βουλευτή Δ. Κουσελά Εύχομαι σ΄ όλους τους Μεσσήνιους το 2008 να είναι χρονιά ειρηνική, με υγεία, ευτυχία, αγάπη, δημιουργία και ευημερία. Δημήτρης Κουσελάς |
Ευχές από τον Αντινομάρχη Στ. Αναστασόπουλο Θερμές ευχές για ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2008 με ειρήνη, υγεία και πρόοδο. Στάθης Αναστασόπουλος |
Ευχές από το Νομαρχιακό Σύμβουλο Χρήστο Μαλαπάνη Εύχομαι σε όλους τους Μεσσήνιους η νέα χρονιά να τους χαρίζει υγεία και προκοπή. Να είναι χρονιά δημιουργίας και ανατροπών για το καλό της Μεσσηνίας μας. Χρήστος Μαλαπάνης |
Ευχές από το Νομαρχιακό Σύμβουλο Σπ. Κοντοθανάση Το 2008 ας χαρίσει σ΄ όλους τους Βουφραδιώτες, σ΄ όλους τους Μεσσήνιους υγεία, ευτυχία, αγάπη και δημιουργία. Ας είναι η χρονιά που θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπήσαμε. Σπύρος Κοντοθανάσης Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας |
Ευχές από το Νομαρχιακό Σύμβουλο Π. Αλευρά Ευχές για ευτυχισμένο και δημιουργικό 2008. Ευχές για οικογενειακή και ατομική υγεία. Ευχές για μια καλύτερη Μεσσηνία. Παναγιώτης Αλευράς Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας |
Ευχές από το Δήμαρχο Βουφράδος Κ. Κυριακόπουλο Η καινούργια χρονιά ας είναι για τον τόπο μας ένα νέο ξεκίνημα ελπιδοφόρο και δημιουργικό. Ας χαρίζει στους απανταχού Βουφραδιώτες υγεία, ευτυχία και ευημερία. Ο δήμαρχος Βουφράδας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος |
Ευχές από το Δήμαρχο Παπαφλέσσα Π. Ψώνη Εύχομαι σ΄όλους τους δημότες του δήμου Παπαφλέσσα, σ΄ όλους αυτούς που κατάγονται, αγαπούν και επισκέπτονται τα χωριά του δήμου μας το 2008 να τους χαρίσει υγεία, ευτυχία και προκοπή. Περικλής Ψώνης Δήμαρχος Παπαφλέσσα |
Ευχές από το Δήμαρχο Νέστορα Τάσο Τσορώνη
Θερμές ευχές σε όλους τους δημότες του δήμου Νέστορα, σε όλους τους Μεσσήνιους για υγεία, αγάπη, δημιουργία και προκοπή. Αναστάσιος Τσορώνης Δήμαρχος Νέστορα |
Ευχές από το Δήμαρχο Πεταλιδίου Η. Κουτσοδημητρόπουλο Ολόθερμες ευχές για χαρούμενο, ειρηνικό και δημιουργικό 2008 που θα χαρίζει σε όλους υγεία και προκοπή. Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος Δήμαρχος Πεταλιδίου |
Ευχές από το Δημοτικό Σύμβουλο Γ. Λεντούδη Εύχομαι στους απανταχού Βλασαίους, στους απανταχού Βουφραδιώτες το 2008 να τους χαρίσει υγεία και ευτυχία. Κάθε προσδοκία τους να γίνει πράξη. Κάθε καλό για τη Βουφράδα μας. Γιάννης Λεντούδης Επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για τη Βουφράδα» |
Ευχές από το Δημοτικό Σύμβουλo Δ. Γιαννόπουλο Θερμές ευχές στους απανταχού Βουφραδιώτες. Το νέο έτος που ανέτειλε ας χαρίζει υγεία, δύναμη ευτυχία και προκοπή. Ας είναι έτος ανάπτυξης για τα χωριά μας και το δήμο μας. Γιαννόπουλος Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος Βουφράδας |
Ευχές από το Δημοτικό Σύμβουλο Α. Γεωργόπουλο Εύχομαι σε όλους τους Βουφραδιώτες το 2008 να τους χαρίσει υγεία και ευτυχία. Να τους κάνει πράξη κάθε προσδοκία. Να είναι έτος ανάπτυξης για όλα τα χωριά του δήμου μας. Αθανάσιος Γεωργόπουλος |
Ευχές από την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βλάση Σίτσα Κακούρη Το νέο έτος που πρόβαλλε ας χαρίσει στους απανταχού Βλασαίους υγεία, αγάπη, ευτυχία και προκοπή. Ας είναι χρονιά δημιουργίας για το χωριό μας. Σίτσα Κακούρη Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Βλάση |
Ευχές από την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μηλιωτίου Χρ. Θάνου Εύχομαι στους απανταχού Μηλιωταίους το 2008 να τους χαρίσει, υγεία, δύναμη, δημιουργία και προκοπή. Ας είναι χρονιά ανάπτυξης για το χωριό μας Χριστίνα Θάνου |
Η σύνταξη της εφημερίδας μας είχε πρόσφατα τη χαρά να συναντηθεί και να συζητήσει με ένα Βλασαίο που διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινότητας με σημαντικότατο έργο στο ενεργητικό του. Πρόκειται για τον Κακούρη Δημήτρη που σήμερα κατοικεί στην Καλαμάτα. Για τη δράση του Δημητρίου Κακούρη την εποχή που ήταν πρόεδρος έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί και θα συνεχίσουμε τις αναφορές μας γιατί ήταν ο πρόεδρος που άλλαξε προς το καλύτερο πολλά πράγματα στο χωριό μας.
Χρηματοδότηση σχολείων Βουφράδας
Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ελλάδας χρηματοδότησε με το ποσό των 150.000 ευρώ τις δυο σχολικές μονάδες της Βουφράδας. Συγκεκριμένα χρηματοδότησε με το ποσό των 50.000 ευρώ το δημοτικό σχολείο Χατζή για συγκεκριμένες επισκευές και με το ποσό των 100.000 ευρώ το γυμνάσιο Χατζή για επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο γυμναστήριο της σχολικής μονάδας.
Μπήκε αντιπρόεδρος στο στάδιο Χατζή
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τελικά το δημοτικό συμβούλιο Χατζή αποφάσισε να τοποθετήσει και αντιπρόεδρο στο στάδιο Χατζή. Έτσι με ομόφωνη απόφαση αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος. Να αναφέρουμε επίσης ότι πρόεδρος παραμένει ο ίδιος ο δήμαρχος Βουφράδας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.
Στις 26 Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του συνδέσμου ύδρευσης «Τέλλος Άγρας» με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικόλαο Αγγελόπουλο. Από πλευράς συνδέσμου στη συνάντηση συμμετείχε ο δήμαρχος Παπαφλέσσα και πρόεδρος του συνδέσμου Περικλής Ψώνης καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Βουφράδας και αντιπρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Λεντούδης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από Αληκοντούζι μέχρι Γαργαλιάνους που αποτελείται από αμίαντο. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό του 1.500.000 ευρώ.
Έκλεισε το μαγαζί του Μαρινόπουλου
Τα καφενεία στα χωριά μας είναι πηγή ζωής αφού είναι ο μοναδικός χώρος συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και διασκέδασης των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών. Δυστυχώς για το Βλάση το καφενείο του Κωνσταντίνου Μαρινόπουλου που λειτουργούσε δεκάδες χρόνια πρόσφατα έβαλε λουκέτο. Έτσι στο Βλάση παραμένει μόνο το καφενείο της Χριστίνας Ζάκης. Είναι άκρως απαραίτητο αν θέλουμε το χωριό να έχει ζωή να λειτουργήσει και μάλιστα άμεσα ένα ακόμη μαγαζί. Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων και η σύνταξη της εφημερίδας θα παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη σε όποιον αποφασίσει να ανοίξει στο Βλάση καφενείο ή ταβέρνα.
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας προτείναμε να χτυπήσει το σήμαντρο ο δήμος και να συγκαλέσει όλες τις κοινωνικές, επιστημονικές και οικονομικές δυνάμεις που κατάγονται ή ζουν στη Βουφράδα χωρίς αποκλεισμούς, υπεροψίες και προαπαιτούμενα σε ένα συνέδριο με θέμα το μέλλον της Βουφράδας. Αυτό δεν το προτείναμε τυχαία. Το κάναμε γιατί αυτή την περίοδο έχει ανεπίσημα ανοίξει ο διάλογος για τη συγχώνευση δήμων και εμείς θέλουμε ο ιστορικός δήμος Βουφράδας να παραμείνει και να ενισχυθεί. Δυστυχώς η πρότασή μας δε βρήκε ανταπόκριση. Απ΄ εδώ και πέρα άλλοι έχουν την ευθύνη και αυτούς θα χρεώσουν και οι κάτοικοι και ο ιστορικός του μέλλοντος. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας.
Προάγεται το Δημοτικό Σχολείο στο Βλαχόπουλο
Μπορεί κάποια από τα εναπομείναντα Δημοτικά Σχολεία στα χωριά να οδεύουν στο να βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητικού πληθυσμού όπως για παράδειγμα το δημοτικό σχολείο Κρεμμυδίων. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για το Δημοτικό Σχολείο Βλαχόπουλου αφού η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, που συνεδρίασε στις 30 Νοεμβρίου 2007, αποφάσισε να το προαγάγει και από τριθέσιο να το κάνει τετραθέσιο. Για την πρόταση αυτή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας και στη συνέχεια η γνωμοδότηση να σταλεί στο υπουργείο Παιδείας για τελική έγκριση.
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των γεννηθέντων στο Βλάση στο φύλλο αυτό της εφημερίδας θα παρουσιάσουμε τους γεννηθέντες το 1902. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αρχεία του χωριού μας το 1901, στο Βλάση, γεννήθηκαν οι: Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος του Αντωνίου, Κοτσόβολος Βασίλειος του Νικολάου, Κακούρης Κωνσταντίνος του Βασιλείου, Μάστορας Ιωάννης του Αθανασίου, Μητρόπουλος Πέτρος του Νικολάου, Μητρόπουλος Φώτης του Παναγιώτη, Νέστορας Νικόλαος του Αναστασίου, Φουρτούνης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, Θεοδωρακοπούλου Γεωργία του Νικολάου, Θεοδωρακοπούλου Παναγιώτα του Αναστασίου, Κακούρη κωνσταντίνα του Αλεξάνδρου, Κοτσοβόλου Ευσταθία του Παναγιώτη, Μάστορα Παναγούλα του Ιωάννη και Μυλωνά Κονδύλω του Παναγιώτη.
Βασίλειος Λαμπρόπουλος: Διαγράφει λαμπρή καριέρα
Μια μεγάλη μορφή στο χώρο της συντήρησης αρχαιοτήτων είναι σήμερα ο συμπατριώτης μας από τη Χώρα Τριφυλίας Βασίλειος Λαμπρόπουλος. Ένας δραστήριος επιστήμονας, Δρ Χημικός Μηχανικός, με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Δρ Βασίλειος Λαμπρόπουλος γεννήθηκε στη Χώρα Μεσσηνίας το 1957. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1980. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην επιστημονική περιοχή Ορυκτολογία - Γεωχημεία με θέμα "Ανάκτηση μαγνησίου από ανθρακικά και υπερμαφικά πετρώματα, από θαλάσσια και θερμομεταλλικά νερά", Καθηγητής Α. Βγενόπουλος (4/1992 - 11/1998). Είναι μέλος α. International Institute for Conservation of Historic & Artistic Works και του Ελληνικού τμήματος (I.I.C.). β. International Council of Museums (I.C.O.M.). γ. Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας.
Τη δικιά τους μουσική ομάδα έκαναν ο Παναγιώτης Μάστορας του Ανδρέα από το Βλάση και ο Νίκος Αλεβιζάκης του Γεωργίου από το Χατζή. Ο φωτογραφικός φακός τους συνέλαβε να τραγουδούν με τα μουσικά τους όργανα δίπλα στο τζάκι μια χειμωνιάτικη μέρα το «Γιατί καλέ γειτόνισσα κακούργα δολοφόνισσα …»
Όπου κι αν κοιτάξεις η Βουφράδα σε πληγώνει με τα πολλά σκουπίδια που βρίσκονται στις άκρες των δρόμων καθώς και στις ρεματιές. Μπορεί να μπήκαν σκουπιδοτενεκέδες και απορριμματοφόρο από το δήμο εμείς όμως το χαβά μας. Όπου θέλουμε ρίχνουμε σκουπίδια και μπάζα. Αυτή η εικόνα δε μας ταιριάζει. Καιρός να απαλλαγούμε απ΄ αυτές τις κακές συνήθειες…
800.000 σε τυχερό των Χιλιοχωρίων
Σε κάτοικο του διπλανού μας δήμου Χιλιοχωρίων χαμογέλασε η τύχη. Κέρδισε στις 20 Δεκεμβρίου 2007 στο τζόκερ 800.000 ευρώ σε δελτίο που παίχτηκε σε πρακτορείο που βρίσκεται στο χωριό Χανδρινού.