ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 31ου ΤΕΥΧΟΥΣ

 

  1. Πύρινος όλεθρος στα χωριά μας
  2. Βλασαίικο αντάμωμα 2007
  3. Στα βήματα του πατέρα τους…
  4. Βουλευτικές εκλογές 2007 στη Βουφράδα
  5. Σύμβουλος στο δήμο
  6. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας
  7. Σκληρές αντιπαραθέσεις
  8. Αρκετός κόσμος τίμησε την Αγία Παρασκευή
  9. Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια…
  10. Στη Βουλή το θέμα της πυρκαγιάς
  11. Το νερό της Μεγάλης Βρύσης
  12. Διάρρηξη δημαρχείου Χιλιοχωρίων
  13. Καφές και γλυκό στη βρύση του χωριού
  14. Έκφραση συμπαράστασης
  15. Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα
  16. Χρανιώτης Ιωάννης: Μεγάλη η προσφορά του το 1821
  17. Ντουμάνιασε η χασισοφυτεία
  18. Ό,τι απέμεινε από την πύρινη μανία
  19. Το Χατζή το 1830
  20. Το χασίσι ήρθε από τη θάλασσα…
  21. Μεγαλώνει το IDEA
  22. 40ήμερο μνημόσυνο
  23. Εκδρομή  Βλασαίων
  24. Εκδήλωση στον Αϊ-Γιάννη
  25. Από το φωτογραφικό αρχείο
  26. Ένα θανατηφόρο ατύχημα του παρελθόντος
  27. Με εμπόδια ο δρόμος Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια
  28. Παραδοσιακό αλώνισμα
  29. Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Ντούβαλη
  30. Συνδρομές-Προσφορές
  31. Μαρινόπουλος Γεώργιος - Υπηρέτησε στη φρουρά του Παπάγου
  32. Μια σημαντική συνάντηση
  33. Εκδήλωση για τη Βουφράδα
  34. Πανηγύρι στο Βλάση
  35. Και λίγο ποδόσφαιρο…
  36. Προσφορά κλιματιστικού
  37. Ευχαριστήριο συλλόγου
  38. Μοίρασαν καλαμπόκι και τριφύλλι
  39. Πέρασε στα ουράνια…
  40. Βουλευτικές εκλογές 2007 στη Μεσσηνία
  41. Εκλογή Βουλευτών
  42. Συγκεντρωτικά σταυρών υποψηφίων βουλευτών Μεσσηνίας
  43. Αποτελέσματα εκλογών στο Βλάση
  44. Αποτελέσματα εκλογών στο Χατζή
  45. Αποτελέσματα εκλογών στο Κουρτάκι
  46. Αποτελέσματα εκλογών στο Μηλιώτη
  47. Αποτελέσματα εκλογών στο Πετρίτσι
  48. Αποτελέσματα εκλογών στη Χαραυγή
  49. Μπροστά στην κάλπη…
  50. Πύρινη Κόλαση
  51. Η φωτιά πέρασε μέσα από τα χωριά
  52. Ο υφυπουργός άμυνας στην πυρόπληκτη περιοχή
  53. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στα καμένα χωριά
  54. Τα επιτελεία …στο πύρινο μέτωπο
  55. Μπράβο στους εθελοντές
  56. Κάθε χρόνο…τα ίδια
  57. Έκρηξη προπανίου
  58. 2.700.000 ευρώ οι ζημιές από τις φωτιές

Δίμηνη έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Συντάσσεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Δ/νση: Βλάση Μεσσηνίας Τ.Κ. 24014
Εκδότης-Διευθυντής: Παναγιώτα Μαρινοπούλου. Δ/νση: Κανάρη 36, Καλαμάτα. Τ.Κ. 241100, τηλ.6976670736
Σύνταξη-Επιμέλεια Ύλης: Τάσος Αποστολόπουλος. Δ/νση: Δημητρακοπούλου 20, Τρίπολη, τηλ. 6977278756


Πύρινος όλεθρος στα χωριά μας

Το σπίτι της 93χρονης Αθανασίας Κωνσταντοπούλου στους Αγίους Αποστόλους καταστράφηκε

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε στα χωριά μας πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στις 25 Ιουλίου 2007 στο χωριό Μεταξάδα και ανεξέλεγκτα επεκτάθηκε τις επόμενες ημέρες και κατέστρεψε τα πάντα στα Τοπικά Διαμερίσματα Μανιάκι, Τουλούπα Χάνι, Κοντογόνι, Άγιοι Απόστολοι, Βλάση, Μηλιώτη, Κουρτάκι Μεταμόρφωση και Μαργέλι. Περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και σπίτια έγιναν αποκαΐδια.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο Βλάση κάηκαν 12.000 ελαιόδεντρα και 1.500 καρποφόρα δέντρα, στο Μανιάκι κάηκαν 11.000 ελαιόδεντρα και 1.100 καρποφόρα δέντρα, στο Κοντογόνι κάηκαν 11.000 δέντρα και 1300 καρποφόρα δέντρα, στη Μεταμόρφωση κάηκαν 600 ελαιόδεντρα και 400 καρποφόρα δέντρα, στο Βλαχόπουλο κάηκαν 1.000 ελαιόδεντρα και 200 καρποφόρα δέντρα, στο Κουρτάκι κάηκαν 1.000 ελαιόδεντρα και 100 καρποφόρα δέντρα. Επίσης, κάηκαν τα πανέμορφα δάση της περιοχής, 100 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας και αρκετά αιγοπρόβατα. Περισσότερολοσχερώς από την πύρινη μανίαα στη σελίδα 8.

Πήγαινε στη αρχή

Βλασαίικο αντάμωμα 2007

Η πρόεδρος Π. Μαρινοπούλου και ο Τ. Αποστολόπουλος κάνουν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας με το όνομα του αγωνιστή του 1821 Κωνσταντίνου Ντούβαλη

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ» φέτος το καλοκαίρι διοργάνωσε με επιτυχία 4/μερο εκδηλώσεων με την επωνυμία «Βλασαίικο αντάμωμα2007» στο Βλάση από 11 έως 14 Αυγούστου 2007. Συγκεκριμένα:

1. 11 Αυγούστου 2007: Εκδρομή στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Επικούρειο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα και στην Καρύταινα.

2. 12 Αυγούστου 2007: Βραδινό Βλασαίκο αντάμωμα στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Μουσικό οδοιπορικό κάτω από τον αυγουστιάτικο έναστρο ουρανό με φόντο το Βλάση και το μεσσηνιακό κόλπο.

3. 13 Αυγούστου 2007: Προβολή  του ντοκιμαντέρ «Βουφράδα» του συμπατριώτη μας από το Κουρτάκι Σάκη Μανιάτη. Εντοιχισμός  μαρμάρινης πλακέτας με το όνομα του Βλασαίου αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Ντούβαλη Κωνσταντίνου, παρουσίαση της δράσης του.

4. 14 Αυγούστου 2007: Εκδήλωση στο χώρο του ελαιοτριβείου με τίτλο «κοντά στην παράδοση». Δημοτική ορχήστρα  παρουσιάσε δημοτικά τραγούδια και  ακολούθησει γλέντι.

Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχουν αναλυτικά ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας μας. Να σημειώσουμε, όμως, ότι το 4/ήμερο εκδηλώσεων έγινε σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΑΜ. Επίσης στην εκδήλωση «κοντά στην παράδοση» συμμετείχε και ο δήμος Βουφράδας. Το διοικητικό συμβούλιο τους ευχαριστεί για τη στήριξή τους.

Πήγαινε στη αρχή

Στα βήματα του πατέρα τους…

Σε ένα από τα προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας μιλήσαμε για το ηρώο πεσόντων στο Βλάση που κατασκευάστηκε το 1930 από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας  Ευστάθιο Λυμπερόπουλο και που τα παιδιά του θέλησαν να το ανακαινίσουν συνεχίζοντας έτσι το έργο του πατέρα τους. Έτσι και έγινε. Το ηρώο πεσόντων ανακαινίστηκε με δαπάνες των παιδιών του Ευσταθίου Λυμπερόπουλου φωτογραφία του οποίου για πρώτη φορά δημοσιεύουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια.

 

 

 

 

 

Πήγαινε στη αρχή 

Βουλευτικές εκλογές 2007 στη Βουφράδα

Στον πυρετό των εκλογικών διαδικασιών για ανάδειξη βουλευτών έζησε η Βουφράδα όπως και όλη η Ελλάδα. Πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχτηκε στη Βουφράδα η Νέα Δημοκρατία. Συνολικά στο δήμο η Ν.Δ. έλαβε 803 ψηφοδέλτια, το ΠΑΣΟΚ 586 ψηφοδέλτια, το ΚΚΕ 86 ψηφοδέλτια, το ΣΥΡΙΖΑ 54 ψηφοδέλτια, ο ΛΑΟΣ 22 ψηφοδέλτια και τα λοιπά κόμματα 11 ψηφοδέλτια.

Πήγαινε στη αρχή

Σύμβουλος στο δήμο

Ο συμπατριώτης μας από το Βλάση Κακούρης Αθανάσιος του Μάρκου ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος στο δήμο Βουφράδας με συμβολική ως ανύπαρκτη αμοιβή. Ο Αθανάσιος Κακούρης ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστράτηγου. Είναι απόφοιτος του Πάντειου πανεπιστημίου και της Νομικής  σχολής και έχει κάνει μεταπτυχιακά στην ΑΣΟΕΕ. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Πήγαινε στη αρχή

 

 

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας

Μεγάλος αριθμός Βλασαίων και Βουφραδιωτών συνολικότερα επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα μας (www.vlasi.gr) και μαθαίνουν τα νέα των χωριών μας. Δεν είναι λίγοι και οι επισκέπτες από άλλα κράτη, μετανάστες με καταγωγή  από τα χωριά μας. Μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι επισκέπτες ξεπέρασαν κατά πολύ τη χιλιάδα. Αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε το έργο του Συλλόγου μας. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Πήγαινε στη αρχή

Σκληρές αντιπαραθέσεις

Σκληρές φραστικές αντιπαραθέσεις είχαμε φέτος το καλοκαίρι ανάμεσα στο δήμαρχο Βουφράδας Κώστα Κυριακόπουλο και στον επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Γιάννη Λεντούδη. Ο τοπικός τύπος φιλοξενούσε σχεδόν καθημερινά ρεπορτάζ με τα γεγονότα των αντιπαραθέσεων.  Άλλοτε η αιτία ήταν τα έργα στην πλατεία στο Χατζή, άλλοτε τα τέλη που έθεσε ο δήμαρχος στα καφενεία για να έχουν καρέκλες και τραπέζια επί της πλατείας, άλλοτε το νερό, άλλοτε οι φωτιές, άλλοτε…. άλλοτε… Θα χρειαζόταν φύλλα και φύλλα εφημερίδων για να προβάλλουμε και να γνωστοποιήσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις που οδήγησαν και σε αποστασιοποίηση του Ι. Ασημακόπουλου από την παράταξη του δημάρχου Κ. Κυριακόπουλου. Σταματούμε, όμως εδώ γιατί και χώρο δεν έχουμε και λόγος πλέον  δεν υπάρχει!!! Εκείνο που ο λαός της Βουφράδας απαιτεί είναι νηφαλιότητα, ενότητα και συνεργασία. Διαφορετικά σα δήμος θα χάσουμε και τα αυγά και τα καλάθια.

 

Πήγαινε στη αρχή

Αρκετός κόσμος τίμησε την Αγία Παρασκευή

Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στην εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Βλάση στις 26 Ιουλίου 2007. Ο χώρος πέριξ του ναού είχε καθαριστεί από το Τοπικό Συμβούλιο Βλάση  και έτσι η πρόσβαση ήταν εύκολη καθώς και για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Είναι αλήθεια ότι ο ναός θέλει συντήρηση, ιδιαίτερα το τμήμα του καμπαναριού, κάτι που επισήμανε και ο ιερέας του χωριού πατήρ Θεόδωρος Μαρινόπουλος. Από την πλευρά του Συλλόγου των απανταχού Βλασαίων μοιράστηκε φυλλάδιο με την ιστορία του ναού, τμήμα του οποίου δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

«Τα πρώτα στοιχεία για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται στα αρχεία των Ενετών και συγκεκριμένα σε έγγραφα του αρχείου Grimani της περιόδου 1696-1700.  Τότε που το χωριό μας βρισκόταν  κάτω από την κατοχή των Ενετών. Σύμφωνα με το αρχείο αυτό υπήρχε μικρός ναός ο οποίος είχε δικά του δέκα στρέμματα γης.

Η πρώτη εκκλησούλα που ήταν μικρή και πετρόκτιστη βρισκόταν στο χωράφι του Νικόλα του Ασημάκη και είχε κατασκευαστεί από την οικογένεια των Μαστοραίων. Οι Μαστοραίοι ερχόμενοι για μόνιμη εγκατάσταση στο Βλάση από την περιοχή της Βαρυμπόμπης Τριφυλίας αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τους υπάρχοντες κατοίκους που είχαν έρθει από το Αρκουδόρεμμα Γορτυνίας. Έτσι έχτισαν τα σπίτια τους περιφερειακά του χωριού και ίδρυσαν την ενορία της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα δίπλα στη μικρή εκκλησία υπήρχε και νεκροταφείο. Το 1963 που κατασκευαζόταν ο αγωγός ύδρευσης βρέθηκαν ανθρώπινα οστά.

Ο μικρός ναός που αντιμετώπιζε στατικά προβλήματα γκρεμίστηκε και σε μικρή απόσταση κατασκευάστηκε νέος ναός σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Ελευθέριος Κοτσόβολος. Την  πρωτοβουλία για την ανέγερση του νέου ναού πήρε ο Γεώργιος Λαμπρόπουλος ο οποίος ήταν και πρόεδρος του Συλλόγου των Βλασαίων της Αθήνας. Ήρθε σε επικοινωνία με τους ομογενείς της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Γερμανίας καθώς και με τους Βλασαίους της διασποράς για να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Επίσης, μπόρεσε να δραστηριοποιήσει σ΄ αυτή την κατεύθυνση το λαϊκό ιεροκήρυκα Δ. Παναγόπουλο που με δημοσιεύματα στο περιοδικό «Αγία Μαρίνα» συγκεντρώθηκαν, από ευσεβείς χριστιανούς, σημαντικά ποσά χρημάτων.

Έτσι κατασκευάστηκε ο νέος ναός και την Κυριακή του Θωμά, το 1975, έγινε και το πρώτο ομαδικό προσκύνημα από Αθηναίους σε εκδρομή που διοργανώθηκε».

Πήγαινε στη αρχή

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια…

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η καλοσυνάτη Βασιλική Μυλωνά σύζυγος Θεοδώρου και η μνήμη της είναι ζωντανή μέσα μας. Είναι η μνήμη ενός ανθρώπου που μόνο θετικές αναμνήσεις άφησε  πίσω της, παρακαταθήκη όχι μόνο στα παιδιά και τα εγγόνια της αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Στις 8 Ιουλίου 2007 συγγενείς, συγχωριανοί και φίλοι συγκεντρώθηκαν στο Βλάση στα τρίχρονά της και ήταν σαν χθες, ζωντανή μπροστά με το χαμόγελό της, με τον καλό της λόγο.

 

 

  

 

 

Πήγαινε στη αρχή

Στη Βουλή το θέμα της πυρκαγιάς

Το θέμα της καταστροφής από τη φωτιά του Ιουλίου στους δήμους Βουφράδος, Παπαφλέσσα και Νέστορος έφεραν στη Βουλή με ξεχωριστές παρεμβάσεις τους οι Μεσσήνιοι Βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Πέτρος Κατσιλιέρης. Οι βουλευτές ζητούσαν να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που υπέστησαν καταστροφές από την πύρινη μανία.

Πήγαινε στη αρχή

Το νερό της Μεγάλης Βρύσης

Ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Χρ. Κακούρης έστειλε για δημοσίευση στην εφημερίδα μας το παρακάτω κείμενο που έχει σχέση με το νερό της Μεγάλης Βρύσης: «Πλησίον του Δ.Δ. Παπαφλέσσα βρίσκεται η ιστορική πηγή Μεγάλη Βρύση. Το νερό της πηγής αυτής θεωρείται από τα παλιά χρόνια το πιο καλό και πολύ χωνευτικό σε όλη την ευρύτερη περιοχή των γειτονικών δήμων. Η πηγή αυτή, που έχει άφθονο νερό καθ΄ όλο το έτος, έχει ξεδιψάσει και δροσίσει χιλιάδες περαστικούς. Επίσης, η παράδοση λέει ότι από την πηγή αυτή πέρασε ο Παπαφλέσσας, προτού να πέσει ηρωικά στο Μανιάκι και αφού δροσίστηκε με το νερό, στράφηκε προς τα παλικάρια του και είπε: «πώς ν΄  αφήσει ορέ τέτοιο νερό στους τουρκαλάδες; Δε γίνεται. Πρέπει να πολεμήσουμε για τη γη και τα νερά μας». Στην πιο πάνω πηγή, το φθινόπωρο του 2006, κάποιο πρωινό που σταμάτησα να πιω νερό, έτυχε να περνάει ο δήμαρχος Παπαφλέσσα και μου επισήμανε ότι το νερό της συγκεκριμένης πηγής έχει εξεταστεί και βρέθηκε ακατάλληλο επειδή εισέρχονται οι βόθροι του Δ.Δ. Μανιακίου. Η ενέργεια αυτή του πιο πάνω δημάρχου είναι αξιέπαινη, πλην όμως δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί πάντα να ειδοποιεί τους εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες που διέρχονται και πίνουν νερό. Το Δ.Δ. Μανιακίου πληροφορήθηκα ότι έχει 12 οικογένειες και περιβάλλεται από βουνά, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει άλλο χωριό για να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και φυσικά την πιο πάνω πηγή. Τα περίεργα σ΄ αυτή την υπόθεση είναι α) ότι δεν υπάρχει πινακίδα να ενημερώνει ότι το νερό είναι ακατάλληλο. Ο πιο πάνω δήμαρχος, όταν εξέφρασα την απορία μου είπε ότι είχε τοποθετήσει σχετική πινακίδα αλλά την πέταξαν κάποιοι-και β) τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές για τη μοναδική αυτή πηγή; Δε θα έπρεπε να γίνει μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων για την προστασία της πηγής αυτής ή να βρεθεί τρόπος άλλος προκειμένου να μην εισέρχονται οι ολίγοι (12) αυτοί βόθροι του χωριού στον υδροφόρο ορίζοντα; Σήμερα που όλος ο κόσμος βαδίζει στα άστρα, εμείς σηκώνουμε τα χέρια και αφήνουμε τους πολίτες να κινδυνεύουν από πηγές που είναι σπάνιες και που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη, ενώ θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς να εμποδίζουν τις διαρροές τοξικών αποβλήτων στις υδάτινες πηγές, που παρέχουν πόσιμο νερό σε πολύ κόσμο ολόκληρης της γύρω περιοχής». Σημείωση σύνταξης εφημερίδας: Μετά απ΄  αυτή την επιστολή η σύνταξη της εφημερίδας πήγε στην πηγή Μεγάλη Βρύση και διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε πινακίδα απαγόρευσης πόσης νερού αλλά αντίθετα γίνονταν έργα επέκτασης υδροδότησης του Δ.Δ. Παπαφλέσσα.

Πήγαινε στη αρχή

Διάρρηξη δημαρχείου Χιλιοχωρίων

Άγνωστοι διέρρηξαν στις 25 Ιουνίου 2007 το δημαρχείο του διπλανού μας δήμου Χιλιοχωρίων και έκλεψαν εννέα κάρτες αλλοδαπών αφού πρώτα τις σφράγισαν με τη σφραγίδα του δήμου. Ο δράστης ή οι δράστες παραβίασαν το παράθυρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και μπήκαν στο χώρο του Δημαρχείου. Με το που έγινε αντιληπτή η διάρρηξη, κλήθηκαν η Αστυνομία και η Σήμανση, που εξέτασαν το χώρο για δακτυλικά αποτυπώματα και προχώρησαν στις σχετικές από το νόμο ενέργειες.

Πήγαινε στη αρχή

Καφές και γλυκό στη βρύση του χωριού

Αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου 2007, ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων πρόσφερε καφέ και γλυκά στους παραβρισκόμενους σε χώρο που διαμόρφωσε πρόχειρα κάτω από τα πλατάνια. Ήταν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που θύμισε περασμένες εποχές τότε που   η βρύση ήταν σημείο αναφοράς των κατοίκων του χωριού μας. Ήταν η ίδια η ζωή. Από εδώ προμηθεύονταν το πόσιμο νερό τους. Εδώ πότιζαν τα ζώα τους. Εδώ έπλεναν τα ρούχα τους. Κάτω από τα πλατάνια υπήρχε διαμορφωμένος χώρος που ζέσταιναν νερό στα λεβέτια για το πλύσιμο. Από το νερό της πηγής αυτής αρδεύονταν και πάρα πολλά περιβόλια με αυλάκια και στέρνες που είχαν κατασκευαστεί. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η πηγή υπήρχε αδιαμόρφωτη την περίοδο της Ενετοκρατίας που εγκαταστάθηκαν στο Βλάση οι πρώτοι κάτοικοι.

Το 1929 ο επαναπατρισθείς από την Αμερική, δραστήριος συμπατριώτης μας, Γεώργιος Αθανασίου Μάστορας, με δικά του χρήματα, προχώρησε σε σημαντικά έργα στη γενέτειρά του. Ένα από αυτά ήταν και η κατασκευή της βρύσης, ερείπια της οποίας αντικρίζουμε σήμερα από εκείνη τη διαμόρφωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έστω και μετά από τόσα χρόνια το χωριό οφείλει να τιμήσει αυτό το μεγάλο ευεργέτη.

Τη δεκαετία του 1960 η κοινότητα αποφάσισε να μεταφέρει το νερό στα σπίτια κατασκευάζοντας δυο δεξαμενές, μια δίπλα στη βρύση και μια στον κάμπο. Με μια ντιζελομηχανή το νερό στελνόταν από την κάτω δεξαμενή στην επάνω και από εκεί δια ροής έφτανε στα σπίτια του χωριού. Το νερό έτρεξε για πρώτη φορά στα σπίτια  στις 30 Ιουλίου 1967 τη μέρα που παντρευόταν η  Φωτούλα Λάμπρου Κοτσόβολου με το Γεώργιο Δημούλη από το Ράπτη Γορτυνίας. Για την υλοποίηση του έργου αυτού συνετέλεσαν με θετικότατο τρόπο όλοι οι κοινοτικοί άρχοντες του χωριού μας την περίοδο 1959-1967. Υδρονομέας ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μάστορας.

Έτσι το νερό ήλθε πλέον με τεχνικά μέσα δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας. Η βρύση εγκαταλείφτηκε, περιφρονήθηκε…χωρίς, όμως, να χάσει την ιστορική της αξία. Όλοι οι Βλασαίοι έχουμε ένα χρέος να αναπλάσουμε αυτή τη βρύση που η ύπαρξή της ταυτίστηκε με τη ζωή του χωριού μας.

Πήγαινε στη αρχή

Έκφραση συμπαράστασης

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων, αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς, εξέφρασε, εγγράφως, τη συμπαράστασή του στους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει τις περιουσίες τους που με κόπους και θυσίες είχαν δημιουργήσει.

Επίσης, με έγγραφό του ζήτησε από την πολιτεία:

Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα

Δυο πέτρινους πύργους (ο ένας στη φωτογραφία) για ξενοδοχειακή μονάδα ετοιμάζει στη Μάνη ο συμπατριώτης μας Περικλής Κοτσινονός με τη σύζυγό του Γιώτα Κοτσινονού-Μαρινοπούλου. Ο ένας μάλιστα πύργος φέτος δόθηκε σε λειτουργία. Η σύνταξη της εφημερίδας μας χαίρεται όταν βλέπει τους Βλασαίους να προοδεύουν. 

 

 

 

 

Πήγαινε στη αρχή

Χρανιώτης Ιωάννης: Μεγάλη η προσφορά του το 1821

Ο Ιωάννης Χρανιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φρουτζοκρέμμυδα στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την έναρξη της επανάστασης του 1821, έτρεξε και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Έλαβε μέρος σε σειρά από μάχες, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Το Νοέμβριο του 1821 συμμετείχε με την ιδιότητα του εξουσιοδοτημένου εκλέκτορα στην εκλογή του Ι. Γ. Οικονομίδη, πληρεξουσίου της επαρχίας Νεοκάστρου.

Πήγαινε στη αρχή

Ντουμάνιασε η χασισοφυτεία

Η φωτιά που ξέσπασε στα τέλη Ιουλίου στα χωριά μας καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης προχώρησε και σε άλλες δραστηριότητες…Μια μεγάλη χασισοφυτεία καλά κρυμμένη πήρε φωτιά και ντουμάνιασε στην αγροτική περιοχή  «Αμπέλια» στο δημοτικό διαμέρισμα Φλεσσιάδας του δήμου Νέστορος. Η χασισοφυτεία αποτελείτο από 106 χασισόδεντρα ύψους από 2 έως 3 μέτρα.

Πήγαινε στη αρχή

Ό,τι απέμεινε από την πύρινη μανία

Το αγρόσπιτο ιδιοκτησίας απογόνων Αλέξη Φουρτούνη στο Βλασόκαμπο ήταν ένα από τα πολλά αγρόσπιτα και αποθήκες που η πύρινη μανία κατέστρεψε στο πέρασμά της τον Ιούλιο. Ένας κόμπος στο στήθος σε έπιανε όταν αντίκριζες τα αποκαΐδια. Αλήθεια πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ξαναδούμε τη φύση όπως ήταν;

 

 

 

Πήγαινε στη αρχή

 

Το Χατζή το 1830

Σύμφωνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους το 1830 το Χατζή μαζί με το Γκρούστεσι (Χαραυγή)  και το Αρναούταγλι (Πετρίτσι) είχε 61 οικογένειες και ως δημογέροντας υπηρετούσε ο Αλεβίζος Ρένεσης που «εγνώριζε οπωσούν γράμματα» και είχε γεννηθεί στο Χατζή,  (ΓΑΚ, Υπ. Δικ., 20 Οκτωβρίου 1831).

Πήγαινε στη αρχή

Το χασίσι ήρθε από τη θάλασσα…

Στις 24 Ιουνίου 2007 ένα δέμα γεμάτο χασίσι που άγνωστο καράβι για άγνωστους λόγους έριξε στη θάλασσα βρήκαν λουόμενοι στο διπλανό μας δήμο Πεταλιδίου στην παραλία της Καρυδιάς. Αμέσως ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που παρέλαβε το δέμα. Να αναφέρουμε ότι παρόμοια δέματα με χασίσι βρέθηκαν σκορπισμένα στα δυτικά παράλια της Μεσσηνίας την ίδια εποχή.

Πήγαινε στη αρχή

Μεγαλώνει το IDEA

Η γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων IDEA του συμπατριώτη μας επιχειρηματία από το Χατζή Μαρκόπουλου Τάσου αυτή την περίοδο επεκτείνεται. Η επιχείρηση με την επωνυμία «Μαρκόπουλος Αναστάσιος και Σία Ε.Ε.» έχει έδρα το Ασπρόχωμα όπου βρίσκονται και οι κεντρικές εγκαταστάσεις. Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

Πήγαινε στη αρχή

40ήμερο μνημόσυνο

Στις 29 Ιουλίου 2007 πραγματοποιήθηκε στο Βλάση το 40ήμερο μνημόσυνο του Χρήστου Λαμπρόπουλου του Παναγιώτη που έφυγε απ΄ αυτό τον μάταιο κόσμο και πορεύτηκε στα ουράνια στις 25 Ιουνίου 2007. Είχε γεννηθεί το 1922 στο Βλάση και είχε παντρευτεί την Παρασκευή Λαμπροπούλου από τη Βούταινα. Απόκτησαν τέσσερα παιδιά τα οποία και αποκατέστησαν με μεγάλο αγώνα και σκληρή δουλειά, τον Παναγιώτη, το Χαράλαμπο, την Αναστασία και τη Σταυρούλα.

 

 

Πήγαινε στη αρχή

 

Εκδρομή  Βλασαίων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Επικούρειο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα και στην Καρύταινα, στις 11 Αυγούστου 2007, αφού η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αναγκάζοντας τη διοίκηση του συλλόγου να μισθώσει και δεύτερο λεωφορείο για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση.

Πάνω από 75 Βλασαίοι επισκέφτηκαν την αρχαία Μεσσήνη, πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους που ιδρύθηκε το 369 π.Χ.  Είδαν τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου,  το συγκρότημα του Ασκληπιείου, το ναό της Αρτέμιδος , το ιερό της Ειλειθυίας, τη ρωμαϊκή έπαυλη, το τείχος, την Αρκαδική Πύλη και ήπιαν  καφέ με θέα την αρχαία πόλη.

Δεύτερος σταθμός της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, του «δεύτερου Παρθενώνα» που έχει καταγραφεί στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και που χτίστηκε το 430 π.Χ. για να απαλλάξει την περιοχή από την επιδημία της πανώλης.

Τρίτος σταθμός η ιστορική ιστορική Ανδρίτσαινα με τη σπουδαία δημόσια βιβλιοθήκη και τις εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας που είναι του 18ου και του 19ου αιώνα. Κάτω από τον πλάτανο ήπιαν καφέ και γεύθηκαν  τις υπέροχες γαστρονομικές γεύσεις.

Τέταρτος και τελευταίος σταθμός επίσκεψη στο διατηρητέο οικισμό της Καρίταινας με τα πέτρινα κτίρια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πολλά αγάλματα, το επιβλητικό κάστρο που κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα και το υπέροχο βυζαντινό γεφύρι που ήταν αποτυπωμένο στο πεντοχίλιαρο.

Πήγαινε στη αρχή

Εκδήλωση στον Αϊ-Γιάννη

Μια υπέροχη βραδιά πέρασαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων στο εξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη, στις 12 Αυγούστου 2007, με θέα το Βλάση και το Μεσσηνιακό κόλπο. Ο σύλλογος διέθεσε τη μουσική και το μεζέ και οι Βλασαίοι όλα τα υπόλοιπα μεταξύ των οποίων ένα ανεπανάληπτο κέφι. Μια απότομη διακοπή του ρεύματος που έδινε μια γεννήτρια δημιούργησε πρόβλημα στα ηχητικά που ο σύλλογος είχε φέρει από την Καλαμάτα και το γλέντι διακόπηκε απότομα στις 12 τη νύχτα. Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Αγαπητοί συμπατριώτες εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ» σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση που είναι ενταγμένη στο 4/ήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Βλασαίικο Αντάμωμα 2007». Οι σύλλογοι έχουν λόγω ύπαρξης όταν στηρίζονται ενεργά από τα μέλη τους όπως κάνετε εσείς και σας ευχαριστούμε. Είμαστε ένα μικρό χωριό αλλά μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πολλά. Τη σημερινή μας εκδήλωση την πραγματοποιούμε στο λόφο του Αγιάννη με φόντο το χωριό μας και το μεσσηνιακό κόλπο και στηρίζεται και από τον ΟΠΑΝΑΜ. Θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να κάνουμε μια μικρή αναφορά για το εξωκλήσι του Αγιάννη. Το γραφικό πετρόκτιστο εξωκλήσι το έχτισε η οικογένεια των Μαστοραίων το 1950. Το έκτισε ο αείμνηστος γιατρός Αντώνης Μάστορας του Αθανασίου με τη γυναίκα του, δασκάλα, Μαρία Μαντάγαρη-Μάστορα και αναπαλαιώθηκε-ανακαινίστηκε από τους απογόνους του οι οποίοι ουδέποτε σταμάτησαν να το φροντίζουν. Αυτό το μικρό ξωκλήσι αναπαλαιώθηκε και έγινε αγνώριστο πρόσφατα. Έφυγαν οι σοφάδες, φάνηκε η πέτρα, έγιναν αρμοί, φτιάχτηκε η σκεπή με καινούργιο βροντάρι, κατασκευάστηκε καμπαναριό, πλακοστρώθηκε με πέτρα περιμετρικά ο εξωτερικός χώρος του ναού,  έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ναού, και πάρα πολλά άλλα που έκαναν το εξωκλήσι και τον προαύλιο χώρο αγνώριστο».

Πήγαινε στη αρχή

Από το φωτογραφικό αρχείο

Την παρούσα φωτογραφία πήραμε και παρουσιάζουμε από την οικογένεια του Αθανασίου Μαρινόπουλου και είναι πράγματι μια εντυπωσιακή στιγμή αφού αποτυπώνει τα τρία αδέρφια μαζί με τις γυναίκες τους σε ευχάριστες οικογενειακές στιγμές. Απ΄ αριστερά: Αθανάσιος Μαρινόπουλος με τη γυναίκα του Σταυρούλα,  Γεώργιος Μαρινόπουλος με τη γυναίκα του Μαρίκα, Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος με τη γυναίκα του Ζαχαρούλα.

Πήγαινε στη αρχή

Ένα θανατηφόρο ατύχημα του παρελθόντος

Ο συμπατριώτης μας δάσκαλος Κοτσόβολος Π. Αθανάσιος μας έστειλε ένα κείμενο για ένα θανατηφόρο ατύχημα που έγινε στο Βλάση το οποίο με ευχαρίστηση δημοσιεύουμε: «Ήταν η εποχή που ο Θανάσης Ασημάκης του Σπύρου (Παπασπύρου) ήταν αρραβωνιασμένος στα Παπούλια. Μια εβδομάδα πριν το γάμο, σύμφωνα με το έθιμο που υπήρχε τότε, έπρεπε οι συγγενείς της νύφης να έρθουν στο χωριό, για να αναπιάσουν τα προζύμια. Το έθιμο αυτό γινόταν ως εξής: Τα προζύμια, έτοιμα από την προηγούμενη μέρα, ήταν μέσα σε μια μεγάλη σκάφη. Έκοβαν μικρά κομμάτια τα έπλαθαν και τα πετούσαν ψηλά, ενώ οι συγκεντρωμένοι γύρω από τη σκάφη συγγενείς του γαμπρού και της νύφης και άλλοι χωριανοί τραγουδούσαν: «Σκαφιδάκι τορνεμένο και καλοπελεκημένο, κάνε η πίτα να ειν΄  ωραία να γλεντήσει η παρέα». Τότε όμως συνέβη κάτι το τραγικό: Το πάτωμα, από το βάρος των πολλών καλεσμένων υποχώρησε με συνέπεια άνθρωποι και άλογα, που ήταν από κάτω, να γίνουν ένα. Σκηνές πανικού και συμφοράς, που δύσκολα περιγράφονται. Η Αικατερίνη, σύζυγος Θεοδώρου Μάστορα, καθισμένη επάνω σε ένα μπαούλο, γεμάτο ρούχα, με την πτώση έπαθε ρήξη σπλήνας και πέθανε».

Πήγαινε στη αρχή

Με εμπόδια ο δρόμος Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια

ImageΌλο το καλοκαίρι ο δρόμος Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια ήταν δρόμος με εμπόδια δημιουργώντας αγανάκτηση στους οδηγούς. Μπορεί να έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού μετά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών κάποιες βελτιώσεις όμως η γενική εικόνα παρέμεινε η ίδια. Οι κάτοικοι της Χώρας προτιμούσαν να χρησιμοποιούν το δρόμο Τουλούπα Χάνια-Βλάση-Δάρα-Ριζόμυλο ενώ οι κάτοικοι του Χατζή χρησιμοποιούσαν παρακαμπτήριο από το χωριό Σουληνάρι. Το πρόβλημα μεγάλωσε ιδιαίτερα με την κάθοδο των καλοκαιρινών επισκεπτών στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι ούτε λεωφορείο δεν πήγαινε στα χωριά Χατζή και Βλαχόπουλο. Το λεωφορείο για πρώτη φορά μπήκε στις 8 Αυγούστου και αυτό με εμπόδια αφού υπήρχε ανταπόκριση στην Καζάρμα με μικρό λεωφορείο του δήμου Νέστορος. Ελπίζουμε μέχρι τέλους του χρόνου να έχει δοθεί ο δρόμος ολοκληρωμένος στην κυκλοφορία.

Πήγαινε στη αρχή

Παραδοσιακό αλώνισμα

Για άλλη μια χρονιά οργανώθηκε από το δήμο Βουφράδας με επιτυχία το αλώνισμα με παραδοσιακό τρόπο (με άλογα) στον οικισμό Ματαράγκα, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2007. Στους πολλούς επισκέπτες προσφέρθηκε βραστό κρασί και διάφορα εδέσματα από το σύλλογο γυναικών του δήμου. Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν ο ευρωβουλευτής Αντώνης Σαμαράς και ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος.

Πήγαινε στη αρχή

Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Ντούβαλη

Έξω από τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2007 εκδήλωση από το Σύλλογο των Απανταχού Βλασαίων για να τιμηθεί η προσφορά του Βλασαίου αγωνιστή του 1821 Κωνσταντίνου Ντούβαλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απόγονοι του μεγάλου αυτού αγωνιστή. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Τάσος Αποστολόπουλος ενώ την αποκάλυψη της μαρμάρινης πλακέτας με το όνομα του αγωνιστή Κωνσταντίνου Ντούβαλη που θα τοποθετηθεί στην πλατεία του χωριού έκανε η πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτα Μαρινοπούλου.

Ο Τάσος Αποστολόπουλος μεταξύ των άλλων ανάφερε και τα παρακάτω: «Η οικογένεια των Ντουβαλαίων ή Δουβαλαίων εγκαταστάθηκε στο Βλάση την περίοδο της τουρκοκρατίας μαζί με τις οικογένειες των Κακουραίων και των Κοτσοβολαίων από το χιλιοτραγουδισμένο χωριό της Γορτυνίας το Αρκουδόρεμα που πριν λίγα χρόνια το επισκεφτήκαμε σε μια εκδρομή του Συλλόγου μας.  Οι Αρκουδορεματίτες συνήθιζαν να κατεβαίνουν τον χειμώνα με τα κοπάδια τους στα χωριά της Πυλίας και με την πάροδο του χρόνου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης γεννήθηκε και μεγάλωσε ραγιάς την περίοδο της τουρκοκρατίας στο Βλάση. Είχε επαναστατικές τάσεις, ήταν φιλόδοξος, τολμηρός, αγαπούσε τον τόπο του και λαχταρούσε για τη λευτεριά του. Ήταν μια μικρή θύελλα που έτρεφε μεγάλο μίσος για τους Τούρκους.  Όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 βρέθηκε αμέσως στην πρώτη γραμμή μαζί με τους συμπατριώτες του Γιάννη Κακούρη ή Κακουρόγιαννη, Κανέλλο Μαρινόπουλο, τον παπα-Τσάκαλη ή Τσακαλόπουλος που ήταν από το Κοντογόνι αλλά εφημέρευε και στο Βλάση και  άλλους Βλασαίους. Ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης έλαβε μέρος στις πολιορκίες των κάστρων Μεθώνης και Πύλου και στη συνέχεια στην πολιορκία της Τριπολιτσάς. Την εποχή που τα στρατεύματα του Ιμπραήμ αλώνιζαν τη Μεσσηνία συμμετείχε σε ομάδα που έστηνε σ΄  αυτά ενέδρες σύμφωνα με το σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και με την ιδιότητα του δημοπρόκριτου στο Βλάση. Το 1836 που το Βλάση εντάχτηκε στο δήμο Σκάρμιγκα ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης διορίστηκε δημαρχιακός πάρεδρος (Β.Δ. 7ης Μαρτίου 1837) μαζί με τον Κ. Πανταζόπουλο από το Μανιάκι, τον Π. Κατσά από το Πισπίσα και τον Α. Ρότσο από το Μηλιώτη. Αλλά και μετά τη συγχώνευση του δήμου Σκάρμιγκα στο δήμο Βουφράσου ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης συνέχισε ν΄ ασχολείται με τα δημοτικά και πολιτικά πράγματα.

Πέθανε ξεχασμένος χωρίς ηθική ή οικονομική αμοιβή αφήνοντας πίσω ένα γιο τον Παναγιώτη που το Μάιο του 1851 τον συναντάμε σύμφωνα με το ΦΕΚ 74/1851 να υπηρετεί δημοτικός εισπράκτορας στο δήμο Βουφράσου. Ένας απόγονος του Κωνσταντίνου Ντούβαλη ήταν και ο ιερέας Αθανάσιος Ντούβαλης ο οποίος τοποθετήθηκε ιερέας στο Βλάση το 1885 και έμεινε στην ενορία της Αγίας Παρασκευής μέχρι το 1916.

Αγαπητοί συμπατριώτες ο φθοροποιός χρόνος στο πέρασμά του έσβησε από τη μνήμη μας αυτούς τους αγωνιστές που μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε ελεύθερα. Έτσι γίνεται δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις. Δε γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πέρασαν κι  απ΄ αυτό το χωριό και συνέλαβαν το 14χρονο Μάστορα Τακτικό και τον οδήγησαν αιχμάλωτο στην Αίγυπτο και ότι ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση  άσκησε διπλωματική πίεση και απελευθέρωσαν μερικά παιδιά από τους αιχμαλώτους έναντι λύτρων ανάμεσα σ΄ αυτά και το Μάστορα Τακτικό. Σ΄ αυτή την απελευθέρωση είχε ενεργό ρόλο και ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης ως δημοπρόκριτος του χωριού μας.Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αισθανόμενο το χρέος απέναντι σ΄ αυτούς τους προγόνους μας δημιούργησε ξεχωριστό φάκελο γι΄ αυτούς στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του χωριού μας vlasi.gr και παράλληλα αποφάσισε να γίνει προς τιμή του Κωνσταντίνου Ντούβαλη η σημερινή εκδήλωση και εξυπακούεται ότι στο μέλλον θα παρθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και για τους άλλους Βλασαίους αγωνιστές του 1821 και όχι μόνο. Τέλος, ως διοικητικό συμβούλιο θεωρήσαμε χρέος μας να τοποθετήσουμε μια μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του Κωνσταντίνου Ντούβαλη στην πλατεία του χωριού».

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Αγαπητοί συμπατριώτες η ιστορία ενός λαού  δε μπορεί να γραφτεί σωστά και πλήρης αν δεν γραφτούν πρώτα οι κατά τόπους ιστορίες. Αν δεν έρθουν στην επιφάνεια η ζωή, η δράση και το έργο των επιμέρους συντελεστών του κάθε δήμου, του κάθε χωριού, του κάθε συνοικισμού. Αυτή ακριβώς τη λογική έρχονται να υπηρετήσουν εκδηλώσεις όπως η σημερινή που είναι αφιερωμένη στο έργο και στην μεγάλη προσφορά στην πατρίδα μας του αγωνιστή Κωνσταντίνου Ντούβαλη που πριν λίγο παρουσίασε ο Τάσος Αποστολόπουλος.  Κόντρα στην καθημερινότητα, κόντρα στο σημερινό τρόπο ζωής θα συνεχίσουμε ως σύλλογος τέτοιου είδους εκδηλώσεις όχι γιατί είμαστε θιασώτες του παρελθόντος αλλά γιατί το σήμερα διέρχεται μέσα από το χθες, γιατί δεν ήρθαμε σ΄ αυτό τον κόσμο μόνοι μας, έχουμε ως χωριό μια ιστορία αιώνων που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε».

Πήγαινε στη αρχή

Συνδρομές-Προσφορές

Το δίμηνο που πέρασε πρόσφεραν για την εφημερίδα του συλλόγου ή πλήρωσαν την ετήσια συνδρομή μας στο σύλλογό μας οι παρακάτω συμπατριώτες μας  τους οποίους ευχαριστούμε και ελπίζουμε και οι υπόλοιποι να πληρώσουν τη συνδρομή  γιατί τα χρήματα αυτά είναι ο μοναδικός πόρος του συλλόγου μας: Αποστολόπουλος Θανάσης από το Κούμαρο 10 ευρώ, Μαρινόπουλος Παναγιώτης του Σπύρου 10 ευρώ, Κοτσόβολος Βασίλειος του Ελευθερίου 20 ευρώ, Γιαννοπούλου-Κοτσοβόλου Νίτσα 10 ευρώ, Κοτσόβολος Άγγελος του Ιωάννη 40 ευρώ, Θεοδωρακόπουλος Χρήστος και Θεοδωρακοπούλου Ιωάννα 50 ευρώ, Μάστορας Τάσος του Ανδρέα 20 ευρώ, Μάστορας Κωνσταντίνος 10 ευρώ, Κοτσόβολος Κυριάκος από την Αυστραλία 20 ευρώ, Αποστολόπουλος Νίκος του Ηλία 10 ευρώ, Κοτσόβολος Ανδρέας του Γεωργίου 10 ευρώ, Μυλωνά Θεοδώρα 10 ευρώ, Νέστορας Στυλιανός 20 ευρώ, Κοτσόβολος Αναστάσιος του Αθανασίου 10 ευρώ, Λαμπρόπουλος Σταύρος 30 ευρώ, Λαμπροπούλου-Κουκολιού Φωτούλα 30 ευρώ, Λαμπροπούλου-Κουκνά Γαρυφαλιά 20 ευρώ, Λαμπρόπουλος Γεώργιος 20 ευρώ, Παναγοπούλου Αθηνά από τους Αγίους Αποστόλους 20 ευρώ, οικογένεια Λαμπρόπουλου στη μνήμη Χρήστου Λαμπρόπουλου 70 ευρώ, Παπαδόπουλος Νικόλαος από τους Αγίους Αποστόλους 20 ευρώ, Μάστορα Κανέλα 30 ευρώ, Μάστορα Ελευθερία 50 ευρώ, Μάστορα Ευγενία 50 ευρώ, Χαρπίδης Γεώργιος & Χαρπίδου Ελένη 50 ευρώ, Τούντα-Μάστορα Παναγιώτα 50 ευρώ, Σαμπαζιώτη Αντωνία 20 ευρώ, Αποστολοπούλου Χριστίνα του Κυριαζή 20 ευρώ, Θεοδωρακόπουλος  Αντώνιος 20 ευρώ, Κακούρη Σίτσα & Κακούρης Παναγιώτης του Ασημάκη 50 ευρώ, Οικογένεια Κακούρη Θεόδωρου 50 ευρώ, Αποστολόπουλος Δημήτριος του Διονυσίου 50 ευρώ, Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη 20 ευρώ, Κοτσοβόλου Κυριακούλα 20 ευρώ, Θεοδωρακόπουλος Ηλίας του Αλεξίου 20 ευρώ, Αποστολοπούλου Ιωάννα του Νικολάου 10 ευρώ, Αποστολόπουλος Νικόλαος του Παναγιώτη 10 ευρώ, Αποστολοπούλου Γιώτα του Νικολάου 20 ευρώ, Κωτσόβολος Ιωάννης του Παναγιώτη 10 ευρώ, Νέστορας Ιωάννης του Παναγιώτη 20 ευρώ.

Πήγαινε στη αρχή

Μαρινόπουλος Γεώργιος

Υπηρέτησε στη φρουρά του Παπάγου

Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι τα χώματα της Βουφράδας έχουν βγάλει πρόσωπα που διέγραψαν στη ζωή τους αξιοζήλευτη πορεία. Πρόσωπα που μπορεί το όνομά τους για διάφορους λόγους να μην έγινε γνωστό σε ευρύτερες μάζες του λαού μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι υστερούν σε δράση και προσφορά απ΄ αυτά που για άλλους λόγους προβλήθηκαν κατ΄ επανάληψη. Ένα πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε ήταν και ο Γιώργος Μαρινόπουλος του Κωνσταντίνου που είχε γεννηθεί στο χωριό Βλάση το 1922. Η ζωή του, η δράση του, η προσφορά του είναι προς μίμηση. Παιδί της φτώχειας, όπως και τα περισσότερα παιδιά των χωριών μας, αναζήτησε εργασιακή πορεία στην Χωροφυλακή αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς κατακτητές. Το χρόνια δύσκολα, η επιβίωση δύσκολη. Οι μαύρες  μέρες του εμφυλίου τον βρήκαν στο δρόμο του σε όλα τα πεδία των μαχών. Στο Μακρυγιάννη, στο Γράμμο, στο Βίτσι. Ήταν μετριοπαθής άνθρωπος και απ΄ εκείνους που αναζητούσαν την ενότητα, την ομόνοια, την εθνική σύμπνοια γι΄ αυτό και δεν άφησε τον εαυτό του να παρασυρθεί και να οδηγηθεί σε ακρότητες. Η συμπεριφορά του και αυτές τις δύσκολες μέρες ήταν αξιοπρεπής και στους πολιτικούς του αντιπάλους. Είχε μια υπέρμετρη ανθρωπιά. Εξάλλου το πόσο άνθρωπος ήταν αποτυπώνεται πιο καθαρά, πιο κρυστάλλινα σ΄ αυτά τα πέτρινα χρόνια, που ευχόμαστε ποτέ να μη ζήσει ξανά η χώρα μας.  Μετά τον εμφύλιο υπηρέτησε στη Μακεδονία και στη συνέχεια στη φρουρά του στρατηγού Παπάγου την περίοδο που αυτός ήταν Πρωθυπουργός. Τέλος, υπηρέτησε και σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας. Παντρεύτηκε τη Μαρία Καπαρουνάκη από την Κρήτη το 1959 και απόκτησαν δυο αγόρια, τον Κώστα και το Δημήτρη. Πέθανε το 1968 και η σορός του ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της γενέτειράς του, το Βλάση.

Πήγαινε στη αρχή

Μια σημαντική συνάντηση

Η πρόσφατη ανακαίνιση του ηρώου πεσόντων στο Βλάση από τα παιδιά του Ευσταθίου Λυμπερόπουλου μας έδωσε τη δυνατότητα ως μέλη του συλλόγου να επικοινωνήσουμε μαζί τους και τελικά να συναντηθούμε το καλοκαίρι στο Βλάση. Ήταν ολιγόλεπτη η συνάντηση αλλά άκρως σημαντική αφού μάθαμε αρκετά για τον πατέρα τους Ευστάθιο Λυμπερόπουλο που είχε διατελέσει πρόεδρος στο Βλάση το Μεσοπόλεμο. Στη φωτογραφία ο γιος του προέδρου Απόστολος Λυμπερόπουλος που κατοικεί στην Αθήνα.

 

 

Πήγαινε στη αρχή

 

Εκδήλωση για τη Βουφράδα

Ο σκηνοθέτης Σάκης Μανιάτης μιλάει στους παραβρισκόμενους Βλασαίους

Στις 13 Αυγούστου 2007 μαζί με την εκδήλωση για τον αγωνιστή Κωνσταντίνο Ντούβαλη έγινε και η εκδήλωση για τη Βουφράδα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βουφράδα» του Κουρτακαίου, πολυβραβευμένου,  σκηνοθέτη  Σάκη Μανιάτη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με την αδερφή του.

Την παρουσίαση του θέματος έκανε ο Τάσος Αποστολόπουλος ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε για τη Βουφράδα: «Μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό και συγκεκριμένα το 1836 το Βλάση μαζί με τα χωριά Μηλιώτη, Κοντογόνι, Μανιάκι, Μαργέλι, Σκάρμιγκα, Νάσια και Μπέζα εντάχτηκαν στο δήμο Σκάρμιγκα. Πρώτος δήμαρχος ο αγωνιστής του 1821 Ιωάννης Βάγγαλης και ειδικός δημαρχιακός πάρεδρος από το Βλάση ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης. Το 1840 ο δήμος Σκάρμιγκα διαλύεται και το Βλάση εντάσσεται στο δήμο Βουφράσου που αργότερα ονομάστηκε δήμος Βουφράδας. Στο δήμο Βουφράδας συμμετείχαν 26 χωριά. Τα σύνορα του δήμου ξεκινούσαν από το Ριζόμυλο, έφταναν έξω από το Πεταλίδι, συνέχιζαν μέχρι Σουληνάρι, Κρεμμύδια και Πισπίσα. Έπιαναν  την οριογραμμή Σκάρμιγκα, Μανιάκι και Μαργέλι. Ανατολικά όρια του δήμου ήταν το ποτάμι Βελίκα από την περιοχή του Μαργελίου μέχρι το χωριό Βελίκα. Ένας τεράστιος σε έκταση αλλά και σε πληθυσμό δήμος. Ένας δήμος που όταν διαλύθηκε το 1912 είχε κοντά στις 10.000 κατοίκους. Πρώτος δήμαρχος εκλέχτηκε ο Πελεκαναδαίος Σπύρος Ζανιώτης. Το δήμο υπηρέτησαν μεγάλες προσωπικότητες που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε. Να πούμε μόνο ότι το Βλάση έπαιξε σημαντικό ρόλο στα αυτοδιοικητικά του δήμου Βουφράδας και μάλιστα στις 10 Φεβρουαρίου  1851 το Βλάση έγινε για ένα διάστημα έδρα του δήμου (ΦΕΚ 5/17 Μαρτίου 1851). Ο δήμος διαλύθηκε το 1912 και δημιουργήθηκαν οι κοινότητες. Έτσι δημιουργήθηκε η κοινότητα Βλάση.

Πρόσφατα ο δήμος Βουφράδας ξανασυστάθηκε μικρός, όμως,  και ατροφικός αυτή τη φορά σε γεωγραφική έκταση και σε πληθυσμό. Στη δύναμή του συμπεριέλαβε μόνο 6 χωριά. Πρώτος δήμαρχος ο Σπύρος Κοντοθανάσης από το Κουρτάκι.

Αγαπητοί συμπατριώτες ένας μεγάλος σκηνοθέτης, που ποτέ όμως δεν αυτοπροβάλλεται γι΄ αυτό και δεν μπορεί να βρει κανείς φωτογραφία του στη βιβλιογραφία ελληνική και ξένη αν και  είναι πολυβραβευμένος,  ο συμπατριώτης μας από το Κουρτάκι Σάκης Μανιάτης πριν λίγα χρόνια από υπέρμετρη αγάπη για τα χωριά μας δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Βουφράδα». Φίλε Σάκη σε καλωσορίζουμε στο χωριό μας».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου παρέδωσε στο σκηνοθέτη ένα αναμνηστικό δώρο λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Κύριε Μανιάτη σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σε μια σημαντική για την περιοχή μας εκδήλωση. Σας ευχαριστούμε γιατί κατέχεστε με τις ίδιες με εμάς αγωνίες για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί μέρος του σπουδαίου σας έργου είναι αφιερωμένο στα χωριά μας. Γιατί προβάλετε τα χωριά μας εντός και εκτός Ελλάδας. Θέλω εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας και τον μελών μας να σας προσφέρω ένα μικρό ενδεικτικό δώρο. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Βουφράδα που αποτυπώνει την πορεία των χωριών μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Που καταγράφει τη δράση και το έργο των προγόνων μας. Ένα βιβλίο ιδιοκτησίας, ως πνευματική δημιουργία,  σήμερα του δήμου Βουφράδας γραμμένο από το συμπατριώτη μας Τάσο Αποστολόπουλο».

Ο σκηνοθέτης Σάκης Μανιάτης στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του μίλησε για την περιοχή της Βουφράδας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ και τους δεσμούς με τους οποίους συνδέεται με τον τόπο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βουφράδα». Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας θα παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία για το συμπατριώτη μας Σάκη Μανιάτη.

Πήγαινε στη αρχή

Πανηγύρι στο Βλάση

Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων διοργάνωσε στο χώρο του ελαιοτριβείου και της εκκλησίας πανηγύρι στις 14 Αυγούστου 2007. Ένα πετυχημένο παραδοσιακό πανηγύρι με ορχήστρα, γουρουνόπουλο ψητό, άφθονη παγωμένη μπύρα και πολύ κέφι. Οι παραβρισκόμενοι χόρεψαν μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Ένα Βλασαίικο πανηγύρι στο οποίο συμμετείχε όλο το χωριό, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, καθώς και από διπλανά χωριά.

Πήγαινε στη αρχή

Και λίγο ποδόσφαιρο…

Κάθε καλοκαίρι που τα χωριά της Βουφράδας πλημμυρίζουν από παιδομάνι τότε να ΄σου  και στήνεται σε χρόνο ρεκόρ σε κάθε χωριό και μια ποδοσφαιρική ομάδα. Το ίδιο έγινε φέτος και στα χωριά Βλάση, Μηλιώτη, Κουρτάκι, Δροσιά και Δάρα. Έζησαν από κοντά δυο αγώνες ο πρώτος έγινε με ενωμένα τα χωριά Βλάση και Μηλιώτη ενάντια στο Δάρα και ο δεύτερος με ενωμένα και πάλι τα χωριά Βλάση και Μηλιώτη ενάντια στη Δροσιά. Ο πρώτος αγώνας έληξε 3-1 και ο δεύτερος 0-4. Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους διεκδικώντας τη νίκη. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Μαρινόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου, τον οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία. Άντε παιδιά και του χρόνου σας θέλουμε πιο οργανωμένους και πιο προπονημένους… Μπράβο σε όλους σας.

Πήγαινε στη αρχή

Προσφορά κλιματιστικού

Μέλη του συλλόγου έδωσαν στον Κακούρη Πέτρο του Βλάση τα παρακάτω χρηματικά ποσά για αγορά κλιματιστικού που θα τοποθετηθεί στο χώρο του ελαιοτριβείου: Μπαχούμα Μαρία του Αθανασίου 100 ευρώ, Κοτσοβόλου Τούλα 20 ευρώ, τα παιδιά του Χρήστου Λαμπρόπουλου 100 ευρώ, Μάστορα Παναγιώτα σύζυγος Κωνσταντίνου 100 ευρώ, Κακούρη Μαρία σύζυγος Θεοδώρου 100 ευρώ. Το κλιματιστικό αγοράστηκε από τον Πέτρο Κακούρη και βρίσκεται στο χώρο του ελαιοτριβείου.

Πήγαινε στη αρχή

Ευχαριστήριο συλλόγου

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά δημόσια το Σταύρο Θεοδωρακόπουλο και τη σύζυγό του Θεοδωρακοπούλου-Μαρινοπούλου Μαρία γιατί διέθεσαν υλικά στήριξης των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του συλλόγου μας, από την επιχείρησή τους.

Πήγαινε στη αρχή

Μοίρασαν καλαμπόκι και τριφύλλι

Καλαμπόκι και τριφύλλι μοίρασαν στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους των δήμων Βουφράδας, Παπαφλέσσα και Νέστορος λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές που κατάστρεψαν χωριά των δήμων αυτών. Συνολικά μοιράστηκαν 16 τόνοι τριφύλλι και 40 τόνοι  καλαμπόκι. Η διανομή έγινε από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.

Πήγαινε στη αρχή

Πέρασε στα ουράνια…

Στις 3 Ιουλίου 2007 άφησε την τελευταία της πνοή στην Αθήνα η συμπατριώτισσά μας Μπαχούμα-Κοτσοβόλου Αγγελική και η κηδεία της πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στη γενέτειρά της το Βλάση με την παρουσία πλήθους κόσμου από το Βλάση και τα γειτονικά χωριά. Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης. Η αποθανούσα υπήρξε ενάρετος άνθρωπος, γεμάτη καλοσύνη. Φεύγοντας απ΄ αυτό τον κόσμο άφησε πίσω της πετυχημένη οικογένεια και θετικές αναμνήσεις. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους της. Στη μνήμη της η οικογένεια έδωσε 150 ευρώ για την αποπεράτωση του ελαιοτριβείου. Τέλος να αναφέρουμε ότι στις 12 Αυγούστου στο Βλάση πραγματοποιήθηκε το 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

Πήγαινε στη αρχή

Βουλευτικές εκλογές 2007 στη Μεσσηνία

Image

 

 

 

Πήγαινε στη αρχή

Εκλογή Βουλευτών

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΑΘ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΑΡ. ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑΣ Η. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γ. Λαμπρόπουλος Α. Σαμαράς Δ. Σαμπαζιώτης Σ. Καλαντζάκου Δ. Κουσελάς

Στις βουλευτικές εκλογές στη Μεσσηνία εκλέχτηκαν πέντε βουλευτές, τέσσερις από τη Νέα Δημοκρατία και ένας από το ΠΑΣΟΚ. Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκαν οι: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Σοφία Καλαντζάκου η οποία στη συνέχεια υπουργοποιήθηκε.

Πήγαινε στη αρχή

Συγκεντρωτικά σταυρών υποψηφίων βουλευτών Μεσσηνίας

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜ 35190
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝ 32542
ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘ 16529
ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ 11168
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του IΩ 9209
ΦΩΤΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ 3007
ΓΥΦΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΗΛΙΑ 1772


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΗΛΙΑ  17257
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (NAN) 14500
ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ  12050
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΩΤ   8590
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ) 5681
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΗ 4626
ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ-ΠΟΥΡΓΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ   3808


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΤΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 3680
ΔΙΑΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΑΜΙΑΝΟΥ 2031
ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΑΡ 1225
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΩΤ 1222
ΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΗΛΙΑ 1198
ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ του ΧΡΗΣ  801
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΠΕΤ 704


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΓΛΕΖΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 3537
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤ 1971
ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1047
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΛΑ 536
ΓΚΕΓΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ-ΒΙΚΕΛΑ του ΠΑΝΑΓ 534
ΜΑΣΤΡΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 428
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 285


ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 908
ΒΟΥΡΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 851
ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΝΙΚΗΤΑ 833
ΤΣΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛ 546
ΚΑΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜ 390
ΣΑΡΑΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡ 335
ΚΑΚΙΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 205


ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΙΟΝΥΣ 57
ΖΕΡΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΗΛΙΑ 41
ΘΕΡΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ 27
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΠΑΝ 26
ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΙΩΑΝ 12
ΚΟΛΟΝΤΟΥΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΣΩΤΗΡ 10


ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤ 52
ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΚΩΝΣ 34
ΣΟΦΡΩΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΑΝΔΡ 28
ΖΕΡΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ 25
ΚΟΣΜΑ ΕΙΡΗΝΗ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 19


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΑΝ 419


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΝΤΥΜΕΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 36
ΝΙΚΟΥ ΔΟΝΑΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ  34
ΦΕΣΣΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 22
ΨΥΧΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του ΝΙΚ 20
ΚΟΛΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΣΩΤΗΡΗ 15


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 338
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 298 


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΙΩΑΝ 25


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μ-λ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 43
ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 43


(Μ-Λ) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΙΩΑΝ 25


ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 12

Πήγαινε στη αρχή

Αποτελέσματα εκλογών στο Βλάση

Στο Βλάση ψήφισαν 136 άτομα. Τα έγκυρα ήταν 135 ενώ υπήρχε και ένα άκυρο. Έλαβαν: Νέα Δημοκρατία 65, ΠΑΣΟΚ 56, ΚΚΕ 8, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΛΑΟΣ 1, λοιπά κόμματα 2.  Οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Ν.Δ.: Αναστασόπουλος 2, Γυφτάκης 0, Καλαντζάκου 13, Λαμπρόπουλος 49, Σαμαράς 26, Σαμπαζιώτης 22, Φωτέας 0. ΠΑΣΟΚ: Αντωνόπουλος 1, Γιαννακοπούλου 15, Κανελλόπουλος 19, Κατσιλιέρης 10, Κουσελάς 28, Νικολάκου 1, Χρονόπουλος 16.

Πήγαινε στη αρχή

Αποτελέσματα εκλογών στο Χατζή

Στο Χατζή  ψήφισαν 626 άτομα. Τα έγκυρα ήταν 612 ενώ υπήρχε και 6 άκυρα. Έλαβαν: Νέα Δημοκρατία 324, ΠΑΣΟΚ 212, ΚΚΕ 41, ΣΥΡΙΖΑ 16, ΛΑΟΣ 14, λοιπά κόμματα 5.  Οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Ν.Δ.: Αναστασόπουλος 35, Γυφτάκης 1, Καλαντζάκου 40, Λαμπρόπουλος 177, Σαμαράς 192, Σαμπαζιώτης 67, Φωτέας 6. ΠΑΣΟΚ: Αντωνόπουλος 36, Γιαννακοπούλου 60, Κανελλόπουλος 58, Κατσιλιέρης 69, Κουσελάς 102, Νικολάκου 23, Χρονόπουλος 30.

Πήγαινε στη αρχή

Αποτελέσματα εκλογών στο Κουρτάκι

Στο Κουρτάκι  ψήφισαν 125 άτομα. Τα έγκυρα ήταν 124 ενώ υπήρχε και 1 άκυρο. Έλαβαν: Νέα Δημοκρατία 74, ΠΑΣΟΚ 43, ΚΚΕ 3, ΣΥΡΙΖΑ 1, ΛΑΟΣ 3.  Οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Ν.Δ.: Αναστασόπουλος 8, Γυφτάκης 1, Καλαντζάκου 4, Λαμπρόπουλος 37, Σαμαράς 31, Σαμπαζιώτης 39, Φωτέας 3. ΠΑΣΟΚ: Αντωνόπουλος 4, Γιαννακοπούλου 21, Κανελλόπουλος 29, Κατσιλιέρης 1, Κουσελάς 12, Νικολάκου 0, Χρονόπουλος 12.

Πήγαινε στη αρχή

Αποτελέσματα εκλογών στο Μηλιώτη

Στο Μηλιώτη ψήφισαν 172 άτομα. Τα έγκυρα ήταν 172. Έλαβαν: Νέα Δημοκρατία 98, ΠΑΣΟΚ 54, ΚΚΕ 2, ΣΥΡΙΖΑ 16, ΛΑΟΣ 2.  Οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Ν.Δ.: Αναστασόπουλος 17, Γυφτάκης 2, Καλαντζάκου 8, Λαμπρόπουλος 72, Σαμαράς 38, Σαμπαζιώτης 22, Φωτέας 2. ΠΑΣΟΚ: Αντωνόπουλος 6, Γιαννακοπούλου 6, Κανελλόπουλος 24, Κατσιλιέρης 23, Κουσελάς 28, Νικολάκου 2, Χρονόπουλος 0.

Πήγαινε στη αρχή

Αποτελέσματα εκλογών στο Πετρίτσι

Στο Πετρίτσι  ψήφισαν 256 άτομα. Τα έγκυρα ήταν 248 ενώ υπήρχε και 8 άκυρα. Έλαβαν: Νέα Δημοκρατία 96, ΠΑΣΟΚ 192, ΚΚΕ 18, ΣΥΡΙΖΑ 9, ΛΑΟΣ 1, λοιπά κόμματα 2.  Οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Ν.Δ.: Αναστασόπουλος 15, Γυφτάκης 1, Καλαντζάκου 17, Λαμπρόπουλος 47, Σαμαράς 45, Σαμπαζιώτης 32, Φωτέας 5. ΠΑΣΟΚ: Αντωνόπουλος 15, Γιαννακοπούλου 31, Κανελλόπουλος 44, Κατσιλιέρης 39, Κουσελάς 60, Νικολάκου 12, Χρονόπουλος 19.

Πήγαινε στη αρχή

Αποτελέσματα εκλογών στη Χαραυγή

Στο Χαραυγή  ψήφισαν 270 άτομα. Τα έγκυρα ήταν 269 ενώ υπήρχε και 1 άκυρο. Έλαβαν: Νέα Δημοκρατία 146, ΠΑΣΟΚ 97, ΚΚΕ 14, ΣΥΡΙΖΑ 9, ΛΑΟΣ 1, λοιπά κόμματα 2.  Οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων έλαβαν τις παρακάτω ψήφους: Ν.Δ.: Αναστασόπουλος 21, Γυφτάκη 3, Καλαντζάκου 26, Λαμπρόπουλος 62, Σαμαράς 86, Σαμπαζιώτης 39, Φωτέας 1. ΠΑΣΟΚ: Αντωνόπουλος 13, Γιαννακοπούλου 41, Κανελλόπουλος 43, Κατσιλιέρης 13, Κουσελάς 46, Νικολάκου 1, Χρονόπουλος 16.

Πήγαινε στη αρχή

Μπροστά στην κάλπη…

 

Δυο Βλασαίοι μπροστά στην κάλπη. Πρόκειται για τους Πέτρο Κακούρη και Άγγελο Κοτσόβολο που είχαν αναλάβει την εκλογική διαδικασία μαζί με το δικαστικό αντιπρόσωπο στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007.

Πήγαινε στη αρχή

Πύρινη Κόλαση

Η κόλαση του Δάντη δεν είχε να ζηλέψει τίποτα απ΄ αυτή την κόλαση που έζησαν 25-26 και 27 Ιουλίου 2005 οι κάτοικοι στο Βλάση και στα διπλανά χωριά. Μια πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από το χωριό Μεταξάδα και ανεξέλεγκτα επεκτάθηκε στα χωριά Μεταμόρφωση, Μανιάκι, Παπαφλέσσα, Άγιοι Απόστολοι, Βλάση, Μηλιώτη και Κουρτάκι κατάστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της. Πάνω από 44.000 ελαιόδεντρα  έκαψε η φωτιά. Δάση που έδιναν χρώμα στα χωριά μας καταστράφηκαν. Η απόγνωση κυριάρχησε σ΄ όλους τους κατοίκους που είδαν σε λίγα λεπτά η περιουσία τους να γίνεται στάχτη. Ούτε εκκλησίες, ούτε κοιμητήρια δεν έμεινα έξω από τη μανία της φωτογραφίας. Τρανό παράδειγμα η φωτογραφία που δείχνει κατεστραμμένη από τη φωτιά εκκλησία στο χωριό Μανιάκι. Πολλά θα είχαν γλιτώσει αν η πυροσβεστική ενεργούσε με σχέδιο. Ούτε στο Βλασόκαμπο που η βλάστηση ήταν χαμηλή σταμάτησε η φωτιά, αφού η πυροσβεστική ήταν απούσα,  με αποτέλεσμα να περάσει στα ελαιοπερίβολα των Βλασαίων με τρομακτικές συνέπειες.

Πήγαινε στη αρχή

Η φωτιά πέρασε μέσα από τα χωριά

Η φωτιά πέρασε μέσα από τα χωριά Μανιάκι, Παπαφλέσσα και Άγιοι Απόστολοι προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Πολλά σπίτια που ήταν ακατοίκητα και πολλοί αποθηκευτικοί χώροι καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως ολοσχερώς καταστράφηκε και το σπίτι της Αθανασίας Κωνσταντοπούλου στον οικισμό Άγιοι Απόστολοι. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τα χωριά Βλάση και Κουρτάκι αν δεν άλλαζε ο αέρας. Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι απέμεινε από το κοιμητήριο του Μανιακίου.

 

 

 

Πήγαινε στη αρχή

Ο υφυπουργός άμυνας στην πυρόπληκτη περιοχή

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣΣτις 28 Ιουλίου 2007 ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος επισκέφτηκε  τις καμένες εκτάσεις των δήμων Βουφράδος, Παπαφλέσσα και Νέστορος είδε τις τεράστιες σε έκταση ζημιές και μίλησε με τους κατοίκους και τους αυτοδιοικητικούς φορείς.  Από την πλευρά του ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50.000 ευρώ ανά δήμο για τις πυρόπληκτες περιοχές, πως θα γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν στους παραγωγούς κι όχι μόνο σε όλους όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τέλος δεσμεύθηκε πως θα λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τη γεώτρηση. Στο Βλάση τον υφυπουργό συνόδευε ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δήμο Βουφράδας Γιάννης Λεντούδης. Τέλος, να σημειωθεί ότι στο χωριό Μηλιώτη κάτοικοι απαίτησαν να αποχωρήσει από τη συνάντηση ο δήμαρχος Βουφράδας κ. Κυριακόπουλος ο οποίος όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το εκεί τοπικό συμβούλιο το οποίο σύμφωνα με δήλωσή του το αγνοεί. Μετά από έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις ο δήμαρχος αποχώρησε από το Μηλιώτη. Η αντιπαράθεση αυτή προβλήθηκε και από τον τοπικό τύπο. Λίγες μέρες αργότερα και κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Μηλιώτη.

Πήγαινε στη αρχή

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στα καμένα χωριά

ImageΣτις 2 Αυγούστου 2007 κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε, κατά σειρά, τη Μεταξάδα, το Μανιάκι, τον Παπαφλέσσα, τους Αγίους Αποστόλους, το Μηλιώτη, το Βλάση και το Κουρτάκι και απέκτησε μια πλήρη εικόνα για τις μεγάλες πληγές που προκάλεσε η πυρκαγιά. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκους και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης στην Καλαμάτα. Το κλιμάκιο αποτελείτο από τον υπεύθυνο αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο, τους βουλευτές Κουσελά και Κατσιλιέρη, το γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου Αποστολόπουλο, το συντονιστή τη Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας Γιανακόπουλο και άλλα στελέχη. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θάρρος αποτυπώνει τη συζήτηση του κλιμακίου στο καφενείο του Γιαννούκου στο Μηλιώτη.

Πήγαινε στη αρχή

Τα επιτελεία …στο πύρινο μέτωπο

Όταν πλέον η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και τα τοπικά και αθηναϊκά κανάλια μετέδιδαν έκτακτα δελτία έκαναν την εμφάνισή τους και αρκετά ακόμη πυροσβεστικά αεροπλάνα γιατί μέχρι στις 05.00 μ.μ. μόνο δυο αεροσκάφη υπήρχαν. Επίσης, έκαναν την εμφάνισή τους και πολλοί επίσημοι, όπως η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου  Αβούρη, οι βουλευτές Σαμπαζιώτης, Κουσελάς και Κατσιλιέρης, ο Νομάρχης Μεσσηνίας  Δράκος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Νομαρχία  Μαλαπάνης και πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι. Πολλοί απ΄ αυτούς ξενύχτησαν στο Κουρτάκι ζώντας την αγωνία μήπως το πύρινο μέτωπο στραφεί προς τα σπίτια του Κουρτακίου.

Πήγαινε στη αρχή

Μπράβο στους εθελοντές

Εκείνο που ήταν εντυπωσιακό στη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου ήταν η μεγάλη προσφορά των εθελοντών. Μπορεί η κρατική μηχανή να άργησε να πάρει εμπρός οι εθελοντές, όμως, ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή. Εθελοντές από το Πεταλίδι, τον Αριστομένη, τη Χώρα, από τα χωριά μας, από παντού με αυτοθυσία γλίτωσαν περιουσίες και ζωές. Με τα τρακτέρ, με βυτία, με κάθε μέσο έδωσαν το παρόν…. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Πήγαινε στη αρχή

Κάθε χρόνο…τα ίδια

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.   Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί. Φωτιά μπαίνει στη Μεταξάδα και καίει την Αμυγδαλίτσα. Φέτος, όμως, η πύρινη λαίλαπα δε σταμάτησε στο συγκεκριμένο βουνό αλλά επεκτάθηκε με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το ερώτημα που εύλογα μπαίνει είναι ποιος βάζει τη φωτιά κάθε χρόνο στη Μεταξάδα και γιατί δεν τον πιάνουν; Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι εκεί να μη γνωρίζουν τίποτα για τον εγκληματία;

Πήγαινε στη αρχή

Έκρηξη προπανίου

Μια ολόκληρη μέρα φώναζε ο επιχειρηματίας που έχει τη μονάδα με τις στρουθοκαμήλους στο Βλάση όταν καιγόταν η περιοχή ότι στη μονάδα του υπήρχε μεγάλη ποσότητα προπανίου. Αν το προπάνιο έπιανε φωτιά τότε αλίμονό μας. Κανείς, όμως, δεν έδινε σημασία. Όταν, όμως, η φωτιά πλησίασε τη μονάδα τότε οι αρμόδιοι έτρεχαν και δεν έφταναν. Τελικά η περιοχή σώθηκε από τα χειρότερα μόλις ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση.

Πήγαινε στη αρχή

2.700.000 ευρώ οι ζημιές από τις φωτιές

Το ποσό των 2.700.000 ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, ζήτησε ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, ζήτησε το ποσό των 2.514.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα και 186.000 ευρώ για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων για την άμεση εξασφάλιση ζωοτροφών.

Στο υπόμνημα αναφέρει ο Νομάρχης ότι οι ζημιές στα χωριά μας ήταν σε έκταση 15.000 στρ. με 45.000 ελαιόδεντρα, 6.000 καρποφόρα δέντρα και 100 στρέμματα αμπελοειδή. Για το ζωικό κεφάλαιο αναφέρει ότι στην περιοχή Παπαφλέσσα, κάηκαν 80 αιγοπρόβατα καθώς επίσης καταστράφηκαν αρκετά μαντριά. Επιπλέον κάηκε χορτολιβαδική έκταση σε όλες τις περιοχές που έβοσκαν τα αιγοπρόβατα και βοοειδή. Στον οικισμό Αγ. Απόστολοι του Δήμου Παπαφλέσσα, κάηκε μία κατοικία. Επίσης στην  ευρύτερη περιοχή (Κοντογόνι – Αγ. Απόστολοι) κάηκαν 15 αγροικίες και αποθήκες.

Πήγαινε στη αρχή