1.Ανακαίνιση Δημοτικού Σχολείου Βλάση
2. Λύθηκε το πρόβλημα της γεώτρησης στο Βλάση
3. Ανακαίνιση Ηρώου Πεσόντων
4. Συνάντηση με τον υπουργό Πρ. Παυλόπουλο
5. Βγήκαν μαχαίρια….
6. Πάει για κλείσιμο ο αστυνομικός σταθμός Χατζή
7. Η λαϊκή μούσα…για τον Παπαφλέσσα
8. Εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείων
9. Διαρρήκτες στη Δάφνη
10. Πριν από 94 χρόνια
11. Βλασαίοι γεννηθέντες το 1899
12. «Μάλλιασε η γλώσσα μου»
13. Οι ανεψιοί του Παπαφλέσσα
14. Επικίνδυνα σημεία του δρόμου
15. Αποστολόπουλος Ευστάθιος: Ένας πρόεδρος με σημαντικό έργο
16. Αριστείδης Μυλωνάς: Επί προεδρίας του πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις
17. Απόφαση απαγόρευσης πανηγυριού στο Βλάση το 1950
18. Τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ύδρευσης
19. Εκπρόσωποι της Βουφράδας στην ΤΕΔΚ
20. Έργα στα νεκροταφεία του δήμου Βουφράδας
21. Μάστορας Στυλιανός: Ένας πρόεδρος που άφησε εποχή
22. Λίγα λόγια για το Σκάρμιγκα
23. Ένα ακόμη δημοσίευμα για τον Α. Μαργέλη
24. Αλεξόπουλος Αντώνης: Πέθανε στην αιχμαλωσία
25. Σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης
26. Οι διατελέσαντες ιερείς στη Χαραυγή
27. Ο Κοντογοναίος που σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία
28. Αβραμόπουλος Νικόλαος: Ένα παλικάρι από το Βλαχόπουλο
29. Προϋπολογισμός του δήμου για το 2007
30. Λαμπρόπουλος Φώτιος : Ακρωτηριάστηκε στη μάχη Μουρκράνα
31. Διπλός φόνος
32. Κοτσόβολος Ιωάννης: Διατέλεσε πρόεδρος το Μεσοπόλεμο
33. Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες
34. Διαμάχη παπά και δασκάλου
35. 85 Περθωρίτες σκοτώθηκαν στο Μανιάκι
36. Έγινε σήμανση του δρόμου
37. Κατασκευάστηκε πετρόκτιστη βρύση
38. Το χωριό με τις πολλές βρύσες
39. Ολοκληρώνεται η πλατεία στο Χατζή
40. Άλλαξε όψη το κοιμητήριο στο Βλάση
41. Η νύχτα έγινε μέρα
42. Εκλέχτηκε στην ΤΕΔΚ ο δήμαρχος Παπαφλέσσα
43. Ενάντια στις παρεμβάσεις στο Πολυλίμνιο
44. Πάσχα στη Βουφράδα
45. Ευχές από τον ιερέα
46. Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα στο Πεταλίδι
47. Συνδρομές-Προσφορές
48. Καταδικάστηκε για χασισοφυτεία
49. Δημαρχείο Πεταλιδίου
50. Εκδήλωση για το Γεννηματά
51. Ξεχωριστός εορτασμός για τον Παπαφλέσσα
52. Δύσκολο καλοκαίρι
53. Πέρασε τον Αχέροντα
54. Καταστροφές στη Βουφράδα
55. Εκλογές στο σύνδεσμο ύδρευσης
56. Γελoιογραφία
57. Η μοναδική φωτογραφία ενός ήρωα
58. Μεταστεγάστηκε το κοινοτικό γραφείο
59. 3.500 φορές θα προβληθεί το Πολυλίμνιο
60. Ερώτηση για το δρόμο Καζάρμα-Χώρας
61. Κλοπή στη Μεταμόρφωση
62. Φανάρια στο Ριζόμυλο
63. Εκπροσώπηση υπαλλήλων
64. Ενεργοποίηση δικαιωμάτων
65. Ανάπλαση περιοχής Βρύσης
66. Δεν ακούνε την καμπάνα
67. Ιστοσελίδα για το Βλάση
68. Γήπεδο Δροσιάς
Δίμηνη έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Συντάσσεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Δ/νση: Βλάση Μεσσηνίας Τ.Κ. 24014
Εκδότης-Διευθυντής: Παναγιώτα Μαρινοπούλου. Δ/νση: Κανάρη 36, Καλαμάτα. Τ.Κ. 241100, τηλ.6976670736
Σύνταξη-Επιμέλεια Ύλης: Τάσος Αποστολόπουλος. Δ/νση: Δημητρακοπούλου 20, Τρίπολη, τηλ. 6977278756
Ανακαίνιση Δημοτικού Σχολείου Βλάση
Ένα όνειρο όλων των Βλασαίων πρόκειται μετά από πολλές προσπάθειες να υλοποιηθεί. Μιλάμε για την αναπαλαίωση του Δημοτικού Σχολείου Βλάση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκαταλελειμμένο και έτοιμο να καταρρεύσει. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας πήρε πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι της αναπαλαίωσης. Για το λόγο αυτό συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, συμπατριώτη μας, από την Πελεκανάδα, Προκόπη Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε στήριξη. Πράγματι ο υπουργός ευαίσθητος σ΄ αυτές τις πρωτοβουλίες αποδέχτηκε το αίτημα και προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες για να σωθεί αυτό το ιστορικό κτίριο του χωριού μας που φτιάχτηκε με δωρεές και προσωπική εργασία από τους προγόνους μας. Το έργο της διάσωσης του κτιρίου του σχολείου θα γίνει από τον ΟΣΚ. Με το ίδιο πρόγραμμα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Πρ. Παυλόπουλου, εκτός από το σχολείο στο Βλάση θα γίνουν παρεμβάσεις και στα σχολεία Πελεκανάδας και Στέρνας. Επίσης, ο σύλλογος νοίκιασε το κτίριο αυτό, όπως έκανε και με την αναπαλαίωση του ελαιοτριβείου, προκειμένου απρόσκοπτα να το αναπαλαιώσει.
Λύθηκε το πρόβλημα της γεώτρησης στο Βλάση
Σε μήλο της έριδας είχε μεταβληθεί το νερό της γεώτρησης στο Βλάση. Η γεώτρηση είχε πραγματοποιηθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε στο δήμο ο αείμνηστος Σπ. Φουρτούνης, στη θέση Παλιόβρυση. Η γεώτρηση αυτή είχε δημιουργήσει κάποιες αντιθέσεις ανάμεσα στο δήμο Βουφράδας και στη Νομαρχία. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν αφού τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία. Έτσι τη γεώτρηση θα ηλεκτροδοτήσει ο δήμος ο οποίος θα εκμεταλλεύεται και το νερό για να καλύπτει ανάγκες των χωριών Βλάση και Μηλιώτη. Μάλιστα ο εργολάβος εγκαταστάθηκε, μπήκαν οι πομώνες και σε λίγο θα κατασκευαστεί και ο οικίσκος. Επίσης, θα τοποθετηθούν ειδικοί κρουνοί για να μπορεί η πυροσβεστική υπηρεσία να παίρνει νερό για πυρόσβεση. Ήταν μια θετική εξέλιξη. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε όταν για λογαριασμό του δήμου, το ΙΓΜΕ ερεύνησε για νερό την περιοχή, τον Αύγουστο του 2001 και ανέφερε ότι εντόπισε νερό στη θέση Παλιόβρυση. Μετά την παραχώρηση στο δήμο οικοπέδου από το Σπ. Φουρτούνη η Νομαρχία σε συνεργασία με το δήμο προχώρησε σε γεώτρηση με σκοπό τόσο την υδροδότηση των χωριών Βλάση και Μηλιώτη όσο και την κάλυψη αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Το Ηρώο Πεσόντων στο Βλάση που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού κατασκευάστηκε το 1930 από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Ευστάθιο Λυμπερόπουλο για τον οποίο κατ΄ επανάληψη έχουμε αναφερθεί στην εφημερίδα μας. Αυτό το διάστημα είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο γιος του Ευστάθιου Λυμπερόπουλου, Απόστολος Λυμπερόπουλος που κατοικεί στην Αθήνα ενημέρωσε την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βλάση ότι επιθυμεί να ανακαινίσει το Ηρώο Πεσόντων με δικά του έξοδα. Η πρόταση έγινε αποδεχτή και από την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σίτσα Κακούρη και από τον ιερέα του χωριού αιδεσιμότατο Θεόδωρο Μαρινόπουλο και από την πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων Μαρινοπούλου Παναγιώτα. Δημόσια επαινούμε την πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Απόστολου Ευστ. Λυμπερόπουλου.
Συνάντηση με τον υπουργό Πρ. Παυλόπουλο
Στις 23 Απριλίου 2007 το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας συναντήθηκε, στην Αθήνα, με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να του ζητήσει τη στήριξή του για τη διάσωση του κτιρίου του σχολείου στο Βλάση και για το δρόμο Δροσιά-Κουρτάκι-Βλάση. Ο υπουργός ήταν θετικός στα αιτήματα του Συλλόγου και ανταποκρίθηκε αμέσως δίνοντας θετικές απαντήσεις. Για το σχολείο δεσμεύτηκε να το επισκευάσει μέσα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και για το δρόμο ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Νομαρχία Μεσσηνίας θα το εντάξει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα προχωρήσει στην κατασκευή του με βάση τις υπάρχουσες μελέτες. Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ενταχτεί για κατασκευή και το τμήμα του δρόμου Μηλιώτη-Πελεκανάδα. Η συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Μια σκληρή αντιπαράθεση παρακολουθήσαμε το δίμηνο που πέρασε ανάμεσα στο δήμο Βουφράδας και το δήμο Πεταλιδίου για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου με νερά από την πανέμορφη περιοχή του Πολυλιμνίου. Το θέμα συζητήθηκε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών, όπου οι διαφωνίες των δύο δημάρχων, Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου και Κώστα Κυριακόπουλου, ήταν έντονες. Στη συνέχεια το ζήτημα συζητήθηκε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Μεσσηνίας. Από τις πολύωρες αντιπαραθέσεις προέκυψε ότι το θέμα του νερού δεν είναι απλό αφού αφορά μια περιοχή που όλο και περισσότερο γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο για το φυσικό κάλλος της. Απ΄ αυτή τη διαμάχη φαίνεται ότι κέρδισε «στα σημεία» ο δήμος Βουφράδας αφού το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας τελικά δεν ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη απαλλαγών βάζοντας φρένο, προς το παρόν, στην υλοποίηση του αρδευτικού δικτύου.
Πάει για κλείσιμο ο αστυνομικός σταθμός Χατζή
Αμετάκλητη, φαίνεται ότι είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο προσεχές μέλλον να καταργηθούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός σταθμός στο Χατζή κι αυτό γιατί θεωρείται αδύνατο να μπορέσει ένας σταθμός να λειτουργήσει τουλάχιστον ικανοποιητικά, εάν δεν έχει 20 άτομα προσωπικό (αξιωματικοί υπηρεσίας, γραμματεία, πλήρωμα περιπολικού). Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί σταθμοί στη Μεσσηνία, μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός σταθμός Χατζή, λειτουργούν με έναν αστυνομικό. Είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συντελέσει στην υποβάθμιση του δήμου Βουφράδας και θα διευρύνει την ήδη υπάρχουσα ανασφάλεια των κατοίκων. Η λύση δεν είναι η κατάργηση αλλά η αναβάθμιση των αστυνομικών σταθμών.
Η λαϊκή μούσα…για τον Παπαφλέσσα
Η λαϊκή μούσα χιλιοτραγούδησε τη μεγάλη θυσία του ήρωα του Μανιακίου, Παπαφλέσσα. Στο φύλλο αυτό της εφημερίδας μας παρουσιάζουμε ένα απ΄ αυτά τα δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στον Μπουρλοτιέρη των Ψυχών:
Σ΄ του Παπαφλέ-Παπαφλέσσαινα
Σ΄ του Παπαφλέσσα το χωριό.
Σ΄ του Παπαφλέσσα το χωριό
μεγάλο γίνεται κακό
Κακά μαντά-Παπαφλέσσαινα
κακά μαντάτα ήρθανε
Απ΄ το έρημο Μανιάκι
κι όλους πότισαν φαρμάκι.
Βάστα καϋμένη μου καρδιά
κι άλλη μεγάλη μαχαιριά.
Μαύρα πουλιά Καπετάνισα
μαύρα πουλιά καθήσανε (δυο φορές).
λυπητερά λαλήσανε.
Όλοι είναι σκοτωμένοι
Καπετάνισα καϋμένη.
Για την πατρίδα τη γλυκιά
έδωσαν εγγόνια και παιδιά.
Κι έτσι έμεινα μονάχη
εις της Πολιανής τη ράχη…
Στις 16 Μαρτίου 2007, η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου, που συνεδρίασε στην Τρίπολη, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κας Αγγέλας Αβούρη, αποφάσισε την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, δεκαοκτώ επενδύσεων, συνολικού κόστους 14.000.096 ευρώ.
Στην περιοχή μας εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός 2 ελαιοτριβείων ένα στο Νερόμυλο και ένα στη Χώρα. Σ΄ όλη τη Μεσσηνία εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός έξι ελαιοτριβείων συνολικού κόστους 2.274.700 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.005.615,00 ευρώ.
Μια ακόμη διάρρηξη από τις πολλές που γίνονται, δυστυχώς, στα χωριά μας, πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε στο χωριό Δάφνη (Καινούργιο Χωριό) από 11 ως 18 Φεβρουαρίου 2007. Άγνωστος ή άγνωστοι παραβίασαν παράθυρο κατοικίας και αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 3.000 ευρώ.
Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες βρίσκεις δεκάδες στοιχεία για τα χωριά μας. Στην τοπική εφημερίδα «Θάρρος» της 27ης Φεβρουαρίου 1913 πληροφορούμαστε για παράδειγμα ότι το υπουργείο των Οικονομικών ενέκρινε το διορισμό του Ν. Αλμπάνη για την είσπραξη του δημοτικού φόρου των ωνίων του Δήμου Βουφράδος.
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των γεννηθέντων στο Βλάση στο φύλλο αυτό της εφημερίδας θα παρουσιάσουμε τους γεννηθέντες το 1899. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αρχεία του χωριού μας το 1899, στο Βλάση, γεννήθηκαν οι: Κοτσόβολος Παναγιώτης του Δημητρίου, Κοτσόβολος Γεώργιος του Ιωάννη, Μυλωνάς Αριστείδης του Γεωργίου, Μυλωνάς Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Νέστορας Αντώνιος του Πέτρου, Θεοδωρακόπουλος Κωνσταντίνος του Αντωνίου, Παναγιωτοπούλου Δήμητρα του Αθανασίου, Κοτσοβόλου Αγγελική του Νικολάου, Μητροπούλου Ερασμία του Αναστασίου, Μυλωνά Παναγιώτα του Θεοδώρου.
Υπάρχουν λέξεις και φράσεις που έχουν γίνει παροιμιώδεις. Τις χρησιμοποιούμε στο Βλάση και σ΄ όλα τα Βουφραδοχώρια όλοι μας, χωρίς να ξέρουμε την προέλευσή τους, γνωρίζουμε όμως πολλές φορές τη σημασία τους.
Θα προσπαθήσουμε να σας γνωρίσουμε την προέλευση της φράσης «Μάλλιασε η γλώσσα μου»:
Στη Βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν η παράβαση ήταν μεγάλη, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο, που ήταν υποχρεωμένος, με το μάσημα, να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα το στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες – ίνες, κλωστές – κλωστές δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά.
Με την ανθρώπινη τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδη έκφραση: «μάλλιασε η γλώσσα μου», που τη λέμε μέχρι και σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον και του το λέμε πολλές φορές.
Στην ιστορική μάχη του Μανιακίου εκτός από τον Παπαφλέσσα σκοτώθηκαν και οι δυο ανεψιοί του, ο Δημήτρης και ο Γιώργος. Ο Δημήτρης ήταν γιος του Ηλία Φλέσσα. Τραυματίστηκε στην άλωση της Τρίπολης στην οποία σκοτώθηκε και ο πατέρας του. Μετείχε στις μάχες Βαλτετσίου, Δερβενακίων και Μανιακίου όπου σκοτώθηκε ως χιλίαρχος. Ο Γεώργιος ήταν γιος του Παναγιώτη.
Στη φωτογραφία βλέπουμε την αναμνηστική στήλη στα ταμπούρια του Μανιακίου η οποία κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Μεσσηνίας Άγγελου Παπαδήμα και με δαπάνες των δήμων, κοινοτήτων και μαθητών του Νομού Μεσσηνίας το 1938. Η πυραμίδα κατασκευάστηκε με βάση το σχέδιο του μηχανικού Νικήτα Σούμπλη και εκτελέστηκε από τον τεχνίτη Γεώργιο Κοριαλή. Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τον ιστιοτόπο http://metamorfosis.blogdrive.com/.
Περνώντας το Ριζόμυλο και ανηφορίζοντας για τα Βουφραδοχώρια τέσσερα σημεία του δρόμου θεωρούνται άκρως επικίνδυνα γι΄ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς. Στην τεχνική έκθεση με τίτλο «Επείγουσες επεμβάσεις για την αναβάθμιση της ασφάλειας στην Ε.Ο. Ασπρόχωμα –Πύλος στο τμήμα Ριζόμυλος-Πύλος» καταγράφονται τέσσερις θέσεις οι οποίες χρήζουν βελτίωσης. Οι θέσεις αυτές είναι:
Θέση 1 (μετά το Ριζόμυλο): πρόκειται για δύο ανακάμπτοντες ελιγμούς, 2 χιλιόμετρα μετά το Ριζόμυλο (Χ.Θ. 17+000) και η αμέσως προηγούμενη και επόμενη καμπύλη.
Θέσεις 2, 3, 4 (διασταύρωση προς Καρποφόρα): βρίσκονται μετά τη Χ.Θ. 18+000 και μέχρι τη Χ.Θ. 19+000. Ουσιαστικά, πρόκειται για βελτιώσεις καμπυλών με μικρή ορατότητα. Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε μήκος 600 μέτρων.
Θέση 5 (μετά το Νερόμυλο): οι βελτιώσεις στη θέση αυτή αφορούν στο τμήμα της οδού το οποίο αντικατέστησε άλλο παλιότερο και στο οποίο υπάρχουν πολλές και συνεχείς καμπύλες.
Θέση 6 (διασταύρωση προς Χαραυγή): στη θέση αυτή υπάρχει κυρτή καμπύλη πολύ μικρής ακτίνας, στην κορυφή της οποίας είναι οδός που συνδέει τη Χαραυγή με την Ε.Ο. Το σημείο αυτό εξαιτίας των άσχημων γεωμετρικών στοιχείων και της ύπαρξης κόμβου, σε περιοχή με μικρή ορατότητα, χαρακτηρίζεται από τα πλέον επικίνδυνα.
Αποστολόπουλος Ευστάθιος: Ένας πρόεδρος με σημαντικό έργο
Ο Αποστολόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου είχε γεννηθεί στο Βλάση το 1923 και είχε παντρευτεί τη Σκρομπόλα Λυγερή του Γεωργίου που είχε γεννηθεί στο χωριό Φλεσσιάδα.
Διατέλεσε πρόεδρος την περίοδο από 21 Δεκεμβρίου 1952 έως 31 Μαϊου 1953.
Την ίδια περίοδο κοινοτικοί σύμβουλοι ήταν ο Ανδρέας Μάστορας, ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος και ο Ιωάννης Κακούρης. Αντιπρόεδρος της κοινότητας είχε εκλεγεί (πράξη 35/21-12-1952) ο Ανδρέας Μάστορας του Θεοδώρου.
Έλαβε μέρος με την ιδιότητα του προέδρου της κοινότητας στο ελαιοκομικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1953 στην Καλαμάτα, με στόχο να προωθήσει τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών και της κοινότητας Βλάση. Όπως όλοι οι πρόεδροι έτσι κι αυτός για να προωθήσει τα έργα της κοινότητας επέβαλε προσωπική εργασία πέντε ημερών σ΄ όλα τα άτομα της κοινότητας που είχαν ηλικία από 18 έως 60 χρονών. Μάλιστα επέβαλε ποινή 40.000 δραχμών σε ημερήσια βάση σε όποιον δε θα συμμετείχε στο πρόγραμμα της προσωπικής εργασίας.
Για το θέμα της άρδευσης των περιβολιών στη θέση Κρυόρεμμα διόρισε υδρονομέα τον Αντώνιο Τσάκαλη του Ιωάννη ο οποίος θα αμοιβόταν από τους ιδιοκτήτες. Τρεις χιλιάδες δραχμές ανά ώρα ποτίσματος ήταν το κόστος επιβάρυνσης των κατοίκων.
Μετά από εισήγηση του προέδρου Ευσταθίου Αποστολόπουλου το κοινοτικό συμβούλιο διέθεσε το ποσό των 3.680.500 δραχμών, που προερχόταν από το φόρο καπνού, για το δρόμο Κουρτάκι-Βλάση. Επιτροπή στην επίβλεψη του έργου όρισε τους κοινοτικούς συμβούλους Ανδρέα Μάστορα και Αναστάσιο Μητρόπουλο. Επίσης, στην επιτροπή παραλαβής όρισε τον πρόεδρο Ευστάθιο Αποστολόπουλο, τον κοινοτικό σύμβουλο Ανδρέα Μάστορα και έναν μηχανικό από την ΤΕΔΚ της νομαρχίας Μεσσηνίας.
Το μικρό διάστημα που έμεινε στην προεδρία της κοινότητας δεν του επέτρεψε να δημιουργήσει, αν και το ήθελε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για το Βλάση. Επίσης, τον περιόρισε σημαντικά και στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που απασχολούσαν τους κατοίκους. Το έργο του, όμως, συνολικά και ως πρόεδρος και ως κοινοτικός σύμβουλος κρίνεται θετικά. Ήταν δραστήριος, δημιουργικός και ικανότατος.
Αριστείδης Μυλωνάς: Επί προεδρίας του πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις
Ο Αριστείδης Μυλωνάς του Γεωργίου γεννήθηκε στο Βλάση το 1899 και παντρεύτηκε την Κακούρη Βασιλική του Παναγιώτη που είχε γεννηθεί το 1900. Απόκτησαν τα παιδιά Κωνσταντίνα, Γεώργιο, Παναγιώτη και Δημήτριο.
Πρόεδρος της κοινότητας Βλάση ανέλαβε στις 6 Νοεμβρίου 1949, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευε ο γεροντότερος των συμβούλων Νικόλαος Αθανασίου Ασημάκης και στην οποία δεν παραβρέθηκε ο κοινοτικός σύμβουλος Ιωάννης Μάστορας, αν και κλήθηκε νόμιμα, ισχυριζόμενος ότι έχει παραιτηθεί του αξιώματός του. Τη θητεία του στο θώκο του προέδρου την έκανε με κοινοτικούς συμβούλους τους: Νικόλαο Ασημάκη του Αθανασίου, Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο του Αντωνίου και Σπυρίδωνα Κοτσόβολο του Νικολάου.
Στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε δώδεκα κοινοτικές πράξεις.
Στο πρώτο συμβούλιο (6 Νοεμβρίου 1949) έγινε η εκλογή του στη θέση του προέδρου.
Στο δεύτερη Πράξη (6 Νοεμβρίου 1949) πραγματοποιήθηκε η εκλογή του αντιπροέδρου. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Νικόλαος Ασημάκης του Αθανασίου.
Στην τρίτη Πράξη (22 Ιανουαρίου 1950) ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς και το κοινοτικό συμβούλιο γνωμοδότησαν υπέρ της ικανότητας και καταλληλότητας του αγροφύλακα Χρίστου Θεοδωρακόπουλου.
Στην τέταρτη Πράξη (25 Φεβρουαρίου 1950) εισηγείται ο πρόεδρος και αποδέχεται το κοινοτικό συμβούλιο την έγκριση του απολογισμού του οικονομικού έτους 1945-1946 γιατί αυτή εκκρεμούσε χρόνια με αρκετές παρατυπίες.
Στην πέμπτη Πράξη (25 Φεβρουαρίου 1950) εισηγείται ο πρόεδρος και αποδέχεται το κοινοτικό συμβούλιο την έγκριση του απολογισμού του οικονομικού έτους 1947-1948 γιατί αυτή εκκρεμούσε χρόνια με αρκετές παρατυπίες. Κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει με τον απολογισμό του 1945-1946.
Στην έκτη Πράξη (25 Φεβρουαρίου 1950) εισηγείται ο πρόεδρος και αποδέχεται το κοινοτικό συμβούλιο την έγκριση του απολογισμού του οικονομικού έτους 1948-1949 γιατί αυτή εκκρεμούσε χρόνια με αρκετές παρατυπίες. Τα έσοδα ήταν 144.976 δραχμές. έξοδα δεν υπήρχαν αφού δε συντάχτηκε προϋπολογισμός όπως είχε υποχρέωση η κοινότητα.
Στην έβδομη Πράξη (2 Απριλίου 1950) ο πρόεδρος Α. Μυλωνάς εισηγείται και το κοινοτικό συμβούλιο αποφασίζει την επιβολή ερανικής φορολογίας στους κατοίκους του χωριού με το ποσό των 1.300.000 δραχμών για τη σύνταξη του προϋπολογισμού της κοινότητας του οικονομικού έτους 1949-1950.
Στην όγδοη Πράξη (16 Μαρτίου 1950), μάλλον προχρονολογημένη, με την οποία εγκρίνει την επιβολή πενθημέρου προσωπικής εργασίας σε όλους τους κατοίκους του χωριού, που είχαν ηλικία 18 έως 65 χρονών, για την κατασκευή του δρόμου Βλάση-Κουρτάκι. Αποφασίστηκε ακόμη αν κάποιος κάτοικος αδυνατεί να προσφέρει προσωπική εργασία να επιβάλλεται ημερήσιο πρόστιμο 125.000 δραχμών.
Στην ένατη Πράξη (3 Αυγούστου 1950) ο πρόεδρος εισηγείται και το συμβούλιο αποφασίζει να απαγορεύσει την πραγματοποίηση πανηγυριού στο Βλάση. Απαγορεύτηκε στα καφενεία να έχουν όργανα εντός ή εκτός των μαγαζιών. Επιτράπηκε, όμως, οι κάτοικοι να διασκεδάσουν στα σπίτια τους. Τέλος ζητήθηκε να έρθουν στο Βλάση αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή υπήρχε ορατός κίνδυνος «ταραχοποιά» στοιχεία να δημιουργήσουν επεισόδια. Ήταν μια κίνηση, συνηθισμένη για την εποχή εκείνη, ενταγμένη στο μεταμφυλιακό κλίμα που περνούσε η χώρα μας.
Στη δέκατη Πράξη (24 Δεκεμβρίου 1950), παραμονή Χριστουγέννων ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς παραιτείται και το κοινοτικό συμβούλιο εκλέγει πρόεδρο το Σπύρο Κοτσόβολο. Στη συνέχεια πραγματοποιείται εκλογή αντιπροέδρου με νέα πράξη.
Στην εντέκατη Πράξη (24 Δεκεμβρίου 1950) μετά από εισήγηση του προέδρου γίνεται εκλογή αντιπροέδρου. Αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Αριστείδης Μυλωνάς. Είναι φανερό ότι η αλλαγή της σκυτάλης της θέσης του προέδρου της κοινότητας ήταν προαπαφασισμένη και έγινε με κοινή συναίνεση.
Στη δωδέκατη Πράξη (25 Δεκεμβρίου 1950), μέρα Χριστουγέννων ξανασυνεδριάζει το κοινοτικό συμβούλιο, άγνωστο γιατί, υπό την προεδρία του Αριστείδη Μυλωνά και όχι υπό την προεδρία του Σπύρου Κοτσόβολου προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Τα έσοδα ήταν 3.900.00 δραχμές και τα έξοδα 2.285.000 δραχμές.
Ο Αριστείδης Μυλωνάς έγινε για δεύτερη φορά πρόεδρος την περίοδο από 20 Ιουνίου 1962 έως την 7η Σεπτεμβρίου 1963 που πήρε τη σκυτάλη της προεδρίας ο Στυλιανός Μάστορας.
Επί προεδρίας του στο κοινοτικό συμβούλιο μέλη ήταν οι: Δημήτριος Κακούρης, Στυλιανός Μάστορας, Διονύσιος Αποστολόπουλος και Σπύρος Κοτσόβολος.
Μετά από πρόταση του προέδρου Αριστείδη Μυλωνά ορίστηκαν μέλη της πρωτοβάθμιας επιτροπής φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων οι: Δημήτριος Αλ. Κακούρης (τακτικό μέλος) και Σπύρος Κοτσόβολος (αναπληρωματικό μέλος).
Μελετώντας τον προγραμματισμό των έργων βλέπουμε ότι ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς στα έργα είχε εντάξει: 1) Την κατασκευή δικτύου ύδρευσης από την πηγή της βρύσης. Για το έργο προϋπολογισμού 300.000 δραχμών υπήρχε τεχνική μελέτη. 2) Τη διάνοιξη του αγροτικού δρόμου προς τα Καλύβια προϋπολογισμού 100.000 δραχμών. Το έργο δεν είχε τεχνική μελέτη. Ως επιτροπή παραλαβής αγορασθέντων υλικών για την ύδρευση ορίστηκαν στις 29 Ιουνίου 1963 οι: Δημήτριος Κακούρης, Διονύσιος Αποστολόπουλος και Θεόδωρος Μάστορας.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δάκου ανέθεσε η κοινότητα στην Τ.Π.Ε. Μεσσηνίας να τοποθετήσει δολώματα αρσενικομελασούχων στα ελαιόδεντρα της κοινότητας.
Ως κοινοτικό γραφείο είχε μισθωθεί οίκημα ιδιοκτησίας Παύλου Παναγιωτόπουλου και η κοινότητα πλήρωνε μίσθιο 400 δραχμές το μήνα.
Στο τεχνικό πρόγραμμα που κατάρτισε η κοινότητα το 1963, στα κοινωφελή έργα, βλέπουμε επί προεδρίας Αριστείδη Μάστορα, να είναι αποτυπωμένα τα: 1) Κατασκευή έργου ύδρευσης από πηγή βρύση (Ημερήσια προσωπική εργασία για το άνοιγμα αυλακιού 20.000 δραχμές), 2) Διάνοιξη αγροτικής οδού προς Καλύβια-παλιοκλήσι μήκους 5 χιλιομέτρων (Ημερήσια προσωπική εργασία 10.000 δραχμές), 3) Συντήρηση κοινοτικής οδού Βλάση-Κουρτάκι προϋπολογισμού δαπάνης 30.000 δραχμών, 4) Κατασκευή αγροτικής οδού Βλάση-Κεφαλόβρυσο-Χατζή προϋπολογισμού 50.000 δραχμών. Όλα τα παραπάνω έργα θα γίνονταν με προσωπική εργασία των κατοίκων γι΄ αυτό και αποφάσισε το κοινοτικό συμβούλιο (αριθ. απόφασης 18/1962) η προσωπική εργασία των κατοίκων να αρχίζει και να τερματίζεται κατά την κρίση του προέδρου και σε εποχή που δεν θα υπήρχαν αγροτικές εργασίες.
Μια άλλη απόφαση σημαντική που πήρε το κοινοτικό συμβούλιο, επί προεδρίας Αριστείδη Μυλωνά, ήταν η αγορά από τον Παναγιώτη Ιωάννη Νέστορα μικρού κομματιού κήπου ιδιοκτησίας του για μεγέθυνση της πλατείας του χωριού έναντι 300 δραχμών.
Την κοινότητα Βλάση εκπροσώπησε στην Αθήνα ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς στον εορτασμό της εκατονταετηρίδος της βασιλικής δυναστείας (πρακτικό 6ο /20 Απριλίου 1963).
Το Σεπτέμβρη του 1963 σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου (πράξη 14/1963/14-Σεπτεμβρίου 1963) για το αν θα έπρεπε ή όχι να ολοκληρωθεί το έργο της μεταφοράς του νερού με δίκτυο από τη βρύση στα σπίτια ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου.
Ο Αριστείδης Μυλωνάς πέθανε το 1988.
Απόφαση απαγόρευσης πανηγυριού στο Βλάση το 1950
Με την απόφαση που παρουσιάζουμε (Πράξη 9η/ 3 Αυγούστου 1950) ο πρόεδρος της κοινότητας Βλάση Αριστείδης Μυλωνάς απαγορεύει την πραγματοποίηση πανηγυριού στο Βλάση και ζητά αστυνομικές ενισχύσεις να έρθουν στο χωριό γιατί είχε υπόνοιες για ύπαρξη ταραχοποιών στοιχείων. Ήταν μια κίνηση, συνηθισμένη για την εποχή, ενταγμένη στο μεταμφυλιακό κλίμα που περνούσε η χώρα μας.
Τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ύδρευσης
Το ποσό των 100.000 ευρώ περίπου έχει προγραμματίσει να εισπράξει ο δήμος από τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ύδρευσης για το οικονομικό έτος 2007. Σ΄ αυτά δεν υπολογίζεται το ποσό των 40.000 ευρώ για την επανασύνδεση των υπαρχόντων παροχών λόγω αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στα χωριά Βλάση, Κουρτάκι, Πετρίτσι και Χαραυγή.
Εκπρόσωποι της Βουφράδας στην ΤΕΔΚ
Στις 16 Μαρτίου 2007 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βουφράδας προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροσώπους της Βουφράδας που θα συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για την εκλογή της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας. Από την πλειοψηφία εκλέχτηκαν ομόφωνα οι: Ασημακόπουλος Ιωάννης, Γκότση Φωτεινή, Καρβέλας Ιωάννης και Μπούζας Θεόδωρος. Από τη μειοψηφία εκλέχτηκαν ομόφωνα οι: Γεωργόπουλος Αθανάσιος και Λεντούδης Ιωάννης.
Έργα στα νεκροταφεία του δήμου Βουφράδας
Μεγάλα ποσά έχει προϋπολογίσει ο δήμος Βουφράδας για τα νεκροταφεία του δήμου. Για την κατασκευή του μαντρότοιχου στο νεκροταφείο Χατζή έχει προϋπολογίσει ποσό 6.500 ευρώ, για τη διαμόρφωση χώρων στο ίδιο νεκροταφείο έχει προϋπολογίσει ποσό 2000 ευρώ, για τον καθαρισμό των νεκροταφείων Χατζή, Πετριτσίου και Χαραυγής έχει προϋπολογίσει το ποσό των 6.980 ευρώ και τέλος για τον καθαρισμό των νεκροταφείων Βλάση, Κουρτακίου και Μηλιωτίου έχει προϋπολογίσει το ποσό των 6.980 ευρώ.
Μάστορας Στυλιανός: Ένας πρόεδρος που άφησε εποχή
Στη φωτογραφία απ΄ αριστερά: Στυλιανός Μάστορας (απεβίωσε 13-9-1984, σε ηλικία 55 ετών), Ευγενία Π. Παναγιωτοπούλου (απεβίωσε 16-3-1970 σε ηλικία 65 ετών), Παύλος Σ. Παναγιωτόπουλος (απεβίωσε 23-11-2003, σε ηλικία 92 χρονών). |
Ο Στυλιανός Μάστορας του Παναγιώτη γεννήθηκε στο Βλάση το 1929. Παντρεύτηκε την Κανελλοπούλου Κανέλλα του Αναστασίου που γεννήθηκε στο χωριό Δροσιά το 1936. Απόκτησαν τρεις κόρες, την Ευγενία, την Παναγιώτα και την Ελευθερία.
Όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Αριστείδης Μυλωνάς (14 Σεπτεμβρίου 1963) μετά την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να κατασκευάσει δίκτυο ύδρευσης και να φέρει το νερό από τη βρύση του χωριού στα σπίτια των κατοίκων, χρέη προέδρου ανάλαβε ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος Στυλιανός Μάστορας.
Ανέλαβε χρέη προέδρου στην κοινότητα Βλάση τον Οκτώβριο του 1963. Εκλέχτηκε πρόεδρος την 12η Δεκεμβρίου 1963 και παρέμεινε πρόεδρος ως τον Ιούλιο του 1964. Η πρώτη κοινοτική πράξη, εκτελώντας χρέη προέδρου, πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1963. Την περίοδο της προεδρίας του κοινοτικοί σύμβουλοι ήταν οι: Αριστείδης Μυλωνάς, Δημήτρης Κακούρης, Διονύσης Αποστολόπουλος και Σπυρίδων Κοτσόβολος. Αντιπρόεδρος ήταν ο Σπύρος Κοτσόβολος του Νικολάου.
Το πρώτο πρόβλημα που κλήθηκε να επιλύσει ήταν η διακοπή της λεωφορειακής συγκοινωνίας του χωριού με την Καλαμάτα λόγω διάβρωσης του δρόμου από τα νερά του χειμώνα. Μάλιστα ο νομάρχης Μεσσηνίας με την υπ΄ αριθ. 52330/63 απόφασή του είχε ζητήσει οι κοινότητες από τις οποίες διερχόταν το λεωφορείο να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Το κοινοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του προέδρου αποφάσισε να επισκευάσει το δρόμο και για το λόγο αυτό ψήφισε πίστωση 3.000 δραχμών και επέβαλλε προσωπική εργασία στους κατοίκους του χωριού. Λίγο διάστημα αργότερα ο πρόεδρος και το κοινοτικό συμβούλιο κατάρτισαν το τεχνικό πρόγραμμα όπου πρότειναν πέντε έργα με τους παρακάτω προϋπολογισμούς: Κατασκευή έργου ύδρευσης από πηγή βρύσης με προϋπολογισμό 20.000 δραχμών ( το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 400.000 δραχμών), διάνοιξη αγροτικής οδού Καλύβια και Παλιοκλήσι προϋπολογισμού 100.000 δραχμών, συντήρηση κοινοτικής οδού Βλάση-Κουρτάκι προϋπολογισμού 20.000 δραχμών, διάνοιξη αγροτικής οδού Βλάση-Κεφαλόβρυσο-Χατζή προϋπολογισμού 50.000 δραχμών και διάνοιξη αμαξιτής οδού εντός του χωριού προϋπολογισμού 20.000 δραχμών.
Κάνοντας χρέη προέδρου προχώρησε στην παράταση της μίσθωσης του κοινοτικού καταστήματος, ιδιοκτησίας Παύλου Παναγιωτόπουλου, για ένα έτος, με το προϋπάρχον μίσθωμα των 140 δραχμών, το μήνα, προκειμένου η κοινότητα να διαθέτει το δικό της κοινοτικό κατάστημα. Μελετώντας τα πρακτικά των αποφάσεων διαπιστώνει κανείς ότι σχεδόν στο σύνολο των αποφάσεων διαφωνούσε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αριστείδης Μυλωνάς.
Για την αγροτική ασφάλεια προχώρησε στην επιλογή του αγροφύλακα Νέστορα Αναστασίου του Ιωάννη και απέρριψε την αίτηση του υποψηφίου για αγροφύλακα Δημητρίου Χρονά από το Κουρτάκι (αρ. απόφασης 12/1963 της 8ης Δεκεμβρίου 1963).
Με την απόφαση 20/1963 της 12ης Δεκεμβρίου 1963 ο Στυλιανός Μάστορας εκλέχτηκε πρόεδρος της κοινότητας Βλάση με τρεις ψήφους θετικές, μια ψήφο έφερε το όνομα του Σπύρου Κοτσόβολου και ένα ψηφοδέλτιο ήταν λευκό. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Σπύρος Κοτσόβολος με τέσσερις ψήφους θετικές ενώ μια πέμπτη ψήφος έφερε το όνομα του Δημητρίου Αλ. Κακούρη.
Για την επίλυση των φορολογικών διαφορών συγκρότησε πρωτοβάθμια επιτροπή φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων αποτελούμενη από τακτικό μέλος το Δημήτριο Αλ. Κακούρη και αναπληρωματικό το Σπύρο Κοτσόβολο.
Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο στην προεδρία του Στυλιανού Μάστορα είναι το γεγονός ότι ταύτισε το όνομά του με το μεγάλο έργο του δικτύου ύδρευσης. Ένα έργο που άλλαξε τη ζωή των κατοίκων της κοινότητας. Εκτέλεσε το έργο της κατασκευής του εξωτερικού υδραγωγείου και δημοπράτησε την αγορά αντλητικού συγκροτήματος για την ύδρευση του χωριού. Προμηθεύτηκε την αγορά αμιντοτσιμεντοσωλήνων. Μάλιστα για την αγορά των αμιντοτσιμεντοσωλήνων έστειλε στην Αθήνα με έξοδα της κοινότητας τον Αριστείδη Μυλωνά, παρά το γεγονός ότι συνέχεια τον αντιπολιτευόταν στην κοινότητα. Για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των υλικών συγκρότησε επιτροπή παραλαβής αγορασθέντων υλικών αποτελούμενη από το Διονύση Αποστολόπουλο, το Δημήτριο Αλ. Κακούρη και το Θεόδωρο Β. Μάστορα.
Το Στυλιανό Μάστορα αντικατέστησε στην προεδρία της κοινότητας ο Δημήτρης Αλ. Κακούρης, στις 23 Αυγούστου 1964, με την υπ΄ αριθ. 10/1964 κοινοτική απόφαση.
Ο Στυλιανός Μάστορας υπήρξε από τους προέδρους με θετικότατο ισοζύγιο προσφοράς έργου. Ήταν αγαπητός στους κατοίκους και έχαιρε της εκτίμησής τους. Υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια από διάφορα πόστα. Αργότερα μετανάστευσε με την οικογένειά του, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Αθήνα.
Πέθανε το 1984 και κηδεύτηκε στο χωριό που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε για πολλά χρόνια.
Μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό το χωριό Σκάρμιγκα, κεφαλοχώρι τότε που είχε βγάλει μεγάλους αγωνιστές τους οποίους έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας, αποτέλεσε έδρα αυτοτελούς δήμου με την ονομασία «δήμος Σκάρμιγκα». Το δήμο συγκροτούσαν εκτός από το Σκάρμιγκα και τα χωριά Βλάση, Μανιάκι, Κοντογόνι, Μαργέλι, Μηλιώτη, Νάσια και Πισπίσα. Το καλοκαίρι του 1840 ο δήμος διαλύθηκε και τα χωριά του εντάχτηκαν στο δήμο Βουφράδας με έδρα το Χατζή.
Το 1912, με το Β.Δ. της 31ης Αυγούστου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 262/1912, ο οικισμός Σκάρμιγκα αποτέλεσε κοινότητα μαζί με τον οικισμό Πισπίσα με έδρα το Πισπίσα.
Το 1927 και συγκεκριμένα με το Διάταγμα της 4ης Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 306/1927, το χωριό μετονομάστηκε από Σκάρμιγκα σε Μεταμόρφωση.
Το 1929, με το Διάταγμα της 4ης Ιουλίου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 221/1929, το χωριό Μεταμόρφωση αναγνωρίστηκε ξεχωριστή κοινότητα.
Η κοινότητα Μεταμόρφωσης καταργήθηκε το 1997 με το νόμο 2539/97 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 244/4-12-97 και ο οικισμός εντάχθηκε στο δήμο Παπαφλέσσα, που έχει έδρα το Βλαχόπουλο.
Το Σκάρμιγκα έχει έκταση 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψόμετρο 460 μέτρα. Το χωριό διαθέτει 4.100 στρέμματα καλλιεργήσιμα και 700 στρέμματα με δασώδεις εκτάσεις.
ΠΛΗΘΥΣΜIΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΚΑΡΜΙΓΚΑ
1846 Σκάρμιγκα 180 κάτοικοι
1920 Σκάρμιγκα 311 κάτοικοι
1928 Μεταμόρφωση 317 κάτοικοι
1940 Μεταμόρφωση 358 κάτοικοι
1951 Μεταμόρφωση 378 κάτοικοι
1961 Μεταμόρφωση 401 κάτοικοι
1971 Μεταμόρφωση 360 κάτοικοι
1981 Μεταμόρφωση 316 κάτοικοι
1991 Μεταμόρφωση 318 κάτοικοι
Ένα ακόμη δημοσίευμα για τον Α. Μαργέλη
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας παρουσιάσαμε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Νέα Εφημερίς» στο φύλλο 4 της 4ης Ιανουαρίου 1890 για τη δολοφονία του δημάρχου Βουφράδας Αθανασίου Μαργέλη. Στο φύλλο αυτό θα παρουσιάσουμε ένα ακόμη δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας και με ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 1890, σελίδα 4α: «Τηλεγραφικώς ηγγέλθη χθες εκ Καλαμών ότι εν τω χωρίω Μαργέλι του Δήμου Βουφράδος εδολοφονήθη παρ΄ αγνώστων την παρελθούσαν νύκτα ο πρώην δήμαρχος Βουφράδος. Το σώμα του ευρέθη κατακρεουργημένον. Περί τας εξ πληγάς δια περιστρόφου έφερεν εις το στήθος, δια μαχαίρας δε τρεις εις την ωμοπλάτην».
Αλεξόπουλος Αντώνης: Πέθανε στην αιχμαλωσία
Ο Αλεξόπουλος Αντώνιος του Αθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ματαράγκα. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1922 και σύμφωνα με την ειδική επιτροπή που συνεστήθη από το υπουργείο Στρατιωτικών στην Αθήνα, το 1930, και έγραψε το βιβλίο «Αγώνες και Νεκροί» ο Αντώνιος Αλεξόπουλος πέθανε στην αιχμαλωσία τον Αύγουστο του 1922 κάτω από άγνωστες συνθήκες. Ήταν ένα αγνό παλικάρι που το έλεγε η ψυχή του. Στη Μικρασιατική Εκστρατεία συμμετείχε με απαράμιλλο θάρρος και υπέρμετρη γενναιότητα.
Μπορεί να άλλαξε το δίκτυο ύδρευσης των χωριών Χαραυγής, Πετριτσίου, Κουρτακίου και Βλάση το 2006 και το 2007 και να απαλλαγήκαμε από τις καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να επιβαρυνθούμε το τέλος επανασύνδεσης των υπαρχόντων παροχών λόγω αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Ο δήμος Βουφράδας ετοιμάζεται να εισπράξει το ποσό των 40.000 ευρώ, ποσό όχι τόσο ευκαταφρόνητο αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών μας ζούνε με τις πενιχρές αγροτικές συντάξεις.
Οι διατελέσαντες ιερείς στη Χαραυγή
Ξεφυλλίζοντας λίγο τα εκκλησιαστικά περασμένα μας περιοχής μας σήμερα, στο φύλλο αυτό μας εφημερίδας μας, θα σταθούμε στο χωριό Χαραυγή (Γκρούστεσι) για να παρουσιάσουμε τους ιερείς που διακόνευσαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Να αναφέρουμε αρχικά ότι η ενορία αυτή μαζί με την ενορία του Δρακονερίου άνηκαν μέχρι το 1938 στην ενορία Αβραμιού. Οι ιερείς από το 1821 μέχρι το 1954 είναι οι παρακάτω:
|
|
|
Ο Κοντογοναίος που σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία
Ένα από τα παλικάρια του Κουφιέρου που θυσιάστηκαν για την πατρίδα είναι και ο Γεώργιος Ν. Αθανασόπουλος. Γεννήθηκε στο Κοντογόνι και έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία με το βαθμό του Δεκανέα. Σε μια από τις πολλές συγκρούσεις του 1921 πολεμώντας με ιδιαίτερο ζήλο αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες άφησε την τελευταία του πνοή και πέρασε στο πάνθεο των ηρώων. (Αγώνες και Νεκροί, υπουργείο Στρατιωτικών, Αθήνα, 1930, τόμος Β, σελίδα 28Α)
Αβραμόπουλος Νικόλαος: Ένα παλικάρι από το Βλαχόπουλο
Ο Νικόλαος Αβραμόπουλος του Ιωάννη γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του και τα εφηβικά του χρόνια στο Βλαχόπουλο. Έλαβε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 1914 και μετά. Πολέμησε ηρωικά για την πατρίδα και θυσιάστηκε γι΄ αυτή. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Σεπτεμβρίου 1919 στο XVI Ορ. Χειρουργείο. (Αγώνες και Νεκροί, υπουργείο Στρατιωτικών, Αθήνα, 1930).
Προϋπολογισμός του δήμου για το 2007
Στα μέσα Μαρτίου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βουφράδας ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2007. Σύμφωνα με αυτόν προβλέπεται ο δήμος να έχει έσοδα 1.468.275 ευρώ. Τα έσοδα προβλέπονται μειωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2006 κατά 891.858 ευρώ. Οι δαπάνες του δήμου για το 2007 έχουν προϋπολογιστεί στο ποσό των 1.468.275 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι και οι δαπάνες έχουν προγραμματιστεί να είναι μειωμένες σε σύγκριση με το 2006 κατά 477.375 ευρώ. Τον προϋπολογισμό του δήμου δεν τον ψήφισε η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με το αιτιολογικό ότι δεν έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των έργων που έχουν προτείνει τα τοπικά συμβούλια του δήμου.
Λαμπρόπουλος Φώτιος : Ακρωτηριάστηκε στη μάχη Μουρκράνα
Ο Λαμπρόπουλος Φώτιος του Παναγιώτη είχε γεννηθεί στο Βλάση το 1925 και ήταν της στρατιωτικής κλάσης του 1946. Στη δεύτερη φάση του εμφυλίου στρατεύτηκε από τον εθνικό στρατό και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1948 σκληρές μάχες διεξάγονταν στο ύψωμα «Βελίκα», του ορεινού συγκροτήματος Μουργκάνα, ανάμεσα στο 611 Τάγμα Πεζικού στο οποίο υπηρετούσε και ο Φώτης Λαμπρόπουλος και στα αντάρτικα τμήματα. Στη μάχη αυτή θα ακρωτηριαστεί στο ένα πόδι ο Φώτης Λαμπρόπουλος.
Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 1913 όταν ο Σπύρος Χ. Δούρος από του Παιδεμένου συγκρούστηκε μέχρι θανάτου με το Δημήτρη Μιχαλόπουλο που κατοικούσε στην Αγορέλιτσα λόγω κτηματικών διαφορών. Η σύγκρουση έγινε με μαχαίρια και το αποτέλεσμα ήταν να μαχαιρωθούν θανάσιμα. Να πώς περιγράφει η τοπική εφημερίδα «Θάρρος» το γεγονός: «Χθες πλησίον του χωρίου Αναφίνα του Δήμου Πλαταμώδους έλαβε χώραν άγριον και αιματηρότατον δράμα έχον ως αποτέλεσμα τον αμοιβαίον φόνον των Σπύρου Δούρου και Δημητρίου Μιχαλόπουλου. Περί το εσπέρας άνθρωποι διερχόμενοι πλησίον της Αναφίνας παρετήρησαν τα δύο πτώματα κείμενα εκτάδην και πλέοντα εις το αίμα των, πλησίον δε αυτών και δύο αιμοσταγείς μαχαίρας. Ειδοποιήθησαν αμέσως οι αρχαί Πλαταμώδους αίτινες προέβησαν εις ανακρίσεις. Εκ των ανακρίσεων προέκυψεν ότι ο μεν Σπύρος Χ. Δούρος κατήγετο εκ Παιδεμένου της Φλεσιάδος ενώ ο Δημήτριος Μιχαλόπουλος εκ Βλαχοκερασιάς Τριπόλεως, διέμενε δε προσωρινώς εις Αγουρέλιτσαν, όπου ειργάζετο ως απλούς εργάτης. Μεταξύ των δύο ανωτέρω ανεφύησαν κτηματικαί διαφοραί, αποτέλεσμα, των οποίων υπήρξεν η χθεσινή συνάντησις αυτών ολίγον εκτός της Αναφίνας. Την συνάντησιν επηκολούθησε συμπλοκή κατ’ ην ουδείς παρέστη μάρτυρας. Καθ’ όλα τα φαινόμενα οι αντίπαλοι εξήγαγον αμφότεροι μαχαίρας δι’ ων ήσαν ωπλισμένοι φοβούμενοι τυχαίαν συνάντησιν και αλληλοεφονεύθησαν χωρίς να επαληθεύη η υπόθεσις ότι ο εις των αντιπάλων εφόνευσε τον έτερον, ούτος δε εφονεύη παρά των συγγενών του πρώτου. Επί των πτωμάτων εγένετο νεκροψία εξακριβώσασα πλείστα όσα τραύματα δια μαχαίρας επ’ αυτών. Τα πτώματα ετάφησαν».
Κοτσόβολος Ιωάννης: Διατέλεσε πρόεδρος το Μεσοπόλεμο
Ο Κοτσόβολος Ιωάννης του Αναστασίου είχε γεννηθεί στο Βλάση το 1894. Παντρεύτηκε την Ψώνη Δήμητρα που είχε γεννηθεί στο Βλαχόπουλο το 1894. Άτομο δραστήριο και παραγωγικό, παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες διατηρούσε και μαγαζί στο Βλάση. Ασχολήθηκε έντονα και με τα κοινά. Διατέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Βλάση από το 1932 έως το 1936 που παρέδωσε τη σκυτάλη της κοινότητας στον Ιωάννη Μάστορα. Στη διάρκεια της θητείας του στην κοινότητα δημιούργησε σημαντικό έργο. Ο Ιωάννης Κοτσόβολος απόκτησε τα παιδιά: Αναστάσιο, Σταύρο, Παναγιώτη, Άγγελο και Αγγέλω. Πέθανε το 1968.
Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες
Αυτή τη φορά δεν πήγαμε πολλά χρόνια πίσω, παρά μόνο 32 χρόνια και το δημοσίευμα το αλιεύσαμε από την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία». Φέρει ημερομηνία, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 1984. Το δημοσίευμα αφορά τον καθηγητή χειρουργικής, από το Χατζή, Μάκη Κ. Τσαπόγα και έχει ως εξής: «Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο ηλικίας 58 χρόνων συμπατριώτης μας-από το Χατζή-καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και χαντηριανός καθηγητής στο Λονδίνο Μάκης Κ. Τσαπόγας».
Η ιστορία που παρουσιάζουμε εξελίχτηκε πριν από 94 χρόνια στις 18 Μαρτίου 1913, στο δήμο Βουφράδας και συγκεκριμένα στο χωριό Χαλαμπρέζα. Πρωταγωνιστές ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Ξεπαπαδέας και ο ιερέας του χωριού Παναγιώτης Μυλωνόπουλος. Ο λόγος που ο ιερέας χτύπησε το δάσκαλο ήταν ότι ο δάσκαλος αρνήθηκε να διδάξει τους γιους του ιερέα χωρίς να πληρωθεί. Να πώς περιγράφει το γεγονός η τοπική εφημερίδα «Θάρρος»: «Ο Δημοδιδάσκαλος του χωρίου Χαλαμπρέζα του Δήμου Βουφράδος Κωνσταντίνος Ξεπαπαδέας κατήγγειλε τον εφημέριον ιερέα του ιδίου χωρίου δια το ακόλουθον κατόρθωμά του. Την πρωίαν της προχθές ενώ ο Ξεπαπαδέας ευρίσκεται εις την τάξιν του διδάσκων εισήλθεν εντός μαινόμενος εξ οργής ο εφημέριος κρατών ράβδον και επετέθη εναντίον του διδασκάλου υπό τας κραυγάς των μικρών μαθητών, καταφέρας κατ’ αυτού αρκετούς ραβδισμούς. Ο λόγος του τοιούτου κατορθώματος του ιερέως Μυλωνοπούλου, κατά τον κατηγορούντα έγκειται εις την άρνησιν τούτου να διδάξη ιδιαιτέρως τους μικρούς υιούς του εφημερίου αμισθί». Να σημειώσουμε ότι ο ιερέας Παναγιώτης Γ. Μυλωνόπουλος εφημέρευσε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου από το 1888 έως το 1933 που παραιτήθηκε. Πέθανε το 1934.
85 Περθωρίτες σκοτώθηκαν στο Μανιάκι
Το Περθώρι είναι ένα μικρό χωριό έξω από την Τρίπολη. Στα χρόνια της επανάστασης εκεί ζούσε ο Παπαγιώργης Τσιλιμίγκρας, φλογερός και ορμητικός ρασοφόρος, καπετάνιος του χωριού. Ήταν κουμπάρος του Κολοκοτρώνη. Είχε βαφτίσει το παιδί του αδερφού του Αντώνη. Ήταν μέσα Μαΐου 1825 όταν έφτασε στο Περθώρι ο Γκλιάτος φέρνοντας μήνυμα στον Παπαγιώργη από τον Παπαφλέσσα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Καλούσε τον Παπαγιώργη να ετοιμάσει τους αρματωμένους του χωριού και να πορευτεί μαζί του για το Μανιάκι. Ο Παπαγιώργης πήγε στην Τρίπολη, συνάντησε τον Παπαφλέσσα, συνεννοήθηκε μαζί του και επέστρεψε στο Περθώρι. Βάρεσε το σήμαντρο του Αϊ-Γιάννη και μαζεύτηκαν οι πρωτόγεροι του χωριού και οι καπεταναίοι Ανδριανός Γαλιώτος και οι Πουρναραίοι: Παναγιώτης, Γιώργης, Δημήτρης. Επίσης συγκεντρώθηκαν όλοι οι αρματωμένοι και ο Γιώργης Τσιλιμίγκρας ανεψιός του Παπά και ο καπετάν Μπιλίδας. Ο Παπαγιώργης λειτούργησε στην εκκλησιά, μετάλαβαν όλοι και ζήτησαν συγχώρηση γιατί, όπως έλεγε ο Παπάς, γάμος χωρίς σφαχτά δε γίνεται ούτε πόλεμος χωρίς σκοτωμούς λες και είχε κακό προαίσθημα για τη μάχη. Έτσι έφυγαν 85 Περθωρίτες για το Μανιάκι. Όλοι έπεσαν μαχόμενοι από τα βόλια του Ιμπραήμ. Κανείς δεν επέστρεψε πίσω στο Περθώρι. Τα τελευταία χρόνια απόγονοι των αγωνιστών κάθε 20 Μαΐου έρχονται για προσκύνημα στα ιερά χώματα του Μανιακίου. Συνολικά Περθωρίτες και Τριπολιτσιώτες στη μάχη του Μανιακίου σκοτώθηκαν περίπου τριακόσιοι. Στη φωτογραφία βλέπουμε απογόνους του Παπαγιώργη από το Περθώρι να φωτογραφίζονται μπροστά στο άγαλμα του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου 1996.
Στον οδικό άξονα που ξεκινά από Τουλούπα Χάνι, διέρχεται από Μηλιώτη και καταλήγει στον Αριστομένη, πρόσφατα, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μπήκαν οι ειδικές πινακίδες σήμανσης σε κάθε στροφή και σε κάθε επικίνδυνο σημείο κάνοντας πιο ασφαλή την κυκλοφορία των αυτοκινήτων αφού οι οδηγοί ενημερώνονται έγκαιρα και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα οδήγησης. Μακάρι και οι υπόλοιποι οδικοί άξονες των χωριών μας να σημανθούν με τον ίδιο τρόπο.
Κατασκευάστηκε πετρόκτιστη βρύση
Στην όμορφη πλατεία του οικισμού Άγιοι Απόστολοι που κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, φέτος λίγο πριν από το Πάσχα κατασκευάστηκε και μια πετρόκτιστη βρύση, δίνοντας ένα ιδιαίτερο τόνο στην ήδη μικρή αλλά όμορφη πλατεία του οικισμού. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο οικισμός Άγιοι Απόστολοι γνωρίζει μέρες ανάπτυξης αφού κατασκευάστηκαν και νέα σπίτια.
Ξέρετε ποιο χωριό του δήμου Βουφράδας έχει τις περισσότερες πετρόκτιστες βρύσες εντός του οικισμού; Τις έχει το Μηλιώτη. Σε κάθε γωνιά του χωριού συναντάς και μια όμορφη πετρόκτιστη βρύση που δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στο χωριό. Είναι έργο του Συλλόγου των Απανταχού Μηλιωταίων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.
Ολοκληρώνεται η πλατεία στο Χατζή
Με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώνεται η ανάπλαση της πλατείας στο Χατζή. Έτσι το καλοκαίρι οι μόνιμοι κάτοικοι της πρωτεύουσας του δήμου αλλά και οι πολλοί επισκέπτες που παραθερίζουν στη Βουφράδα θα απολαύσουν τον καφέ τους στην ανακαινισμένη πλατεία. Να αναφέρουμε ακόμη ότι με την ανάπλαση μεταφέρθηκε και το ηρώο πεσόντων δίπλα στην κεντρική είσοδο του δημαρχείου.
Άλλαξε όψη το κοιμητήριο στο Βλάση
Ο ιερότερος χώρος του χωριού Βλάση που είναι το κοιμητήριο του χωριού φέτος το Πάσχα άλλαξε όψη. Κόπηκαν τα χόρτα, καθαρίστηκαν οι χώροι, μπήκε κάδος απορριμμάτων, ασπρίστηκε ο μαντρότοιχος, κόπηκε μια αμυγδαλιά που οι ρίζες της είχαν καταστρέψει αρκετούς τάφους κ.ά. Με λίγα λόγια ο χώρος με ελάχιστο κόστος άλλαξε όψη. Ήταν μια πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Βλάση που σχολιάστηκε θετικότατα.
Το έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι η περιφορά του επιταφίου στο Βλάση έχει ιδιαίτερο χρώμα, με τις φωτιές που ανάβουν στους δρόμους οι κάτοικοι του χωριού και από τα πολλά βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα. Φέτος για άλλη μια φορά ο Παύλος Γαλάζιος και ο Τάκης Παπαδάτος έριξαν τόσα πυροτεχνήματα όσα δεν έριξαν τη μέρα της Ανάστασης ούτε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Εκλέχτηκε στην ΤΕΔΚ ο δήμαρχος Παπαφλέσσα
Ο δήμαρχος Ψώνης Περικλής εκλέχτηκε στην ΤΕΔΚ |
Στις 27 Μαρτίου 2007 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας. Κανένας από τους εκλέκτορες του δήμου Βουφράδας δεν ήταν υποψήφιος. Αντίθετα από τους εκλέκτορες του διπλανού μας δήμου Παπαφλέσσα υποψήφιος ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Περικλής Ψώνης με το ψηφοδέλτιο «Αυτοδιοικητική Πορεία» που στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ο οποίος εκλέχτηκε. Με τον ίδιο συνδυασμό υποψήφιος ήταν και ο δήμαρχος Αριστομένη Ιωάννης Μπρατσιάκος ο οποίος εκλέχτηκε. Με το συνδυασμό «Αυτοδιοικητική Κίνηση» που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος ήταν ο δήμαρχος Πεταλιδίου, Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος ο οποίος ισοψήφισε με το δήμαρχο Αετού Δημήτρη Δριμή. Η κλήρωση που επακολούθησε δεν ήταν ευνοϊκή για το δήμαρχο Πεταλιδίου.
Ειδικότερα από το συνδυασμό που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκαν οι: Ελένη Αλειφέρη (Δήμαρχος Μελιγαλά) 94 ψήφοι, Παναγιώτης Νίκας (Δήμαρχος Καλαμάτας) 92 ψήφοι, Περικλής Ψώνης (Δήμαρχος Παπαφλέσσα) 89 ψήφοι, Ανδρέας Καραγιάννης (Δήμαρχος Αρφαρών) 83 ψήφοι, Ιωάννης Μπρατσιάκος (Δήμαρχος Αριστομένη) 80 ψήφοι και Ιωάννης Αδαμόπουλος (Δήμαρχος Ανδανίας) 77 ψήφοι. Από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους εκλέγονται: Νίκος Μπασακίδης 80 ψήφοι και Παναγιώτης Καρβέλας 78 ψήφοι. Από το ψηφοδέλτιο της «Αυτοδιοικητικής Κίνησης» εκλέγονται οι δήμαρχοι: Γιώργος Σκαλαίος (Δήμαρχος Θουρίας) 53 ψήφοι και Δημήτρης Δριμής (Δήμαρχος Αετού) 47 ψήφοι, μετά από κλήρωση αφού 47 ψήφους πήρε και ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος. Από τους δημοτικούς συμβούλους εκλέγονται οι: Διονύσης Αλευράς (Δήμος Καλαμάτας) 62 ψήφοι, Ιωάννης Αργυράκης (Δήμος Αρφαρών) 47 ψήφοι και Νίκος Τζώρτζης (Δήμος Μεσσήνης) 46 ψήφοι.
Ενάντια στις παρεμβάσεις στο Πολυλίμνιο
Παρέμβαση για τη σωτηρία του πανέμορφου τοπίου του Πολυλίμνιου του δήμου Βουφράδας έκανε, το Μάρτιο, ο Θεόδωρος Μαρλαντής, απελθών πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ. Ο κ. Μαρλαντής με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι: «Στην κάθοδο προς τη Μαύρη Λίμνα, τα έργα που γίνονται προσβάλλουν και καταστρέφουν το τοπίο» και συνεχίζει «υπάρχουν δυο κάθοδοι, η μία που σε βγάζει στη Λίμνη του Ιταλού και η άλλη στη Μαύρη Λίμνα. Με την πρώτη επισκέπτεσαι 5 λίμνες, με τη δεύτερη 2 λίμνες. Στην πρώτη, λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, τα αυτοκίνητα μένουν σε μια απόσταση 200 περίπου μέτρων από το ποτάμι και τις λίμνες. Στη δεύτερη, φτάνει το αυτοκίνητο μέχρι τη λίμνη». Στη δεύτερη κάθοδο σύμφωνα με τον κ. Μαρλαντή μπουλντόζα έχει εκχερσώσει μεγάλη περιοχή μέχρι το ποτάμι και προτείνει τα έργα στο όμορφο τοπίο του Πολιλύμνιου να σταματούν 200 μέτρα από το ποτάμι. Η ανακοίνωση του κ. Μαρλαντή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», στις 20 Μαρτίου 2007.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα σ΄ όλα τα Βουφραδοχώρια. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών που βρέθηκαν και φέτος για Πάσχα στα χωριά μας. Έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Εξάλλου το Πάσχα σ΄ όλα τα χωριά της Βουφράδας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, το δικό του ξεχωριστό χρώμα. Αλλά και η πορεία προς το Πάσχα, όλη δηλαδή η Μεγαλοβδομάδα, έχει τη δική της λαμπρότητα. Είναι παράδοση χρόνων τις μέρες αυτές να πηγαίνουν όλοι στο χωριό τους και να συμμετέχουν ενεργά στο λαμπρό εορτασμό. Έτσι και φέτος βρέθηκαν στα πάτρια χώματα της Βουφράδας εκατοντάδες επισκέπτες που μαζί με τους συγγενείς τους, μόνιμους κάτοικους της Βουφράδας, γιόρτασαν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τα δώδεκα ευαγγέλια, ο επιτάφιος θρήνος, η περιφορά του επιταφίου στα σοκάκια και στις ρούγες των χωριών μας, το «Δεύτε Λάβετε Φως», το «Χριστός Ανέστη» έχουν ιδιαίτερο νόημα να τα ζεις στα χωριά της Βουφράδας και όχι σε μια μεγαλούπολη όπου όλα είναι τυποποιημένα και εσύ ένας παθητικός δέκτης.
Ο ιερέας του ιερού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βλάση, αιδεσιμότατος Θεόδωρος Μαρινόπουλος, κατ΄ επανάληψη μας ζήτησε να μεταφέρουμε τις ευχές του σ΄ όλους τους συνδρομητές της εφημερίδας μας. Είναι ο πνευματικός πατέρας που με καρτερικότητα περιμένει όλους τους Βλασαίους να έρθουν για καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό. Επίσης, μας ζήτησε να μεταφέρουμε την παράκλησή του να υπάρχει συμμετοχή στο εκκλησίασμα όχι μόνο στις θρησκευτικές εορτές αλλά και στις εθνικές, όπου θα πρέπει να συνεχιστεί να γίνεται κατάθεση στεφάνου στο ηρώο πεσόντων που δεσπόζει στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα στο Πεταλίδι
Αδειοδότηση έλαβε μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, κατηγορίας τεσσάρων αστέρων, ιδιοκτησίας «Ελαιώνας-petalidi Α.Ε.», δυναμικότητας 84 κλινών, στη θέση Λουτρό ή Κάμπος στο Πεταλίδι. Αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες μαζί με τις μονάδες της ΠΟΤΑ θα αλλάξουν σε λίγα χρόνια ολόκληρη την περιοχή όχι μόνο την παραλιακή αλλά και την ενδοχώρα της ανατολικής Πυλίας.
Το δίμηνο που πέρασε πρόσφεραν για την εφημερίδα του συλλόγου ή πλήρωσαν την ετήσια συνδρομή μας στο σύλλογό μας οι παρακάτω συμπατριώτες μας τους οποίους ευχαριστούμε και ελπίζουμε και οι υπόλοιποι να πληρώσουν τη συνδρομή γιατί τα χρήματα αυτά είναι ο μοναδικός πόρος του συλλόγου μας: Γεώργιος Γιαννόπουλος από Μηλιώτη ευρώ 50, Χαραλαμπόπουλος Γιώργος από Κουρτάκι ευρώ 80, Αποστολόπουλος Κυριαζής ευρώ 10, Αποστολοπούλου Μαρία σύζυγος Κυριαζή ευρώ 10, Αποστολοπούλου Χριστίνα του Κυριαζή ευρώ 10, Αποστολοπούλου Παναγιώτα του Κωνσταντίνου από Χαλκίδα ευρώ 25, Σταυρόπουλος Γεώργιος του Αλεξίου ευρώ 25, Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου από Πόρο ευρώ 25, Κακούρης Δημήτριος του Κωνσταντίνου από Βλάση ευρώ 20, Πετρόπουλος Τάσος του Κωνσταντίνου από την Αθήνα 50 ευρώ. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια συμπατριώτη μας, που θέλει να κρατηθεί η ανωνυμία του, ο οποίος πρόσφερε στην εφημερίδα 150 ευρώ.
Καταδικάστηκε για χασισοφυτεία
Μια τραγική ιστορία εξελίχθηκε στις 17 Απριλίου 2007 στα δικαστήρια της Καλαμάτας με 4 νέα παιδιά, τα οποία βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εξαιτίας ενός εξ αυτών, ο οποίος είχε καλλιεργήσει 263 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης σε περιοχή του διπλανού μας δήμου Πεταλιδίου. Συγκεκριμένα, ο 24χρονος Κωνσταντίνος Δημόπουλος καταδικάσθηκε σε 7 χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης, εφόσον του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, αφού πέρυσι το Μάιο συνελήφθη να καλλιεργεί χασισοφυτεία δίπλα στο οικογενειακό κτήμα, σε περιοχή του Πεταλιδίου, με 263 δένδρα. Στο σπίτι του βρέθηκαν 3 κιλά χασίς και 5.250 ευρώ. Όπως είπε στην ομολογία του, με τα ναρκωτικά μπλέχτηκε μετά τον τραγικό θάνατο του αδελφού του, ενώ έδειχνε συντετριμμένος από τα γεγονότα και την κατάσταση που βρισκόταν.
Μαζί του κάθισαν στο εδώλιο, αλλά το δικαστήριο τους απάλλαξε από τις κατηγορίες: ένας ξάδελφός του που την ημέρα εκείνη τον πήγε με το αυτοκίνητο στο κτήμα όπου έκρυβε τη χασισοφυτεία, χωρίς να ξέρει τις δραστηριότητές του, άλλος ένας ξάδελφός του, που πήγε στο σπίτι του πριν την έρευνα των αστυνομικών και μια κοπέλα, που επίσης είχε βρεθεί στο σπίτι του.
Σε μια πολύ έξυπνη κίνηση προχώρησε ο δήμαρχος Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος και το δημοτικό συμβούλιο του διπλανού μας δήμου Πεταλιδίου. Αξιοποίησε τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες του ΑΣΟ στο Πεταλίδι. Τις επισκεύασε, έκανε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τις μετέτρεψε σε ένα πανέμορφο χώρο όπου στέγασε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.
Εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτικό Γιώργο Γεννηματά διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2007 ο διπλανός μας δήμος Πεταλιδίου ο οποίος έδωσε το όνομα του Γιώργου Γεννηματά σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας του δήμου καθώς και στο λαογραφικό μουσείο στο χωριό Καστάνια όπου έμεινε για πολλά χρόνια ο παππούς του που ήταν παπαδάσκαλος. Ο παππούς του μεσσήνιου πολιτικού είχε υπηρετήσει και στο δημοτικό σχολείο Μηλιωτίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε και η Φώφη Γεννηματά υπερνομάρχης Αθηνών. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο συμπατριώτης μας από το Βλάση Τάσος Αποστολόπουλος. Να σημειώσουμε ότι πριν από κάμποσους μήνες ο ίδιος δήμος είχε τιμήσει τον πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Αναστασόπουλο που επίσης είχε γεννηθεί στο συγκεκριμένο δήμο.
Ξεχωριστός εορτασμός για τον Παπαφλέσσα
Έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη ότι θα τρίζουν από αγανάκτηση τα κόκαλα του ήρωα του Μανιακίου Παπαφλέσσα. Φτάσαμε στο 2007 και δεν μπορούμε να τιμήσουμε τους αγωνιστές ενωμένα. Ο δήμος Παπαφλέσσα θα τιμήσει τους αγωνιστές στο Μανιάκι και ο δήμος Νέστορος στα Ταμπούρια. Κάνουμε μια έκκληση στους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Τριφυλίας-Ολυμπίας τώρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους να ενώσουν τους πολίτες προχωρώντας σε κοινό εορτασμό. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και ότι κληρονόμησαν στο συγκεκριμένο θέμα αρνητικό φορτίο, είναι, όμως, το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στους θυσιασθέντες για την ελευθερία ήρωες του Μανιακίου.
Το καλοκαίρι φέτος φαίνεται ότι θα εξελιχθεί από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών στη Βουφράδα, αφού χειμώνα δεν είδαμε. Οι βροχές ήταν ελάχιστες με αποτέλεσμα ο κίνδυνος λειψυδρίας να είναι ορατός. Από την άλλη μεριά οι μετεωρολόγοι μιλούν για θερμό καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για πυρκαγιές. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας από τώρα….
Στις 22 Μαρτίου 2007, σε ηλικία 74 χρονών, πέρασε τον Αχέροντα ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος του Αναστασίου που είχε γεννηθεί στο χωριό Βλάση και κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα. Η επιθυμία του, που ικανοποιήθηκε, ήταν να ενταφιαστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Έτσι, η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου, με την παρουσία πλήθους κόσμου, στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βλάση και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Αϊ-Βλάση. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας και η σύνταξη της εφημερίδας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ψάχνοντας σε παλιές τοπικές εφημερίδες σταματήσαμε στο φύλλο της εφημερίδας «Θάρρος», με ημερομηνία 7 Απριλίου 1913 και διαβάσαμε για τις τεράστιες καταστροφές στις σταφιδαμπέλους που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Βουφράδας. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει: «Κατά πληροφορίας του δημάρχου Βουφράδος μεγάλαι επήλθον καταστροφαί εις τας σταφιδαμπέλους της περιφερείας του δήμου του εκ του παγετού. Αι ζημίαι κατά τους προχείρους υπολογισμούς ανέρχονται εις εξήκοντα τοις εκατόν».
Εκλογές για διοίκηση στο σύνδεσμο ύδρευσης «Τέλος Άγρας» από τον οποίον ως γνωστό υδρεύεται και το χωριό Βλάση πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο δήμαρχος δήμου Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης από το Βλαχόπουλο, αντιδήμαρχος ο Ιωάννης Λεντούδης από το Βλάση και μέλος της γραμματείας ο Ευστάθιος Σοκορέλης δημοτικός σύμβουλος του δήμου Γαργαλιάνων. Αναπληρωτής του Ευστάθιου Σοκορέλη εκλέχτηκε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αντιδήμαρχος στο δήμο Χιλιοχωρίων. Το σημαντικότερο σ΄ αυτή την εκλογική διαδικασία ήταν η ομοφωνία που δείχνει το κλίμα συναίνεσης που επικρατεί στο συγκεκριμένο σύνδεσμο. Ένα κλίμα αναγκαίο για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν και λόγω παλαιότητας του δικτύου και λόγω της λειψυδρίας. Βέβαια σημαντικότατο είναι ότι τόσο ο πρόεδρος του συνδέσμου όσο και ο αντιπρόεδρος προέρχονται από τα χωριά μας αφού το ενδιαφέρον τους γι΄ αυτά είναι δεδομένο.
Η μοναδική φωτογραφία ενός ήρωα
Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα του ήρωα Λυμπερόπουλου Γιάννη από το Βλάση που σκοτώθηκε στο Μπιζάνι, στις 19 Φεβρουαρίου 1913, είναι η μόνη που υπάρχει και που αντίγραφό της μας παραχώρησε η Μαρία Λυμπεροπούλου-Κοτσοβόλου την οποία ευχαριστούμε. Ο Λυμπερόπουλος Γιάννης του Παναγιώτη δόξασε το Βλάση, δόξασε τη Μεσσηνία, δόξασε την πατρίδα μας με την προσφορά του και την ηρωική του θυσία. Αγνή μορφή, φιλόπατρις, δραστήριος και ριψοκίνδυνος ξεχώριζε ανάμεσα στους συμπολεμιστές του και αυτό το αναγνώριζαν και οι ίδιοι. Στην πρώτη γραμμή του πολέμου βρέθηκε υπηρετώντας τις δυνάμεις της στρατιάς Ηπείρου. Στη λυσσαλέα μάχη του Μπιζανίου πολεμούσε με ηρωισμό και αυταπάρνηση αδιαφορώντας για την ζωή του. Το χρέος στην πατρίδα υπερείχε όλων. Σ΄ αυτή τη μάχη άφησε και την τελευταία του πνοή. Το θανάσιμο βόλι του Τούρκου τον βρήκε όρθιο συμβιβασμένο με το θάνατο, ασυμβίβαστο στα θέματα χρέους προς την πατρίδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι φεύγοντας για τον πόλεμο αποχαιρέτησε όλους, έναν-έναν, τους Βλασαίους λέγοντάς τους ότι δε θα επέστρεφε ζωντανός στο χωριό. Ο ίδιος είχε προβλέψει την πορεία του στο μέτωπο του πολέμου.
Μεταστεγάστηκε το κοινοτικό γραφείο
Εδώ και αρκετό διάστημα το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται το Τοπικό Συμβούλιο Βλάση έχει μεταστεγαστεί σε έναν καινούργιο χώρο, πολύ καλύτερο του προηγούμενου, που νοικιάστηκε από το Γεώργιο Θεοδωρακόπουλο. Εκεί στεγάστηκε και το ιατρείο του χωριού και έτσι η γιατρός που επισκέπτεται το χωριό μας μπορεί να εξετάσει τους ασθενείς του χωριού μας σε έναν κατάλληλο χώρο. Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να μπει και μια όμορφη πινακίδα που να δείχνει τι στεγάζεται στο οίκημα αυτό.
3.500 φορές θα προβληθεί το Πολυλίμνιο
Στην καμπάνια του ΕΟΤ με τίτλο «Γίνε ταξιδευτής στον τόπο σου» συμπεριλαμβάνεται και το Πολυλίμνιο της Βουφράδας. Αυτό δεν είναι μια μικρή υπόθεση αν σκεφτεί ότι το σποτάκι του ΕΟΤ θα προβληθεί τουλάχιστον 3.500 φορές στο εσωτερικό της Ελλάδας. Εκτός από το Πολυλίμνιο το σποτάκι θα προβάλλει την Καρδαμύλη και την Πύλο.
Ερώτηση για το δρόμο Καζάρμα-Χώρας
Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς για το δρόμο Καζάρμα-Χατζή-Βλαχόπουλο-Χώρα που καθυστερεί να κατασκευαστεί. Στην ερώτησή του ο βουλευτής κάνει αναφορά για την ταλαιπωρία των κατοίκων των δήμων Βουφράδας, Παπαφλέσσα και Νέστορα και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Τέλος ο βουλευτής ζητά να μάθει αν πρόκειται να ολοκληρωθεί η εργολαβία στη συμβατική προβλεπόμενη ημερομηνία και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών.
Τέλος Μαρτίου έκλεψαν από το προαύλιο του ελαιουργείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης δυο μαλακτήρες και ένα ντεκαντέρ. Το ελαιουργείο βρίσκεται 500 μέτρα έξω από το χωριό, αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στη διοίκηση του Συνεταιρισμού. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ηλίας Ρούσος προς την αστυνομία και προς άλλους αρμόδιους φορείς.
Στη συνάντηση που είχε ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο μπήκε και το θέμα της διασταύρωσης στο Ριζόμυλο αφού τα αυτοκίνητα που έρχονται από τη Δάφνη δυσκολεύονται να εισέλθουν στον κεντρικό άξονα του Ριζόμυλου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν φανάρια. Ήταν μια θετική εξέλιξη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα….
Τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους εκπροσώπησε ο συμπατριώτης μας από το Βλάση Τάσος Αποστολόπουλος στην 29η Σύνοδο Μεσογειακής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας από 26 έως 29 Απριλίου 2007. Στη σύνοδο αυτή τα συνδικάτα των μεσογειακών χωρών ετοίμασαν τις παρεμβάσεις τους για την περίοδο της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Πορτογαλία (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2007). Επίσης, εξέτασαν τη στρατηγική τους απέναντι στις ευρωπαϊκές πολιτικές όπως οδηγία Μπολκενστάιν, τηλεργασία, μετανάστευση κ.ά.
Αρκετοί αγρότες από τα χωριά μας ζήτησαν να μεταφέρουμε και μέσα από την εφημερίδα μας την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι για δεύτερη φορά καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι και όχι το κράτος, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης. Είναι ένα επιπλέον οικονομικό βάρος γι΄ αυτούς….
Η ανάπλαση της περιοχής Αγίας Παρασκευής-Βρύσης στο Βλάση φαίνεται ότι έπεσε στις καλένδες. Κανείς σήμερα δε μιλά γι΄ αυτό το έργο και κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει. Κι όμως αυτό είναι έργο που θα έδινε ιδιαίτερη ομορφιά και ζωή στο Βλάση όπως έδωσε ομορφιά στο Μηλιώτη που έγινε η ανάπλαση της Μηλιωτόβρυσης. Σημαντικό θα ήταν για τους αναγνώστες μας να είχαμε μια απάντηση από τη δημοτική αρχή.
Η νέα κατασκευή του καμπαναριού στο Βλάση, στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στο ναό. Δημιούργησε, όμως, και ένα σημαντικό πρόβλημα. Το καμπαναριό δεν έγινε ψηλότερο από την εκκλησία με αποτέλεσμα να μην ακούγεται η καμπάνα στο χωριό. Συνέχεια οι κάτοικοι παραπονούνται. Κάτι πρέπει να γίνει από το εκκλησιαστικό συμβούλιο.
Σε λίγο διάστημα οι πάντες, απ΄ όλο τον κόσμο, θα μπορούνε να μπούνε στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή να δούνε τα πάντα για το Βλάση και τη Βουφράδα καθώς να διαβάσουν ηλεκτρονικά και την εφημερίδα μας. Την ιστοσελίδα κατασκευάζει ο συμπατριώτης μας Βασίλης Φουρτούνης για λογαριασμό του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων. Αναλυτική ενημέρωση στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.
Αν υπάρχει θέληση και όραμα όλα είναι δυνατόν να γίνουν από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τρανό παράδειγμα το γήπεδο στο χωριό Δροσιά (Ζαϊμογλι). Η ανθρώπινη βούληση μετέβαλε ένα συνηθισμένο χωράφι σε ένα υπέροχο γήπεδο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα γήπεδα μεγάλων κωμοπόλεων. Στους συντελεστές αξίζουν συγχαρητήρια.