Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου με το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Περιγραφή: Περιγραφή: Συνάντηση ΓΓ με Δήμαρχο Καλαμάτας

Το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Γενικού Γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και δημοτικούς συμβούλους. Ήταν η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται για το θέμα αυτό. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου 2010.  Ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε τις τελικές του παρατηρήσεις πάνω στις ενστάσεις που είχε αποτυπώσει στην εισήγηση του ΠΕΣΥΧΟΠ  ο Δήμαρχος Καλαμάτας με έγγραφό του, αλλά και στη συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη. Επίσης, παρέδωσε και εγγράφως τις τελικές του παρατηρήσεις, τις οποίες έδωσε και στους δημοσιογράφους και οι οποίες είναι:

 

Επιστολή Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου στο Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα

 

Αγαπητέ Δήμαρχε

Εύχομαι σε σένα και στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας κάθε επιτυχία στο έργο που πρόσφατα αναλάβατε.

Σε συνέχεια του υπ΄ αριθ. 2/5-1-2011 εγγράφου σας αλλά και της ανταλλαγής απόψεων που είχαμε  στη συνάντησή μας στο γραφείο μου, στην Τρίπολη, στις 7-1-2011, μελέτησα τις αντιρρήσεις σας που εκφράσατε πάνω στη γνωμοδότηση του ΠΕΣΥΧΟΠ και σας καταθέτω και τις δικές μου απόψεις ώστε να αναζητήσουμε από κοινού λύση:

  • Το ΓΠΣ Καλαμάτας έχει περάσει από όλα τα συλλογικά όργανα και σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο Περιφέρειας και βρίσκεται στο γραφείο μου για υπογραφή, μιας και ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης δεν πρόφτασε να το υπογράψει.
  • Σε αυτό το τελικό στάδιο που βρίσκεται, δεν προβλέπεται κύκλος διαβούλευσης αφού έχει περάσει και έχει ψηφιστεί ή εγκριθεί από όλα τα συλλογικά όργανα που προβλέπει το νομικό πλαίσιο. Παρ΄ όλα αυτά είμαι διατεθειμένος να δούμε τεχνικές παρεμβάσεις πάνω, όμως, σε δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά το πλαίσιο νομιμότητας, της εξυπηρέτησης του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και της προώθησης των αρχών του αειφόρου σχεδιασμού. Ο δεύτερος άξονας αφορά τεχνικές παρεμβάσεις πάνω στη μελέτη που το δημοτικό σας συμβούλιο έχει ψηφίσει. Είναι φανερό ότι και να ήθελα δεν μπορώ νομικά και ουσιαστικά να συζητήσω ζητήματα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη που ψηφίσατε και καταθέσατε.
  • Για την ένσταση που έχετε για την περιοχή προστασίας ορεινών όγκων και δασικών περιοχών: Το τελικό κείμενο που έχω για υπογραφή  προβλέπει την εξαίρεση των χώρων διανυκτέρευσης ή κατασκήνωσης κάθε είδους από τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Είναι κατανοητό και για μας το πρόβλημα που προκύπτει με τις υφιστάμενες εκεί κατασκηνώσεις και άλλες τουριστικές μονάδες. Το μόνο που μπορούμε εδώ να κάνουμε είναι να επιτραπεί στις νομίμως υφιστάμενες δραστηριότητες (κατασκηνώσεις και άλλες τουριστικές μονάδες) να παραμείνουν για 12 έτη οπότε και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν και να απαγορευτεί κάθε νέα παρέμβαση προκειμένου να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές που σε τελική ανάλυση είναι και ο πλούτος του δήμου και όχι μόνο. 
  • Για την ένσταση στο θέμα της ημιορεινής ζώνης: Ο όρος αγροικία δεν υφίσταται πλέον. Εκείνο το οποίο μπορούμε να δούμε στο πλαίσιο της καλόπιστης διαβούλευσης και κάτω από τις σημερινές συνθήκες είναι ένα επαρκές καθεστώς δόμησης με αρτιότητα και κατάτμηση στα 6.000 τ.μ., όπως προτείνει το ΠΕΣΥΧΟΠ (εννοείται η κατά παρέκκλιση ισχύς της αρτιότητας των σημερινών 4.000 τ.μ.) όπου όμως θα επιτρέπεται η οικοδόμηση κατοικίας με στόχο κυρίως την ικανοποίηση αναγκών προσωρινής διαμονής του αγροτικού πληθυσμού, περιοριζόμενη στην ανέγερση ισόγειας κατοικίας μεγίστου εμβαδού 60 τ.μ. χωρίς τη δυνατότητα κατασκευής υπογείου.
  • Για την ένσταση που έχετε στο θέμα της περιοχής Κάμπου-Περιοχής Μπουρνιά: Άποψη όλων των αρμοδίων στελεχών των υπηρεσιών μας είναι ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τη γνώμη του ΠΕΣΥΧΟΠ στην κατεύθυνση της ελάττωσης του επιπέδου προστασίας της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, θα ήταν εκτός πλαισίου που θέτουν οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και σε αντίφαση με το πνεύμα του σχεδιασμού που προωθείται κεντρικά και τοπικά. Πέραν αυτών, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (σήμερα ΥΠΕΚΑ) με το έγγραφό της 48859/13-11-2008 έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την παρακολούθηση και έγκριση των μελετών ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των άλλων, η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιοχή απολύτου προστασίας όπου θα αποκλείεται η δόμηση.
  • Για την ένσταση που έχετε στο θέμα της περιοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων επαγγελματικών εγκαταστάσεων κ.λ.π. (Γουλιμίδες): Επειδή στο πλαίσιο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η χρήση δε δύναται να συνδεθεί με το χρήστη, σωστά το ΠΕΣΥΧΟΠ προτείνει να απαλειφθεί η διατύπωση που επιτρέπει χρήσεις οι οποίες αυτοτελώς δεν μπορούν να εγκαθίστανται στην περιοχή καθώς έτσι αλλοιώνουν το χαρακτήρα της, ενώ ως λειτουργικά και αναπόσπαστα μέρη των επιτρεπόμενων επιχειρηματικών εγκαταστάσεων δύναται ούτως ή άλλως να αναγερθούν. Κανένα νομικό πλαίσιο δεν τους το απαγορεύει. Συνεπώς έχουμε την άποψη ότι η γνώμη του ΠΕΣΥΧΟΠ δεν αφήνει περιθώρια διαφοροποιήσεων καθώς η διατύπωση που προτείνεται από την πλευρά σας να παραμείνει, στερείται ουσίας και μόνο κινδύνους παρερμηνειών δημιουργεί.
  • Για την ένστασή σας στις περιαστικές περιοχές (ΠΠ1, ΠΠ2, ΠΠ3, ΠΠ4): Με γνώμονα το πνεύμα αλλά και την ουσία του Ν. 2508/97 αλλά και των οδηγιών του Υπουργείου, κρίνουμε ότι ορθά και συνετά γνωμοδότησε το ΠΕΣΥΧΟΠ στην αύξηση του ορίου αρτιότητας και κατάτμησης στα 8.000 τ.μ. προκειμένου να δημιουργηθούν γύρω από την πόλη της Καλαμάτας ζώνες προστασίας από την άναρχη και διασπαρμένη δόμηση που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή αξιοποίηση των επαρκώς εκτεταμένων επεκτάσεων αλλά και τη συνοχή της πόλης. Ενδεχομένως οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό και χωρίς σημαντικές παραδοχές με ένα μέγεθος αρτιότητας/κατάτμησης όχι λιγότερο των 6.000 τ.μ. (ισχύει κατά παρέκκλιση αρτιότητα των σημερινών 4.000 τ.μ). Είναι φανερό ότι από την πλευρά μας δε γίνεται κατανοητή η ένστασή σας όταν έχετε ψηφίσει τη μελέτη που μιλάει για 6.000 τ.μ. και εκ των υστέρων θέτετε ζήτημα 4.000 τ.μ.
  • Για την ένστασή σας για την περιοχή μεταξύ Αγίας Σιών και Μ. Μαντίνειας και μέχρι την οριοθετημένη περιοχή παραλίας Βέργας: Η μελέτη την οποία ψηφίσατε δίνει στην περιοχή τον ημιορεινό χαρακτήρα. Αλλαγές έξω από το πλαίσιο της μελέτης που ψηφίσατε όπως σας ανέφερα και στην αρχή δημιουργεί πρόβλημα. Για τις υπηρεσίες μας ο ημιορεινός χαρακτήρας που δόθηκε από τη μελέτη δικαιολογείται από το ανάγλυφο της περιοχής. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι στο παρελθόν στην περιοχή έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, πράγμα που σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα της περιοχής αυξάνει την επικινδυνότητα για οποιαδήποτε κατασκευή σε σημείο που θα πρέπει η παρέμβαση της πολιτείας να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Συνεπώς στο θέμα δημιουργίας περιαστικής ζώνης στην περιοχή θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει δυνατότητα θετικής αντιμετώπισης κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα στη στενή ζώνη που σχηματίζεται ανάμεσα στο όριο της παραλίας Βέργας και στην εγγύτερη προς τη θάλασσα χάραξη που προτείνεται για το δρόμο Καλαμάτας-Καρδαμύλης, εκεί όπου οι κλίσεις του εδάφους είναι ακόμη σχετικά μικρές, θα μπορούσε να οριοθετηθεί περιαστική περιοχή προστασίας δόμησης (ΠΕΠΔ) με το όνομα ΠΠ5, η οποία όμως θα πρέπει να έχει αρτιότητα και κατάτμηση κατ΄ ελάχιστο 8.000 τ.μ. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι στην ως άνω περιοχή υπάρχει ένα ζήτημα που διέφυγε της προσοχής τόσο της Υπηρεσίας όσο και του ΠΕΣΥΧΟΠ. Πρόκειται για τη διπλή χάραξη της οδού Καλαμάτας-Καρδαμύλης που παρέμεινε στους χάρτες με αδιευκρίνιστο χαρακτήρα, δημιουργώντας σύγχυση για το αν πρόκειται για δυο δρόμους ή αν είναι δυο διαφορετικές προτάσεις. Επειδή στην πραγματικότητα ισχύει το δεύτερο και επειδή από τις δυο αυτές πιθανές χαράξεις η «ορεινή» εκτιμάται από τις υπηρεσίες μας ως η πλέον περιβαλλοντικά επιζήμια καθώς αφενός διέρχεται από περιοχή με εντονότερες κλίσεις, πλήττει περισσότερο το τοπίο αλλά και διέρχεται από τον οικισμό της Βέργας, προτείνεται να απαλειφτεί από τους χάρτες η μια χάραξη και να παραμείνει μόνο εκείνη που είναι εγγύτερα προς τη θάλασσα. Η σημασία της διόρθωσης αυτής είναι μεγάλη καθώς αφενός η ασάφεια αποτελεί ελάττωμα οποιουδήποτε σχεδίου αλλά πολύ περισσότερο λόγω της επικινδυνότητας που συνεπάγεται το πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν της περιοχής, κατά τα προαναφερθέντα, κρίνεται ορθή η διατήρηση μόνο μιας χάραξης εκείνης που διέρχεται από την περιοχή με τις μικρότερες κλίσεις κοντά στη θάλασσα.

 

Κύριε Δήμαρχε

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι έκανα ό,τι είναι δυνατόν, την τελευταία στη κυριολεξία στιγμή, να βοηθήσω να ξεπεράσουμε κάποια τεχνικά θέματα ουσίας ώστε να δώσουμε στην Καλαμάτα ένα σύγχρονο ΓΠΣ. Αν παρ’ όλα αυτά εσείς και το δημοτικό σας συμβούλιο δε βρίσκει ικανοποιητικές τις προτάσεις μου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ζητήσετε εγγράφως να μην υπογράψω το συγκεκριμένο ΓΠΣ και να σας το επιστρέψω για να φτιάξετε μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη και να ξεκινήσουμε από την αρχή, περνώντας η νέα μελέτη μέσα απ’ όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (εκδίκαση ενστάσεως, συλλογικές ψηφοφορίες ή εγκρίσεις κ.λ.π.). Στο υπάρχον για υπογραφή στο γραφείο μου  ΓΠΣ  επιστροφή δεν προβλέπεται, εμείς, όμως, είμαστε πρόθυμοι να το πράξουμε στο πλαίσιο της εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

Τάσος Αποστολόπουλος

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • Μεσσηνιακός Λόγος, 20-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img381.jpg

  • ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, 20-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img382.jpg

  • Γνώμη, 18-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img397.jpg

  • Μεσσηνιακός Λόγος, 20-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img404.jpg

  • Εθνική Ηχώ, 18-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img405.jpg

  • Ημερήσιος Κήρυξ, 18-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img406.jpg

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

"Στα όπλα" η Βέργα για το θέμα του ΓΠΣ

Περιγραφή: Περιγραφή: ImageΔιαμαρτυρία αύριο στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους κατοίκους και οικοπεδούχους της Βέργας η δυσμενής τροπή που φαίνεται να παίρνει το θέμα της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής τους, το οποίο χαρακτηρίζεται ημιορεινό, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα, πλην αγροικιών.
Οι θιγόμενοι από αυτή την εξέλιξη μιλούν, αν ισχύσουν τα παραπάνω, για υποβάθμιση της περιοχής και υπονόμευση του μέλλοντος των οικογενειών τους.

Γι’ αυτό το λόγο, αύριο το πρωί στις 9.30 ο Εκπολιτιστικός-Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας καλεί όλους όσοι θίγονται τα συμφέροντά τους σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με την ευκαιρία και του ερχομού του «υπερπεριφερειάρχη» Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου.

ΘΑΡΡΟΣ 16-1-2011

Η μάχη της Βέργας με "μπούκα" και φραπέ

Περιγραφή: Περιγραφή: ImageΓΙΑ ΤΟ ΓΠΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μάχες σώμα με σώμα, «μπούκα» και σπασμένα έπιπλα στην αίθουσα συσκέψεων του Δήμου, καφέδες να υπερίπτανται και απειλές, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το σκηνικό της διαμαρτυρίας χθες το πρωί στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, όταν δεκάδες κάτοικοι, η πλειοψηφία των οποίων από τη Βέργα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος Πελοποννήσου επί του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, λόγω του ότι θίγονται συμφέροντά τους.
Το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κατοίκων και δε θα υπογραφεί κάτι μέχρι τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα πληροφόρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας τους συγκεντρωμένους. 

«Ή θα ζητήσουμε να επιστραφεί το ΓΠΣ ή μπορούμε να συνεννοηθούμε, αλλά όχι στην κατεύθυνση καταστροφής ανθρώπων, ιδιοκτησιών και περιουσιών», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να πείθει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι εκδήλωσαν την αντίδρασή τους.

Για τον Μπουρνιά, παρατήρησε ότι «κάτω από το δρόμο Ριζόμυλος – Καλαμάτα, όπου είναι τουριστική περιοχή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα υφίσταται στην γη υψηλής παραγωγικότητας, όπου δεν μπορούμε να υπογράψουμε για κατοικίες σε γη υψηλής παραγωγικότητας».

Η έντονη αντίδραση των κατοίκων

Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Δημαρχείο, περιμένοντας την έλευση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου, με τον οποίο θα είχε συνάντηση ο κ. Νίκας, προκειμένου να συζητήσουν το «καυτό» αυτό θέμα και να πάρουν αποφάσεις.
Άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω τα χέρια από τη Βέργα», σύνθημα που δυνάμωνε, καθώς αυξανόταν ο αριθμός τους.

Ανέβηκαν τις σκάλες προς τον όροφο του κτηρίου, όπου βρισκόταν ο δήμαρχος Καλαμάτας με τους συνεργάτες του, περιμένοντας τον κ. Αποστολόπουλο. Η φωνή τους δυνάμωνε και όλο και περισσότεροι ανέβαιναν. Άρχισαν να χτυπούν με τα πόδια το πάτωμα, ενώ δεν παρέλειψαν να αποδοκιμάσουν έντονα τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδ. Γουρδέα, επειδή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους είχε δώσει το λόγο να μιλήσουν.    
«Δεν ξέρετε τίποτε για το φόνο», «Τώρα το μάθατε», «Τι έχει κάνει ο Νίκας για το σχέδιο 15 χρόνια τώρα», ήταν μερικά από τα όσα φώναζαν με ιδιαίτερη οργή και ένταση. Δεν έλειψε δε και το σύνθημα «Από τη Βέργα βγαίνεις», που είχε παραλήπτη το δήμαρχο Καλαμάτας.

Την ίδια ώρα, έφθασε και ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος πέρασε τους συγκεντρωμένους κατοίκους και βρέθηκε στο γραφείο του δημάρχου. Η σύσκεψη, παρουσία των μηχανικών και των εκπροσώπων των μειοψηφιών, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά λόγω της κατάστασης μεταφέρθηκε στην αίθουσα συσκέψεων. Σε αυτή πήραν μέρος και οι εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Βέργας. Με την έξοδό τους, άρχισαν να ενημερώνουν τους παριστάμενους, αλλά τα όσα είπαν τους εξαγρίωσαν περισσότερο.

Ένα κύμα ανθρώπων κατευθύνθηκε προς την αίθουσα συσκέψεων, επιχειρώντας να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο χώρο. Την ίδια ώρα, σθεναρή αντίσταση, προσπαθώντας να αποτρέψουν δυσμενέστερες εξελίξεις, προέβαλαν υπάλληλοι του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και καταριούνταν το δήμαρχο Καλαμάτας, ζητώντας του να παραιτηθεί. Μετά από λίγη ώρα, αυτός βγήκε από το γραφείο του και θέλησε να τους μιλήσει. Ξεκινώντας, κατήγγειλε χτυπήματα, χαμηλά, που δεν έγιναν φανερά και άρχισε να τους πληροφορεί για τα όσα έχουν γίνει, διακοπτόμενος πολλές φορές από τους συγκεντρωμένους. Παρά τις προσπάθειες κάποιων να τηρηθεί η τάξη, η κατάσταση ήταν έκρυθμη και εκτοξεύτηκε εναντίον του, χωρίς να τον πετύχει, καθώς το έπιασε ένας υπάλληλος στον αέρα, ένα κύπελλο με καφέ.

Τελικά, μετά από ώρα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το χώρο του Δημαρχείου και ξανασυγκεντρώθηκαν στην οδό Νέδοντος, όπου φώναζαν και πάλι συνθήματα, για να αποχωρήσουν από εκεί λίγη ώρα αργότερα.

Τι πρόκειται να γίνει

Μιλώντας ο «υπερπεριφερειάρχης» Τάσος Αποστολόπουλος ανέφερε πως κάνει «ό,τι είναι δυνατό, την τελευταία στη κυριολεξία στιγμή, προκειμένου να βοηθήσω να ξεπεράσουμε κάποια τεχνικά θέματα ουσίας, ώστε να δώσουμε στην Καλαμάτα ένα σύγχρονο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης στην περιοχή. Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα κι έτσι πρέπει να το δούμε. Η διαδικασία όταν ανέλαβα την Περιφέρεια, είχε φθάσει στο τελευταίο της στάδιο, όπου δεν προβλέπεται καμία διαβούλευση και ο γ.γ. οφείλει να το υπογράψει. Έχοντας την ευαισθησία για τη Μεσσηνία, δέχθηκα να το κάνουμε, επειδή το ΓΠΣ δεν είναι απλή ιστορία, αλλά η ζωή μιας περιοχής. […] Θα πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά το νόμο και να ακολουθήσουμε τη μελέτη που έχει ψηφιστεί και καμία παρέκκλιση δεν μπορεί να συζητηθεί. Αν η Δημοτική Αρχή κρίνει ότι δεν την ικανοποιεί, δεν έχει παρά να μου ζητήσει εγγράφως την επιστροφή του ΓΠΣ και να μην το υπογράψω, κάτι που θα πράξω παρά το ότι δεν προβλέπεται, για να μην ανησυχεί κανένας. Πιστεύω όμως ότι οι απαντήσεις μου, στα σημεία που τέθηκαν, δίνουν λύσεις στο διαμορφωμένο πλαίσιο και θα περιμένω τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου».

Σε δηλώσεις του ο κ. Νίκας παρατήρησε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και πρόσθεσε ότι δε χρειάζονται λαϊκισμοί: «Τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει να φθάσουμε σε μία λύση με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, που, όπως αντιλαμβάνεστε θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.   

Άλλες απόψεις
Ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» Σταμ. Μπεχράκης τάχθηκε υπέρ των σημειακών τροποποιήσεων και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Νιάρχος επέρριψε ευθύνες στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο και ζήτησε να ξανασυζητηθεί από το Σώμα.

Ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων Αντ. Κατσάς ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο που οδηγείται προς ψήφιση και επέρριψε «σημαντικές ευθύνες στο Δημοτικό Συμβούλιο που πήρε ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Οι κάτοικοι αντιδρούν επειδή σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμη, καταστρέφονται περιουσίες. Αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη, είναι ότι τα έξι σημεία είχαν συζητηθεί με τον κ. δήμαρχο και είναι σημεία υποχώρησης από το σχέδιο προς ψήφιση». Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι οι κάτοικοι από αυτή την εξέλιξη, απάντησε ότι το να μην υπογραφεί άμεσα το σχέδιο, το πέτυχε η χθεσινή  κινητοποίηση: «Δεχθήκαμε ότι έως τις 15 Μάρτη δε θα μπουν υπογραφές και ότι θα μπουν σε διαβούλευση τα έξι αυτά σημεία. Αν μετά τις 15 Μάρτη δεν υπάρξει ούτε θετική, αλλά ούτε και αρνητική τοποθέτηση επί των έξι σημείων, ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι θα υπογράψει πλέον το σχέδιο και θα είναι νόμος του κράτους. Τα έξι σημεία θέλουν μελέτη από τους κατοίκους, τους νομικούς συμβούλους και τους μηχανικούς, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση. Σίγουρα είναι βελτίωση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ικανοποιεί. Αν οι κάτοικοι δε δεχθούν, θα ζητηθεί η επιστροφή και η σύνταξη νέου ΓΠΣ. Αν αυτή η εξέλιξη είναι θετική ή αρνητική, θεωρώ ότι έγινε μια μικρή βελτίωση, αλλά σαφώς δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των κατοίκων της Βέργας. Στο χέρι τους είναι να διεκδικήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

ΘΑΡΡΟΣ 17-1-2011

ΓΠΣ Καλαμάτας

Περιγραφή: Περιγραφή: Image«Ή ταν ή επί τας» τη Δευτέρα

Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι το «οπλοστάσιο» του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον «υπερπεριφερειάρχη» Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο για το κρίσιμο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμα, ενώ συμφώνησε και το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών». Ο κ. Μπρεδήμας ζήτησε να γυρίσει πίσω το ΓΠΣ, προκειμένου να επανυποβληθεί, ολοκληρωμένο, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας επέμεινε στην άποψή του πως το ΓΠΣ δεν μπορεί να επιστραφεί στο Δήμο, καθώς εκπονήθηκε με χρήματα του 3ου ΚΠΣ, που έχει ήδη λήξει και, κατά συνέπεια, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξευρεθούν περίπου 500.000 ευρώ.
Επίσης, το ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει απλώς γνωμοδοτήσει, χωρίς να έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση, δηλαδή η υπογραφή από τον τότε περιφερειάρχη Φωτ. Χατζημιχάλη, για να προσθέσει πως θα συναντηθεί μαζί του, προτού υπογράψει, προκειμένου να του παρουσιάσει τις απόψεις του Δήμου.
Σοβαρές παραλείψεις στη Δημοτική Αρχή καταλόγισε ο Σπ. Μωρακέας, λέγοντας πως περίμενε μια στοιχειώδη αυτοκριτική, ενώ ζήτησε κι αυτός να επιστραφεί το ΓΠΣ, όπως έγινε και με το Δήμο Μεσσήνης.
Υπάρχουν δύο δρόμοι, αντιγύρισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. Να υπογραφεί το ΓΠΣ από τον κ. Αποστολόπουλο με όλες τις διορθώσεις, κάτι που σημαίνει ότι εντάσσονται περίπου 5.000 στρέμματα έκτασης στο Δήμο, ή να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή.
Στα λεγόμενα αντέδρασαν κάτοικοι, οι οποίοι επισήμαναν πως «παίζονται περιουσίες», ενώ ο Σταμ. Μπεχράκης ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Νικ. Διασάκος, λέγοντας πως δεν ακούγονται οι απόψεις των κατοίκων. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 ΘΑΡΡΟΣ 15-1-2011

Να έλθει το ΓΠΣ και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο

Περιγραφή: Περιγραφή: ImageΗ μόνη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί

Νέα – δυσμενέστερη τροπή - για δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, κυρίως στην περιοχή της Βέργας, φαίνεται να παίρνει το θέμα της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, μετά τη συνάντηση για το θέμα του δημάρχου Παν. Νίκα με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Αν. Αποστολόπουλο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο κ. Αποστολόπουλος φέρεται να ξεκαθάρισε στον κ. Νίκα ότι δεν μπορούν να γίνουν παρά ελάχιστες αλλαγές στο ΓΠΣ, πέρα από όσα προβλέπονται στη μελέτη. Στην περίπτωση, όμως, που ισχύσουν τα παραπάνω, θίγονται καίρια τα συμφέροντα οικοπεδούχων στη Βέργα, αλλά και αυτών που έχουν ακίνητη περιουσία στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς δε θα τους επιτραπεί να την εκμεταλλευτούν εφόσον είναι κάτω από τέσσερα στρέμματα.

Επειδή, ιδιαίτερα, για την περίπτωση της Βέργας ακούγονται διάφορα στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα για «προνομιακή» μεταχείριση κάποιων επώνυμων Καλαματιανών οι οποίοι ήδη έχουν χτίσει στην περιοχή, η Δημοτική Αρχή δεν έχει να ακολουθήσει άμεσα παρά μόνο μία λύση. Να φέρει και πάλι το συντομότερο δυνατό τη μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενσωματωθούν σ’ αυτή οι προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Σώματος, αλλά και να γίνει η απαραίτητη διόρθωση για τη Βέργα, στο τμήμα πάνω από το Σχέδιο Πόλης της περιοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι – σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Θ»- η γνωμοδότηση του Περιφερειακού ΣΧΟΠ σχετικά με τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας προτείνει, μεταξύ άλλων, να ισχύει η αρτιότητα των 8 στρεμμάτων για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κτίσουν κατά παρέκκλιση από 4 στρέμματα και πάνω μέχρι της εγκρίσεως του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την Π1 περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της Βέργας, το τμήμα πάνω από το σχέδιο πόλης της περιοχής, όπου απαγορεύεται η χρήση κατοικίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειακού ΣΧΟΠ: «Επειδή ακόμα η χρήση δε δύναται θεσμικά να συνδεθεί με το χρήστη, προτείνεται η κατάργηση της κατοικίας ως αυτοτελούς χρήσης και να επιτρέπεται μόνο η ανέγερση καταλύματος ως μέρος της κτηνοτροφικής μονάδας στο αυτό γήπεδο».
Το κατώτατο όριο αρτιότητας κατάτμησης είναι τα 6 στρέμματα, αλλά κατά παρέκκλιση παραμένουν άρτια και τα γήπεδα με εμβαδό 4 στρέμματα.
Ένα νέο μείζον θέμα, όμως, που προέκυψε από τη γνωμοδότηση έχει να κάνει με την περιοχή του Μπουρνιά. Εκεί, η ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας έθετε το ζήτημα της χρήσης κατοικίας, την οποία όμως απαγορεύει το Περιφερειακό ΣΧΟΠ. Επιπλέον δε, θέτει θέμα καθορισμού του κατώτατου ορίου αρτιότητας και κατάτμησης στα 6 στρέμματα χωρίς παρέκκλιση.
Τέλος, για την περιοχή ΠΠ1 (περιοχή κόμβου νέας περιμετρικής προς Μεσσήνη), που σήμερα είναι γεωργική και γειτνιάζει με αστικές, βιομηχανικές χρήσεις και αεροδρόμιο, υπό την προϋπόθεση ότι οι φορείς είναι σύμφωνοι, θα έπρεπε επιπλέον να ενταχθούν οι χρήσεις: Ξενώνες και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (πλην καζίνο), τράπεζες - ασφάλειες, διοίκηση, χώροι συνάθροισης κοινού, θρησκευτικοί χώροι, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών».

14-1-2011

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • Ελευθερία, 15-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img364.jpg

  • Ελευθερία, 15-1-2011

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img365.jpg