Αναγόρευση Κ. Στεφανόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα Πανεπιστημίου Πατρών

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

 

http://4.bp.blogspot.com/_uxEfY5y7l-I/S0kEwF64IhI/AAAAAAAAAuQ/EzebEZvmmnU/s400/stefanopoulos.jpg

 

 

Scan_Pic0002

 

 

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, αναγορεύτηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010 ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

 

Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας των Οικονομικών και Παιδαγωγικών Επιστημών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) «για την εν γένει προσφορά του στο έθνος και διότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα δίδαξε πολιτικό ήθος, αφού ιστορικά βεβαιώνεται πως με τη δράση, τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

 

Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος αναφερόμενος στην δημοκρατία σημείωσε ότι «έχει εμάς τους ίδιους ως αντιπάλους της, διότι δεν ξέρουμε να πολιτευόμαστε κατά τον ορθό τρόπο» και ότι "προσβάλλεται ποικιλοτρόπως από ανθρώπους που λειτουργούν μέσα στο πολίτευμα και σε αρκετές περιπτώσεις το διοικούν».

 

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και δεν τηρούνται στην Ελλάδα.», πρόσθεσε.

 

Αναφερόμενος στη διαφθορά, είπε ότι " έχει διεισδύσει ακόμα και στον ιερό χώρο της δικαιοσύνης, η οποία την εποχή τη δική μου, όταν ήμουν δικηγόρος, ήταν σ' ένα υψηλό βάθρο και κανείς δεν διανοούνταν να διαβάλει».

 

Όσον αφορά τα κόμματα, ο Κωστής Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον κομματισμό λέγοντας: ότι «είναι πέρα από το κόμμα και αφορά την εξασφάλιση κομματικών στελεχών, χωρίς αξιοκρατικούς κανόνες σε υψηλές θέσεις. Αυτή η αναξιοκρατία οδηγεί στα σκάνδαλα και τα σκάνδαλα είναι η καταστροφή της δημοκρατίας».

Σχετικά με την δημόσια διοίκηση, ο Κωστής Στεφανόπουλος τόνισε ότι "λειτουργεί μόνον εκβιαστικά και χρηματιζόμενη, όπως λέγουν, και το πιστεύω κι εγώ».

Όσον αφορά την Παιδεία, υπογράμμισε ότι κανείς σήμερα στην Παιδεία δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει τους μαθητές του ηθικά άτομα. Και πρόσθεσε: «Ο δάσκαλος μεταδίδει γνώση στους μαθητές, αλλά όχι ήθος. Ο δάσκαλος θα έπρεπε από την πρώτη δημοτικού να υπενθυμίζει στους μαθητές του τις ηθικές αρχές κάτω από τις οποίες πολιτευόμαστε ή οφείλουμε να πολιτευόμαστε. Κανείς δεν τονίζει στους μαθητές τους ότι πατριωτισμός δεν σημαίνει το να πας στην εκστρατεία, αλλά σημαίνει να εκπληρώνεις καθημερινά το καθήκον σου έναντι του κράτους και των συνανθρώπων σου».

Επίσης, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη ηθικών προτύπων, ενώ σημείωσε ότι «οι διοικούντες το κράτος πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, ώστε στη συνέχεια να το ακολουθήσουν οι πολίτες»

 

«Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος πρέπει να γίνουμε περισσότερο πατριώτες» υπογράμμισε στην συνέχεια ο Κωστής Στεφανόπουλος και πρότεινε:

«Να καταπολεμήσουμε τη συνήθειά μας της φοροδιαφυγής, την συνήθειά μας να κοροϊδέψουμε το κράτος, τη συνήθειά μας να παραβιάζουμε τους νόμους. Μπορεί να είναι ουτοπικό να δέχεται κανείς αυτή την άποψη, αλλά αυτή η ουτοπία είναι τόσο προσφιλής, τόσο ελκυστική, ώστε μπορεί να γίνει και πειστική και έτσι κάποτε η δημοκρατία μας θα ανέβει στο υψηλότερο βάθρο, κάποτε οι Έλληνες θα γίνουν περισσότερο πατριώτες, κάποτε οι ηθικές αρχές θα επανακτήσουν την αξία τους».

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος