|
H φωτογραφία είναι από το προεδρείο παλαιότερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της 19ης Αυγούστου 2007. |
Στις 3 Ιουλίου 2009 συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα της εθνικής ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού.
Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Στις 7 Ιουνίου ο Ελληνικός λαός πήρε μια απόφαση. Πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στις αδιέξοδες πολιτικές, που βάζουν πρώτα τα συμφέροντα, τους «ημέτερους» και τους λίγους. Πήρε την απόφαση να επιβραβεύσει τις δυνάμεις, που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Να επιβραβεύσει πολιτικές, που βάζουν πρώτα τον πολίτη.
Η 7η Ιουνίου είναι μια καθαρή νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Είναι παράλληλα μια νίκη, που ανήκει σε όλο τον Ελληνικό λαό. Σε κάθε Έλληνα πολίτη, που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα του. Ένα καλύτερο αύριο γι' αυτόν και τα παιδιά του.
Στην Δημοκρατία, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι πολίτες. Στην Δημοκρατία, νικούν και ηττώνται ιδέες και πολιτικές. Και η νίκη μας αυτή, σήμανε μια καθοριστική καμπή. Οι πολιτικές μας προτάσεις, το σχέδιό μας για την πατρίδα και τον πολίτη, είναι εκείνα που ξαναφέρνουν την ελπίδα στα μάτια τού κάθε Έλληνα.
Γι' αυτό, θα ήθελα να ξεκινήσω, απευθύνοντας εκ μέρους όλων μας ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα ευχαριστώ και από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, στα χιλιάδες στελέχη των Οργανώσεών μας σε όλη την Ελλάδα, στους εθελοντές μας, στους εκλογικούς μας αντιπροσώπους, σε όλους εκείνους τους πραγματικούς πρωτεργάτες της μεγάλης ανατροπής που συντελέστηκε στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Σε όλους εκείνους που μετέφεραν το μήνυμά μας σε όλη την Ελλάδα. Στην δουλειά τους, στην γειτονιά τους, στο πανεπιστήμιό τους, στην περιφέρειά τους, στα blogs τους, στην παρέα τους.
Ένα μήνυμα απλό, όσο και ισχυρό. Το μήνυμα ότι μπορούμε. Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να αλλάξουμε πορεία στη χώρα.
Η νίκη μας στις Ευρωεκλογές ήρθε να επιβραβεύσει μια συνειδητή επιλογή. Μια επιλογή που κάναμε όλοι μαζί. Επιλογή, η πολιτική μας να έχει επίκεντρο τον πολίτη. Πολιτική για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Πολιτική για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να σταθούν γερά στα πόδια τους. Με σιγουριά, με ασφάλεια, με προοπτική, με αξιοπρέπεια, με περηφάνια. Ώστε ο καθένας μας να γνωρίζει ότι, σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε στη ζωή, υπάρχει πίσω μας μία Πολιτεία που στηρίζει, προστατεύει.
Μια Πολιτεία που δεν αδικεί, που δεν αγνοεί, που δεν ευτελίζει, που δεν αυθαιρετεί. Μια Πολιτεία που επιβραβεύει την αξία, την πρωτοβουλία, την αξιοσύνη, την προσπάθεια και την προσφορά. Που προστατεύει κάθε έναν που έχει ανάγκη και, απ' την άλλη, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Επέλεξε ο πολίτης μια πολιτική, που γνωρίζει ότι διασφαλίζει πως, απ' όπου και αν προέρχεται, θα έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες. Γιατί στις Ευρωεκλογές αυτές, ηττήθηκαν οι πολιτικές που διχάζουν, αντί να ενώνουν. Που κατακερματίζουν, αντί να καλλιεργούν την συνοχή. Που απομονώνουν, αντί να συνθέτουν. Που αδικούν, αντί να προστατεύουν. Που εξαθλιώνουν, αντί να ενισχύουν. Που εξοργίζουν, αντί να εμπνέουν.
Οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί γεγονός. Ήταν δημοψηφισματική η καταδίκη. Αυτή η αλήθεια όμως θέτει και εμάς προ των ευθυνών μας. Γιατί εμείς δεν θέλουμε απλά να αντικαταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της κυβέρνησης. Θέλουμε να οδηγήσουμε την χώρα μπροστά. Και γι' αυτό, κάθε μέρα παλεύουμε να κερδίσουμε όχι μόνο την ψήφο, αλλά και την καρδιά του Έλληνα πολίτη.
Αυτό εννοώ όταν λέω ότι, στόχος μου, στόχος μας στις επόμενες εκλογές, δεν είναι μια άλλη κυβέρνηση, ένα άλλο κόμμα στην κυβέρνηση, αλλά μια ριζική αλλαγή πολιτικής στον τόπο.
Και χρειαζόμαστε δίπλα μας τους πολίτες, με την ψήφο τους, αλλά και με την ψυχή τους, με την συμμετοχή τους. Γι' αυτό και είναι απόλυτη ανάγκη να κερδίζουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη τους. Σήμερα ως αντιπολίτευση, και αύριο ως κυβέρνηση.
Κάθε μέρα, να αποδεικνύουμε ότι είμαστε εκεί, δίπλα τους. Ότι μπορούν να βασίζονται σε μας. Ότι τους ακούμε, πριν μας ακούσουν. Ότι τα προβλήματά τους είναι στο επίκεντρο κάθε πρότασής μας, κάθε πολιτικής μας επιλογής. Αυτό αποτελεί σήμερα το θεμέλιο της αξιοπιστίας μας.
Και αυτό ήταν ένα από τα δύο μεγάλα και κρίσιμα μαθήματα που μας δίδαξε ο τελευταίος χρόνος.
Ότι όταν ο πολιτικός μας λόγος, είναι λόγος ουσίας για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, τότε και μόνο τότε, θα έχουμε την προσοχή του. Τότε και μόνο τότε μας ακούν.
Όταν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε καν πάρει μυρωδιά την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, εμείς, πέρσι τον Ιούλιο, συζητούσαμε γι' αυτά ακριβώς τα θέματα, αναλύαμε τα αδιέξοδα του νεοσυντηρητικού μοντέλου, στο Εθνικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, με τον νομπελίστα Joseph Stiglitz.
Όταν η σημερινή κυβέρνηση άρχιζε να βουλιάζει σύσσωμη στο βούρκο των Άγονων Γραμμών ή του Βατοπεδίου, εμείς μιλήσαμε από εδώ, από την Αθήνα, στις 3 του Σεπτέμβρη, για τις αξίες μας, για τη διαχρονική μας υπόσχεση, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μία ανθρώπινη κοινωνία.
Μιλήσαμε για ένα νέο ύφος και ήθος διακυβέρνησης. Μιλήσαμε για την πραγματική αλλαγή που επιδιώκουμε. Την αλλαγή, που δεν αφορά στις καρέκλες, αλλά στον τρόπο άσκησης της εξουσίας στη χώρα μας.
Την αλλαγή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Στον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Με ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει τον πολίτη. Που σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματά του, την ζωή του, την περιουσία του, το βιος του, την ελευθερία του, τους δημόσιους χώρους.
Όταν η σημερινή κυβέρνηση εξαπέλυε πρωτοφανή φοροεπιδρομή εναντίον των ελεύθερων επαγγελματιών με την κατάργηση του αφορολόγητου, και των μικροϊδιοκτητών με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, ενώ οι υπουργοί της προπαγάνδιζαν τους φορολογικούς παραδείσους, εμείς, πέρσι το Σεπτέμβριο, βγήκαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μιλήσαμε ξεκάθαρα για την επαναφορά του αφορολόγητου, την κατάργηση του νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση στα ακίνητα, και για τη φορολόγηση του πλούτου εκεί όπου πραγματικά υπάρχει: στις υπεράκτιες εταιρίες, στα μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, στα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ακόμη και στην εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται εμπορικά.
Όταν η σημερινή κυβέρνηση, μπροστά στη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, το μόνο που έκανε ήταν να χαρίσει δισεκατομμύρια σε τράπεζες, εμείς, πέρσι το Νοέμβριο, παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο με 5 δέσμες μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Δέσμες μέτρων, που είχαν στο επίκεντρό τους τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον άνεργο, τον αγρότη, τον υπερχρεωμένο συμπολίτη μας, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Γιατί εμείς, γι' αυτούς νοιαζόμαστε. Τους πολλούς. Τα πραγματικά θύματα της κρίσης. Είπαμε, δεν δεχόμαστε να κοινωνικοποιούνται οι ζημιές και να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη.
Όταν υπουργοί ομολογούσαν, ότι η ίδια τους η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα και σχέδιο σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, εμείς, τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για τη χώρα, τους 5 εθνικούς μας στόχους για την Ελλάδα τού σήμερα και του αύριο.
Μιλήσαμε για μία εξωτερική πολιτική, που θα ξαναδώσει φωνή στον Έλληνα. Έναν νέο πατριωτισμό, που θα βασίζεται στην πρωτοβουλία μας, στο σχέδιό μας, στην πρόοδό μας, στα επιτεύγματά μας και όχι στις φοβίες μας.
Μιλήσαμε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον άνθρωπο, ανάπτυξη βασισμένη στην πράσινη οικονομία, για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αναδιανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.
Μιλήσαμε για μία παιδεία, που δίνει δύναμη, την εξουσία της γνώσης στους πολίτες μας, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και πρόσβαση για όλους, δια βίου, τη γνώση για όλους, με δεύτερες ευκαιρίες στη γυναίκα, στη μητέρα, στον άνεργο, στο νέο.
Μιλήσαμε για ένα κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει δικαιώματα για κάθε πολίτη. Όχι προνόμια - ρουσφέτια για τους λίγους.
Και τέλος, μιλήσαμε για ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα, που υπηρετούν τον πολίτη και μόνο τον πολίτη.
Όταν η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να ευτελίσει τη διαδικασία των Ευρωεκλογών, όταν μας έλεγε ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε, να δεχτούμε την μοίρα μας, εμείς μιλήσαμε πολιτικά, μιλήσαμε για επιλογές, μιλήσαμε για την Ευρώπη που θέλουμε, μιλήσαμε για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της πράσινης Ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, για την Ευρώπη της ισότητας.
Με την προσέγγισή τους - τη δική τους προεκλογική καμπάνια - απέδειξαν πόσο μακριά βρίσκονται από την πραγματικότητα, δηλαδή τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη. Και μιλήσαμε εμείς για τα προβλήματά του.
Και τέλος, όταν η αντίδραση της κυβέρνησης στα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ήταν να τα βαφτίσει «σκανδαλολογία», όταν η δική τους απάντηση ήταν η συγκάλυψη, η προσπάθεια συμψηφισμού, η άρνηση Εξεταστικών και προανακριτικών Επιτροπών, η ατιμωρησία, η ατιμωτική αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και το κλείσιμο της Βουλής, εμείς κηρύξαμε ανένδοτο εναντίον της διαφθοράς.
Τους καλέσαμε να διερευνηθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις, ακόμη κι αν πονέσουν τα κόμματά μας, ακόμα και αν ματώσουμε όλοι από αυτή τη διαδικασία. Ξέραμε και ξέρουμε ότι θα βγει δυναμωμένη η Δημοκρατία, και μαζί ο πολίτης.
Είπαμε, όλα στο φως, πιστοί πάντα στη στάση μας να αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά, όχι ως μία υπόθεση που αφορά κάποιους στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, όχι ως κομματική αντιδικία, αλλά ως μία υπόθεση που, σε τελική ανάλυση, στερεί πόρους, στερεί υπηρεσίες, στερεί κοινοτικά κονδύλια, στερεί αξιοπρέπεια από τον καθένα, στερεί τον πλούτο που ανήκει στον Ελληνικό λαό.
Μια υπόθεση που υπονομεύει την ίδια την προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η λαϊκή επιβράβευση δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ακόμη περισσότερες ευθύνες για το Κίνημά μας, για όλους μας, συλλογικά και προσωπικά. Και αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα, ξεκάθαρο, που οφείλουμε να έχουμε όλοι μας και συνεχώς στο μυαλό μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν εφησυχάζει. Πολύ περισσότερο, το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζει με αλαζονεία την νίκη στις Ευρωεκλογές.
Το έχω πει και το ξαναλέω. Δεν ερχόμαστε, ούτε διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας, για να καταλάβουμε καρέκλες, αλλά για να λύσουμε προβλήματα. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν έχουν καμιά θέση στην προσπάθειά μας, ούτε σήμερα, ούτε αύριο στην κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Ναι, η χώρα χρειάζεται δημιουργικούς, ανιδιοτελείς ανθρώπους στο τιμόνι της. Υπάρχουν πολλοί. Είναι μαζί μας και γίνονται όλο και περισσότεροι. Και επειδή πολλοί με ρωτούν, με ποιους θα κυβερνήσετε, αυτό τους απαντώ: Με αυτούς θα κυβερνήσουμε.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
φίλες και φίλοι,
Όλη αυτή η δουλειά που κάναμε τον τελευταίο χρόνο για τους πολίτες οδήγησε τελικά στη νίκη στις Ευρωεκλογές. Μια ανατροπή, που αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει να προσαρμόζει τις θέσεις του στις ανάγκες κάθε εποχής, να παρεμβαίνει άμεσα στις εξελίξεις, πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο και τις σταθερές αξίες του.
Πριν από μόλις ένα χρόνο, λίγοι πίστευαν ότι θα κάναμε σήμερα απολογισμό νίκης. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας θεωρούσαν τελειωμένους. Το θυμάστε και το θυμάμαι. Έκαναν όμως όλοι τους, για ακόμη μία φορά, το ίδιο λάθος. Θεώρησαν ότι μπορούν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ. Και όταν διαπίστωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε χειραγωγείται, ούτε υπηρετεί αφεντάδες, πίστεψαν ότι θα διαλυθεί από τις δημοσκοπήσεις.
Ας το βάλουν λοιπόν σήμερα καλά στο μυαλό τους:
Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα μας.
Θα υπάρχει, όσο υπηρετεί τους Έλληνες πολίτες και τις ανάγκες τους.
Και η ύπαρξη, η ιστορία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, είναι αποκλειστικά υπόθεση του Ελληνικού λαού, κανενός άλλου.
Γι' αυτό, ένα χρόνο μετά, είμαι πολύ υπερήφανος για όσα πετύχαμε μαζί. Σταθήκαμε και στεκόμαστε αντάξιοι της ιστορίας μας. Το αποδείξαμε σε δύσκολους καιρούς. Γι' αυτό και είμαι πραγματικά αισιόδοξος γι' αυτά που μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι, οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του τόπου.
Μέσα στους επόμενους μήνες, ο Ελληνικός λαός θα σφραγίσει με την ψήφο του στις εθνικές εκλογές την ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε στις Ευρωεκλογές, στο δίλημμα: «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Οι πολίτες ζήτησαν ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης, αλλαγή πολιτικής. Και αυτή θα είναι και η απάντησή τους στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.
Δεν ζήτησαν οι πολίτες επιτάχυνση της ίδιας άδικης και πελατειακής πολιτικής, όπως κατάλαβε, μόνος του, ο σημερινός πρωθυπουργός. Και η πολιτική του αυτή μεγαλώνει το κενό εξουσίας στη χώρα μας. Την έλλειψη σχεδίου. Την έλλειψη πυξίδας. Καράβι που σέρνεται από τους συγκυριακούς ανέμους των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Κυβέρνηση που σέρνεται από την ομηρία της, από τους εκβιασμούς κάθε κατηγορούμενου, που η ίδια συγκαλύπτει. Κυβέρνηση που υποκύπτει στις πιέσεις κάθε λογής ισχυρών και «ημέτερων», μπροστά στο φόβο της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Καταστρέφει έτσι η κυβέρνηση, κάθε μέρα που περνά, τις δυνατότητες ανάταξης της οικονομίας της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.
Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, έκανα μία πρόταση ξεκάθαρη, μία πρόταση ευθύνης στον σημερινό πρωθυπουργό. Του πρότεινα να συμφωνήσουμε στη διενέργεια εθνικών εκλογών, το αργότερο μαζί με τις Ευρωεκλογές, και σε συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πρόσωπο του κ. Κάρολου Παπούλια. Δεν με άκουσε. Χάσαμε έτσι μια μοναδική ευκαιρία να διενεργηθούν εθνικές εκλογές με το μικρότερο κόστος για τη χώρα, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές.
Επαναλαμβάνω, όμως, την πρότασή μου και σήμερα. Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών, ώστε η νέα κυβέρνηση, με νομιμοποίηση που θα πηγάζει από τη νωπή λαϊκή εντολή, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση, να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου της χώρας από αυτή την οικονομική, αλλά και πολιτική κρίση.
Η κυβέρνηση σέρνεται και σέρνει τη χώρα σε μια μόνιμη και άγονη προεκλογική περίοδο.
Εμείς προτείνουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την παρατεταμένη εκλογική περίοδο. Ζητούμε εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι, ακόμα και το Σεπτέμβριο, για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να καταρτίσει και αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010, και να βάλει τη χώρα σε μια νέα πορεία ελπίδας, αισιοδοξίας και ανάταξης.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη στήριξη μας στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια, που έχει τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αξίωμα του Προέδρου, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Και προτείνουμε στη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία να συμφωνήσουμε από σήμερα στην επανεκλογή του, παράλληλα με την απόφαση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Οι επόμενοι μήνες είναι κρισιμότατοι για τον τόπο. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες κουβέντες, υπεύθυνες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είτε η προεκλογική περίοδος κρατήσει ένα μήνα, είτε έξι, εμείς προετοιμαζόμαστε από σήμερα για τα δύο μεγάλα και κατεπείγοντα μέτωπα, στα οποία θα αφιερώσουμε - λαού θέλοντος - τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής μας.
Πρώτον, την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και την τσέπη του πολίτη. Και δεύτερον, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Την αντιμετώπιση δηλαδή του ελλείμματος αξιοπιστίας των δημόσιων θεσμών μας, που πλήττει ανεπανόρθωτα τη Δημοκρατία μας. Είναι οι βάσεις για το σχέδιό μας για την χώρα.
Το κοκτέιλ της οικονομικής κρίσης, στην οποία βυθίζει καθημερινά την Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση, έχει 5 βασικά συστατικά στοιχεία:
- Συνεχή μεταφορά φορολογικών βαρών στους ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη.
- Φοροαπαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους έχοντες και κατέχοντες, που επιδεινώνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα. - Αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, που αδειάζει τα κρατικά ταμεία.
- Μείωση των δημοσίων επενδύσεων και περιοριστικές πολιτικές, που βαθαίνουν και επιταχύνουν την κρίση, αντί να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν. - Απαξίωση και κακοδιαχείριση των δομών πρόνοιας, υγείας, ασφαλιστικών φορέων και παιδείας, που επιτρέπει να γίνουν αυτοί οι χώροι, χώροι ιδιωτικής κερδοσκοπίας και φορτώνουν νέα βάρη στην ελληνική οικογένεια.
Δημοσιονομικό πρόβλημα σαφώς και υπάρχει. Και μάλιστα, εξαιρετικά διογκωμένο, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2004 έως σήμερα, έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 100 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 282 δις ευρώ. Αυξήθηκε μέσα σε πέντε χρόνια κατά 100 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από 55%, σε σχέση με το ποσό το οποίο βρήκε η ΝΔ όταν ανέλαβε κυβέρνηση.
Ακόμα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παραδέχονται δημόσια ότι, το φετινό έλλειμμα μπορεί να φτάσει στο 7% του ΑΕΠ, και το χρέος να εκτοξευτεί περίπου στα 320 δις ευρώ.
Σαφώς και πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει, και επειγόντως, το πρόβλημα. Να βγει από την κρίση. Όμως, δεν μπορεί να πληρώνουν μια ζωή τα σπασμένα οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και τα μεσαία εισοδήματα.
Και βέβαια, για το πρόβλημα του ελλείμματος και της μαύρης τρύπας της διαφθοράς και σπατάλης, δεν φταίει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ούτε θα το λύσει η Εφορία, αλλά η καλή και σχεδιασμένη πορεία της οικονομίας της χώρας μας.
Όπως και για την ανασφάλεια που ζει η οικογένεια στην γειτονιά, για την έξαρση της βίας που ζούμε καθημερινά, δεν φταίει ο αστυνομικός, αλλά η κομματική διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας, η έλλειψη σχεδίου, όπως και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.
Όπως και για τα γκέτο στην Αθήνα, για τα προβλήματα στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν φταίνε οι μετανάστες που ψάχνουν πού την κεφαλήν κλίναι, αλλά η παντελής έλλειψη σοβαρής και ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, από τα θαλάσσια σύνορά μας, μέχρι και την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας.
Εμείς λέμε την αλήθεια στο λαό. Γνωρίζουμε ότι το χάος που θα παραλάβουμε δεν σηκώνει κανέναν εξωραϊσμό, ούτε συγχωρεί καμία καθυστέρηση. Γι' αυτό, τα βήματά μας θα είναι άμεσα. Γι' αυτό και τα προετοιμάζουμε προσεκτικά από σήμερα. Θα είναι:
1. Η άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων μας και των αγορών στην ελληνική οικονομία, με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης και αναθέρμανσης της οικονομίας. Η αναθέρμανση αυτή θα συνδυασθεί με μέτρα, με αιχμή το νέο αναπτυξιακό, ανταγωνιστικό πρότυπο, την πράσινη ανάπτυξη.
2. Η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος όλων των πολιτών που ασφυκτιούν, του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεών μας ως μέλος της ΟΝΕ, με ένα νέο, αναθεωρημένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που θα συνδυάζει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας, με τις απαραίτητες διαρθρωτικές και μεσοπρόθεσμες αλλαγές.
3. Και η στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, μέσα και από τη γενναία αλλαγή στο φορολογικό σύστημα.
Η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα προστατεύσουμε τους ασθενέστερους. Απέναντί μας ήταν, είναι και θα είναι η παρασιτική Ελλάδα. Εκείνοι που θεωρούν ότι μπορούν να ζουν σε βάρος της κοινωνίας.
Δεν με νοιάζει ποιοι είναι. Δεν με νοιάζει πόσο ψηλά είναι. Θα κληθούν επιτέλους να σηκώσουν τα βάρη που τους αναλογούν.
Είναι αλήθεια ότι θέτουμε φιλόδοξους στόχους, αλλά έχουμε τη βούληση, το σχέδιο, τη γνώση και την εμπειρία, να πετύχουμε. Υπάρχει όμως ένα βασικό προαπαιτούμενο: να υπάρξει κράτος ευνομούμενο. Κράτος και πολιτική ηγεσία, που σέβεται τους κόπους του Ελληνικού λαού.
Γιατί δεν αρκεί να έχουμε - και έχουμε - ξεκάθαρες απαντήσεις στο ερώτημα: «Πού θα βρείτε τα λεφτά;». Υπάρχει και η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος: «Πού πάνε τα λεφτά;».
Η τραγική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καταχρεώθηκε με 100 δις ευρώ επιπλέον μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά τα χρήματα δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε σε δημόσιες επενδύσεις, ούτε σε ένα άλλο, ανταγωνιστικό και πράσινο πρότυπο ανάπτυξης. Τα χρήματα χάθηκαν σε σπατάλες για να βολευτούν «ημέτεροι», στην πελατειακή πολιτική, στη διαφθορά, στη γραφειοκρατία, στην αδιαφάνεια. Αυτές οι πληγές κοστίζουν όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά και της χώρας μας διεθνώς.
Γι' αυτό το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών, είναι η λήψη μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, με την Πολιτεία να δίνει πρώτη το παράδειγμα, με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν σαφές στην κοινή γνώμη πως γυρίζουμε σελίδα. Και είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε τη βούληση ακριβώς να αλλάξουμε πορεία.
Και έχω υπογραμμίσει πολλές φορές ότι, πολλά από τα άμεσα μέτρα που θα λάβουμε, δεν κοστίζουν τίποτα. Προϋποθέτουν μόνο πολιτική βούληση και αυτήν διαθέτουμε.
- Δεν κοστίζει τίποτα η αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.
- Δεν κοστίζει τίποτα, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου, ακόμα και της Αυτοδιοίκησης που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις, να δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο. Να τα βλέπει όλα ο κάθε πολίτης.
- Δεν κοστίζει τίποτα να αλλάξουμε τη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια Υπηρεσία με τους πειθαρχικούς ελεγκτές.
- Δεν κοστίζει τίποτα να επιλέγουμε το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης, από τα ανώτερα συμβούλια που διοικούν δημόσιες επιχειρήσεις, μέχρι και τον νεοδιορισθέντα υπάλληλο, με διαφάνεια και αξιοκρατία.
- Δεν κοστίζει τίποτα η μείωση των Υπουργείων και η δημιουργία μιας επιτελικής κυβέρνησης.
- Όπως δεν κοστίζει τίποτα το να πάρουμε σκληρά μέτρα για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών, να είναι εμφανείς, και όλες οι ιδιωτικές εισφορές ονομαστικές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό που εμείς σήμερα έχουμε ήδη κάνει πράξη, ανατρέποντας πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος του πολιτικού μας συστήματος.
Σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση Δημοκρατίας, ενός ανένδοτου απέναντι στη διαφθορά και την πελατειακή διαχείριση της εξουσίας των χρημάτων του Ελληνικού λαού, θα καλέσουμε να συμπαραταχθούν οι κοινωνικοί εταίροι, οι μαζικοί φορείς, η Αυτοδιοίκηση και ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας.
Θέλουμε ο κάθε πολίτης, ο νέος, ο άνεργος, ο εργαζόμενος, ο επιστήμονας, ο μικρομεσαίος επαγγελματίας να ταυτίσει τον εαυτό του, με ένα νέο και αναβαθμισμένο ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης, στη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και κυρίως στη λειτουργία του συστήματος λήψης των πολιτικών αποφάσεων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και πελατειακής αντίληψης, με τη δική του συμμετοχή και καθοριστική άποψη.
Μόνο όταν ο πολίτης γίνει μέρος της λύσης, σύμμαχος στον αγώνα που δίνουμε, θα κατανοήσει ποιος αγωνίζεται στο πλευρό του, και ποιος απέναντί του.
Θα εντείνουμε γι' αυτό τις διαδικασίες διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, όλους τους μήνες που έχουμε μπροστά μας και, βέβαια, και ως κυβέρνηση αύριο. Θα προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε πανελλαδικού χαρακτήρα πολιτική συνδιάσκεψη, με θέμα τη «Νέα Διακυβέρνηση και το ρόλο των Μαζικών Κινημάτων», για να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους τους και να χαράξουμε τη νέα κοινή μας πορεία, ώστε να δημιουργήσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες.
Σήμερα, απευθυνόμαστε και στον πολίτη που αισθάνεται αποξενωμένος, απομονωμένος από τις καθημερινές αποφάσεις. Απευθυνόμαστε στο νέο της πόλης, στον συνταξιούχο και στη νοικοκυρά της γειτονιάς, απευθυνόμαστε στο άτομο με αναπηρία, αλλά και σε κάθε πολίτη που βλέπει να εγκλωβίζεται στη σημερινή κοινωνία, που αισθάνεται την περιθωριοποίηση, την υποβάθμιση της ζωής του.
Την έλλειψη δημόσιων χώρων, την έλλειψη άμεσων υπηρεσιών, την έλλειψη φροντίδας και ενημέρωσης, την έλλειψη χώρων έκφρασης και διαβούλευσης, την έλλειψη οξυγόνου, πρασίνου, χώρων να περπατήσει, να μιλήσει, να δημιουργήσει. Την αδυναμία να αντιμετωπίσει νέα πολύπλοκα φαινόμενα, από την πολυπλοκότητα της μετανάστευσης, μέχρι και τη βία των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων.
Αυτά τα προβλήματα - τα σύγχρονα προβλήματα της πόλης - θέτουμε ως βασική μας και νέα προτεραιότητα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να συμμετάσχει στην προσπάθεια αλλαγής. Είναι για μας ζήτημα Δημοκρατίας να διασφαλίσουμε αύριο τον πολίτη συμμέτοχο, ενεργό, ασφαλή και δημιουργικό.
Φίλες και φίλοι,
Κλείνοντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, πριν από ένα χρόνο, είχα πει επί λέξει τα εξής: «Ο πολίτης περιμένει να μας συναντήσει. Είναι η ώρα να βγούμε στο λαό, να βγούμε κοντά στον πολίτη, να συμπαρασταθούμε στα προβλήματά του. Υπάρχει το σχέδιό μας, το Πρόγραμμά μας. Πρέπει να το πιστέψουμε. Τίποτα άλλο. Να πιστέψουμε στο εαυτό μας».
Το ίδιο σας ζητώ, συντρόφισσες και σύντροφοι, και σήμερα. Πέρυσι, ήταν η αρχή. Ήταν μια ελπίδα. Φέτος, είναι μια βεβαιότητα. Πιστέψαμε στον εαυτό μας και σταθήκαμε με συνέπεια δίπλα στους Έλληνες. Και οι πολίτες το ένιωσαν, το αναγνώρισαν, το επιβράβευσαν στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Εκείνοι μας δείχνουν το δρόμο.
Έτσι οφείλουμε να συνεχίσουμε. Οργώνοντας και πάλι την Ελλάδα, μεταφέροντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας. Δίνοντας δίκαιες και εφαρμόσιμες απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Μιλώντας σε κάθε πολίτη, που διψάει να μας ακούσει. Ό,τι κι αν ψηφίζουν. Ναι, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.
Και εσείς, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έχετε την τιμητική θέση στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.
Μιλώντας και σε αυτούς που, με την αποχή από τις Ευρωεκλογές, θέλησαν να εκφράσουν τη βαθιά δυσπιστία τους ότι τα πράγματα δύσκολα θα αλλάξουν. Λέγοντάς τους: Συμμεριζόμαστε την κριτική σας, αλλά τώρα ήρθε η ώρα της μάχης. Όχι με την αποχή, αλλά με την συμμετοχή.
Ελάτε τώρα να δώσουμε μαζί τη μάχη, για να αλλάξουν τα πράγματα. Διότι η μόνη μάχη που δεν κερδίζεται, είναι η μάχη που δεν δίνεται.
Και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Να ξαναφέρουμε την ελπίδα, να κάνουμε κάθε Έλληνα να πει: «Μπορούμε».
Ναι, η Ελλάδα μπορεί.
Με οδηγό μας αυτές τις επιλογές, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη νίκη, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, που θα έρθει στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μία νέα εθνική ανάταση.
Καλό μας αγώνα.
Καλή συνέχεια στις προσπάθειές μας.
Καλή επιτυχία και καλή μας δουλειά.
Ευχαριστώ.
Ομιλία του Γραμματέα Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (3.7.2009)
Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,
Καταρχήν, και όπως πάντα θα παρακαλούσαμε να έχουμε την έγκρισή σας, προκειμένου οι σύντροφοι Γιώργος Πεταλωτής, η συντρόφισσα Νότα Παπαδοπούλου και ο σύντροφος Δημήτρης Καρύδης, να αναλάβουν τη διεύθυνση της συζήτησης της σημερινής μας συνεδρίασης.
Διεξάγεται ψηφοφορία δια βοής
Εκλέγεται προεδρείο της Συνόδου, αποτελούμενο από τους Γιώργο Πεταλωτή, Νότα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Καρύδη.
Ευχαριστώ πολύ.
Κατ’ αρχήν, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι η 5η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου διεξάγεται χωρίς αμφιβολία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.
Ιδιαίτερες συνθήκες, μιας και είναι το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο ύστερα από την εκλογική νίκη του Κινήματος στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Μια νίκη ανατροπή, μια νίκη που ήρθε να διαψεύσει όλες εκείνες τις δυσοίωνες προβλέψεις που κυριαρχούσαν πέρυσι τέτοια εποχή, όταν πολλοί είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν μια ακόμη ήττα του Κινήματός μας, ακόμη χειρότερα, ορισμένοι προέβλεπαν το τέλος της δημοκρατικής παράταξης, με το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα.
Καταφέραμε να τους διαψεύσουμε, καταφέραμε όλοι μαζί να πετύχουμε μια νίκη, μια μεγάλη νίκη, κυρίως για τη χώρα, αλλά και για το Κίνημά μας. Σίγουρα, θα αποκτήσει κανείς πλήρη συναίσθηση της πραγματικής διάστασης του εκλογικού αποτελέσματος, εάν συμπεριλάβει στην ανάλυσή του την παράμετρο των κυρίαρχων εκλογικών τάσεων, όπως καταγράφηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 7 Ιουνίου, την παράμετρο της κρίσης της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, καθώς βεβαίως και το σημείο εκκίνησης του Κινήματός μας πριν από περίπου δεκαοκτώ μήνες.
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς αμφιβολία και πέρα και πάνω από αριθμούς και ποσοστά, στις Ευρωεκλογές πιστοποιήθηκε ότι πράγματι καταφέραμε τους τελευταίους μήνες να θεμελιωθούν πολιτικοί και κοινωνικοί κατ’ επέκταση συσχετισμοί στη χώρα μας, οι οποίοι μπορούν να καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια.
Πιστοποιήθηκε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι ότι υπάρχει εντός του πολιτικού συστήματος ο εκφραστής της ανάγκης των πολιτών για μεταβολή, για πρόοδο. Πιστοποιήθηκε ότι αυτός ο εκφραστής είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Πιστοποιήθηκε ότι υπάρχει για τον Ελληνικό λαό εναλλακτική της σημερινής κυβερνητική εκδοχή. Πιστοποιήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη στην πραγματικότητα εναλλακτική εκδοχή διακυβέρνησης.
Και υπ’ αυτή την έννοια, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν μια απλή εκλογική ήττα και αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, ήταν στην πραγματικότητα μία - όπως οι ίδιοι εκτίμησαν - μη διαχειρίσιμη ήττα από αυτούς. Γιατί οι ίδιοι είχαν θέσει τον πήχη και τον είχαν θέσει, όπως θυμάστε πολύ καλά, στο όριο του 3%.
Θα προσέθετα μάλιστα ότι ήταν και μία προσωπική ήττα για τον πρωθυπουργό, γιατί μετά από μία προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που είχε, όπως θυμάστε όλοι και όλες πολύ καλά, ως αποκορύφωμα την περίφημη «εβδομάδα Καραμανλή», το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία ήταν η συγκέντρωση ενός ποσοστού που αποτελεί το χαμηλότερο μετά το 1981.
Μάλιστα, απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι ένα από τα παρεπόμενα αυτής της ήττας για το κυβερνητικό κόμμα, είναι όπως θα έχετε παρατηρήσει οι περισσότεροι και οι περισσότερες, ότι μας έχει «λείψει» μετά τις 7 Ιουνίου αυτό το περίφημο αλαζονικό σύνθημα-φράση, που πολλές φορές μέχρι τότε ακούγαμε και που χωρίς υπερβολή αποτελεί τον ορισμό της επικοινωνιακής αλαζονείας, το «Κώστας Καραμανλής, το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης». Αυτό δεν το έχουμε ξανακούσει, όπως έχετε προσέξει, μετά τις 7 Ιουνίου.
Οι Ευρωεκλογές σε κάθε περίπτωση, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν ήταν μια ακόμη δημοσκόπηση. Στην πραγματικότητα πιστοποίησαν και επισημοποίησαν την κρίση των κρίσεων, τη μητέρα όλων των κρίσεων, δηλαδή την οξύτατη κρίση διακυβέρνησης που διέρχεται και αντιμετωπίζει ο τόπος. Οι πολίτες με την ψήφο τους ζήτησαν αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και κάτι βαθύτερο, ζήτησαν και αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει και την αλλαγή του ήθους της διακυβέρνησης.
Κι επειδή βέβαια στις δημοκρατίες μόνο με εκλογές αλλάζει η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα και υπ’ αυτήν την έννοια, την επιτακτική ανάγκη διενέργειας εθνικών εκλογών, οι Ευρωεκλογές την έθεσαν ως τέτοια. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι πολίτες δεν επιθυμούσαν εθνικές εκλογές, δεν θα διατύπωναν, δεν θα διατράνωναν τη θέλησή τους για αλλαγή της κυβέρνησης στις Ευρωεκλογές.
Και μάλιστα, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνουμε μία παρέκβαση και να πούμε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας κατηγορεί για εκλογολογία, όταν η ίδια έχει πάρει γι’ αυτό την ευθύνη από τις αρχές του 2009, όταν κορυφαία της στελέχη έθεταν, προς εμάς κυρίως, επίμονα και επαναλαμβανόμενα, δύο ερωτήματα κατεξοχήν εκλογικού περιεχομένου και χαρακτήρα.
Το πρώτο αν θα ψηφίσουμε ξανά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια και το δεύτερο αν θα συναινούσαμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε οι προσεχείς εκλογές να είναι εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί ο λεγόμενος εκλογικός νόμος Παυλόπουλου.
Βεβαίως, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, και αυτό αποτυπώθηκε από το νικητήριο μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρός μας το βράδυ των εκλογών, ότι στις Ευρωεκλογές υπήρξε κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, αυτό της αποχής πολλών εκλογέων.
Με βάση τα πραγματικά στοιχεία και σε αντίθεση με την άποψη που καταρχήν επικράτησε στη δημόσια συζήτηση, η πραγματική αποχή δεν είναι ένας στους δύο ψηφοφόρους, αλλά είναι ένας στους τρεις. Δηλαδή, δεν είναι της τάξης του 50%, αλλά της τάξης του 35%. Βέβαια, παρά το ότι δύο στους τρεις πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, και πάλι πρόκειται για μεγάλη αποχή, η οποία προφανώς δεν οφείλεται σε έναν αλλά σε πολλούς λόγους.
Σίγουρα δε, το πολιτικό σκέλος της αποχής σχετίζεται με μια αυξημένη δυσπιστία των πολιτών για τη διαχρονική λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Μια δυσπιστία, που για εμάς είναι δικαιολογημένη και την έχουμε αναγνωρίσει, γιατί πρώτοι αναγνωρίσαμε και πρώτοι ξεκινήσαμε να βαδίζουμε στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανανέωσης της πολιτικής, αρχίζοντας βεβαίως από τα του οίκου μας, από τον εαυτό μας.
Ωστόσο, πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας. Όποιος ενθαρρύνει την αποχή και όχι τη συμμετοχή για την αλλαγή, στην πραγματικότητα τι κάνει; Στην πραγματικότητα, προωθεί την αποδυνάμωση της πολιτικής εξουσίας, που κατά βάση είναι η μόνη που πηγάζει από τους πολίτες.
Άρα, η αποχή είναι σε τελική ανάλυση σε βάρος των πολιτών, γιατί όσο αυτή αυξάνεται, τόσο αποδυναμώνεται η πολιτική. Άρα, εκ των πραγμάτων τόσο ενισχύονται κέντρα δύναμης, και στην οικονομία, και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που κατά τεκμήριο δεν αντλούν την εξουσία τους, τη δύναμή τους, από τους πολίτες.
Βεβαίως, γι’ αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι πολιτικοί και τα κόμματα, με πρώτη και καλύτερη χωρίς αμφιβολία τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, όλα αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια, ώστε να τραυματίσει όσο περισσότερο μπορούσε αυτή την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη σχέση πολιτών και πολιτικής.
Με τους πολίτες που απείχαν από τις Ευρωεκλογές, θέλουμε και πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει ραντεβού στις εθνικές εκλογές. Γιατί εκεί δεν θα ζητήσουμε απλά εντολή για μια απλή εναλλαγή προσώπων στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά μια ρητή εντολή για ριζικές αλλαγές που οι πολίτες επιθυμούν και που έχει ανάγκη ο τόπος, έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα, το κράτος και η οικονομία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στο πλαίσιο μιας συνολικής αποτίμησης του εκλογικού μας αγώνα και του αποτελέσματός του, θα ήταν σημαντικό να παρατηρηθούν τα εξής:
Η νίκη του ΠΑΣΟΚ, κατ’ αρχήν, δεν χτίστηκε μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών, αλλά χτίστηκε με συνεπή πορεία πολλών μηνών, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, με τον αποφασιστικό και ξεκάθαρο χειρισμό της υπόθεσης SIEMENS. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός μας αντέδρασαν με πράξεις, δείχνοντας έμπρακτη συνέπεια στη θέση «Όλα στο φως». Γι’ αυτό και χθες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι για μας, ο αγώνας για τη διαφάνεια και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, μια σημαία ευκαιρίας, ο Πρόεδρος και το Πολιτικό μας Συμβούλιο ομόφωνα, κατέληξαν σε τέσσερις συγκεκριμένες, καίριες και καθοριστικές προτάσεις, που κατά τη γνώμη μας πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν.
Προτάσεις, οι οποίες δεν υπηρετούν και δεν εξυπηρετούν το ΠΑΣΟΚ. Προτάσεις που υπηρετούν και εξυπηρετούν την αλήθεια, τη Δημοκρατία, τον πολιτικό κόσμο στο σύνολό του.
Γι’ αυτό το λόγο, και από εδώ σήμερα επιμένουμε. Επιμένουμε προς την κυβέρνηση, επιμένουμε προς τον πρωθυπουργό προσωπικά, να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την αρχική βιαστική και αρνητική αντίδραση που είχαν στις προτάσεις μας αυτές, και να δεχτούν αυτές οι προτάσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατό το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ακούγοντας σε τελική ανάλυση και τους ίδιους τους βουλευτές τους, γιατί αυτές οι προτάσεις είναι οι προτάσεις που μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά, μαζί βεβαίως με όποιες άλλες κατατεθούν, από όποιο άλλο κόμμα, σε αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της αλήθειας.
Η ανατροπή των συσχετισμών ανατυπώθηκε βεβαίως και μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας, σε αντίθεση και σε αντιδιαστολή με το ναυάγιο εκείνων των ημερών, το πολιτικό ναυάγιο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στους ολέθριους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομική διαχείριση, όπου με συγκεκριμένες προτάσεις αναδείξαμε ένα ρεαλιστικό δρόμο, που ενισχύει την πραγματική οικονομία, που υποστηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, έπαιξε επίσης το ρόλο του.
Με τη συνεπή, σταθερή και επίμονη, αλλά κυρίως έμπρακτη στάση μας στα θέματα της διαφάνειας, αλλά και της ανάγκης θέσπισης κανόνων κατά της διαφθοράς.
Σε αντίθεση με μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και βυθισμένη στην παραλυσία των σκανδάλων, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε έγκαιρα αυτή τη χρονιά ένα συνεκτικό, προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα. Ένα συνολικό σχέδιο, που αποτυπώθηκε στους 5 εθνικούς στόχους και, στη συνέχεια εξειδικεύτηκε κάθε ένας από αυτούς, η πράσινη ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική, το κράτος και η Διοίκηση, η παιδεία και η ευρωπαϊκή πολική, ακόμη και μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε πρώτο το χαρακτήρα που τελικά προσέλαβαν οι Ευρωεκλογές: τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Από τις 3 Σεπτεμβρίου έως και την ημέρα των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ με σταθερότητα και συνέπεια υποστήριξε τη θέση αυτή, απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία, που στο τέλος αδυνατούσε να μιλήσει για το περιεχόμενο των εκλογών.
Ταυτόχρονα, αναδείξαμε το διπλό, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό χαρακτήρα των Ευρωεκλογών, αποτυπώνοντας αυτή μας τη θέση στο γνωστό πια σύνθημα: «Ψηφίζουμε για την Ευρώπη - Αποφασίζουμε για την Ελλάδα».
Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε έγκαιρα και με πειστικό τρόπο το ουσιαστικό δίλλημα των Ευρωεκλογών, που έβγαινε μέσα από την ίδια τη ζωή των Ελλήνων και που ήταν το γνωστό πια: «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Όσον αφορά την προσπάθεια των οργανωμένων μας δυνάμεων, οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το Μάιο, για την ανάδειξη νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, περιφερειακών - τοπικών, είχαν ως αποτέλεσμα να μας δώσουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε σε κάθε Οργάνωση ένα σχέδιο ουσιαστικών παρεμβάσεων, το οποίο και υλοποίησαν οι Οργανώσεις μας στο μεγαλύτερο βαθμό.
Δόθηκε η δυνατότητα για έγκαιρη προετοιμασία του προεκλογικού μας αγώνα και, όλες μας οι Οργανώσεις, σε όλα τα επίπεδα, υλοποίησαν μια σειρά από δράσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.
Με σκληρή δουλειά, το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο σε σημαντικό βαθμό και στο θέμα των εκλογικών αντιπροσώπων, με 30.000 και πλέον ανθρώπους που, όταν άνοιξαν οι κάλπες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να μη λείπουμε σχεδόν ούτε από ένα εκλογικό τμήμα στη χώρα. Το ίδιο έγινε με την πετυχημένη διακίνηση των ετεροδημοτών, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε κατά πολύ όσους είχαν μετακινηθεί στις εθνικές εκλογές του 2007.
Τα νέα όργανα, που προέκυψαν στις 18 Μαΐου του 2008, μας έδωσαν μία χωρίς αμφιβολία ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό, σε μεγάλη έκταση. Αυτό είχε τη θετική του πλευρά, είχε βεβαίως και την αδυναμία έλλειψης εμπειρίας σε πολλές από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έπρεπε να αναπτύξει η Οργάνωση. Σήμερα, για τις εθνικές εκλογές, έχουμε έτοιμο ένα αρκετά πιο έμπειρο στελεχιακό δυναμικό ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι πάει πολύ καιρός από τότε, που πράγματι καταφέραμε αυτή τη σημαντική παρέμβαση των Οργανώσεών μας σε πολλούς κοινωνικούς χώρους, αλλά και χώρους δουλειάς. Υπάρχουν δυνατότητες δε - και το υπογραμμίζω αυτό - στο οργανωτικό κομμάτι, που χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον, αλλά υπάρχει και μια σειρά αδυναμιών, που πρέπει όλοι μαζί να διορθώσουμε άμεσα, τώρα που το νικηφόρο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δημιουργήσει ακόμη πιο ευοίωνες προϋποθέσεις και συνθήκες για διορθωτικές παρεμβάσεις.
Γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή γίνεται μια συστηματική διερεύνηση των κοινωνικών και γεωγραφικών πτυχών του αποτελέσματος, αλλά και των οργανωτικών μας αδυναμιών σε όλη την Ελλάδα, μια διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν όλα τα όργανα του Κινήματος, προκειμένου να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν αυτές τις διορθωτικές κινήσεις.
Όσον αφορά τον προγραμματισμό μας για την επόμενη περίοδο.
Η χώρα βρίσκεται - και πια αυτό το αισθάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες - σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο από τον Ιανουάριο κιόλας και, είτε ως το φθινόπωρο, είτε το αργότερο ως το Μάρτιο, ο κ. Καραμανλής, αργά ή γρήγορα, δεν θα μπορεί άλλο να εμποδίζει την επιβαλλόμενη διενέργεια εθνικών εκλογών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται και δεν πρέπει να εφησυχάσει και να επαναπαυτεί ούτε μια μέρα. Γι’ αυτό το λόγο, το επόμενο Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί σε περίπου 40 νομούς της χώρας πολιτική εξόρμηση στελεχών μας, με σκοπό να διοργανωθούν, σε συνεργασία με τις Οργανώσεις μας (τις νομαρχιακές, αλλά και τις περιφερειακές και τις τοπικές) και προγραμματικές συσκέψεις για την εξειδίκευση του προγράμματός μας, με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη ανά νομό, αλλά βεβαίως, με γνώμονα όλες τις προγραμματικές μας προτεραιότητες, να διοργανωθούν και εκδηλώσεις, ανοιχτές συναντήσεις με τους πολίτες κάθε περιοχής.
Γι’ αυτό έχει ετοιμαστεί, από τους συντρόφους που εργάζονται για το πρόγραμμα, ένας ειδικός φάκελος, ο οποίος θα εφοδιάσει όλα τα στελέχη, τα οποία το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτό το βάρος.
Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήδη σε κεντρικό επίπεδο, προχωρούμε στην προετοιμασία, αλλά και στην ολοκλήρωση μιας μεγάλης, κρίσιμης και καθοριστικής πολιτικής παρέμβασης του Κινήματος και του Προέδρου, που είτε θα γίνει σε προεκλογική περίοδο, είτε όχι.
Έχουν ήδη τεθεί σε προεκλογική διάταξη οι Τομείς του Κινήματος και, για παράδειγμα, θα σας πω ότι ο Τομέας Οργανωτικής Πολιτικής και Κινητοποιήσεων σύντομα θα ενημερώσει όλα τα στελέχη, για το πού πρόκειται κάθε ένας και κάθε μία από εσάς και από εμάς, να αναλάβουν το βάρος να πραγματοποιήσουν κεντρικές προεκλογικές ομιλίες, το πρώτο Σαββατοκύριακο - όποιο και αν είναι αυτό - μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
Επίσης, κάθε στέλεχος θα πρέπει να δεσμεύει δύο ημερομηνίες, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των 30 ημερών, όποτε και αν είναι αυτές, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ν’ αναθέσουμε σε κάθε σύντροφο και σε κάθε συντρόφισσα, να φέρουν το βάρος της διεκπεραίωσης κεντρικών εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα.
Ο Τομέας Επικοινωνίας έχει ξεκινήσει ήδη την τελική φάση επεξεργασίας της επικοινωνιακής μας στρατηγικής. Ο Τομέας Ετεροδημοτών ήδη απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να έχουν μια βοήθεια στη μετακίνησή τους για τις εθνικές εκλογές και, βέβαια, εννοείται ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η πολύ καλή δουλειά που έγινε ήδη για τους εκλογικούς αντιπροσώπους.
Από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, που εκ των πραγμάτων η χώρα θα εισέλθει σε μία ακόμη πιο τυπική προεκλογική φάση, το ΠΑΣΟΚ, μόλις κριθεί απαραίτητο, θα ανακοινώσει την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, ενώ εν τω μεταξύ θα έχει ο Πρόεδρος και το Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσουν ποια είναι ενδεδειγμένη στιγμή για τη συγκρότηση της Επιτροπής Κατάρτισης των εκλογικών μας συνδυασμών.
Ξεχωριστό κεφάλαιο θα είναι και παραμένει η ολοκλήρωση της προγραμματικής μας δουλειάς, όπως ακριβώς θα ανακοινωθεί κάποια δεδομένη στιγμή εντός της προεκλογικής περιόδου, επαναβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές, κανείς πολίτης της χώρας δεν θα προσέλθει στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κινήματός μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αυτή είναι «όμηρος του τυχαίου γεγονότος». Οφείλουμε, λοιπόν, να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, σε καθημερινή εκλογική ετοιμότητα, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά.
Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, το Κίνημα αξιοποιεί το σύνολο των δυνάμεών του, προσηλωμένο στην προτεραιότητα της μεγαλύτερης νίκης και αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές και βεβαίως της υπεύθυνης προετοιμασίας για την διακυβέρνηση της χώρας.
Κανένας άλλος, και το υπογραμμίζω αυτό, επιμέρους στόχος δεν μπορεί να προταχθεί από κανέναν σε αυτή την αναγκαιότητα και, εννοείται πως, ούτε οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές, μέχρι τα συντεταγμένα όργανα του Κινήματος να αποφασίσουν το πώς και το πότε θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι δυνατό ν’ απασχολήσουν το Κίνημά μας.
Για την επίτευξη του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών γνωρίζουμε όλοι καλά, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι δούλεψαν τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια, πάρα πολύ σύντροφοι, με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου.
Όλοι μαζί δώσαμε έναν αγώνα, με το ήθος που αρμόζει στη δημοκρατική παράταξη. Έναν αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, δίπλα στους πολίτες. Έναν αγώνα, για τον οποίο βεβαίως σε όλους και σε όλες αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, και στο κέντρο, και στην Περιφέρεια, και στην κορυφή, και στη βάση του Κινήματός μας, και στη Βουλή, και στις Οργανώσεις μας.
Όμως, η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές είναι μόνο το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε, και γι’ αυτό έχουμε πλήρη επίγνωση όλοι μας. Πολύ περισσότερο, αυτό το αποτέλεσμα έχει φορτώνει στις πλάτες μας ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες. Ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα, ευθύνες απέναντι στον πολίτη.
Πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι τη δεδομένη στιγμή, αυτήν που διανύουμε και αυτήν που από εδώ και στο εξής θα είναι διαρκώς μπροστά μας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κανέναν εφησυχασμό. Καθημερινά κρινόμαστε και θα κρινόμαστε κι έχουμε επίγνωση γι’ αυτό. Όπως επίσης, έχουμε επίγνωση και το έχουμε μάθει καλά, πως η εμπιστοσύνη του λαού δεν παραχωρείται επ’ αόριστον και εν λευκώ σε κανέναν.
Το υπέρτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι να σταματήσει, το συντομότερο δυνατόν, η κοινωνική, οικονομική, θεσμική, αλλά και ηθική κακοποίηση της Ελλάδας. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν ο λαός να αποφασίσει και ό,τι αποφασίσει να γίνει πράξη.
Ξέρουμε ότι οι πολίτες στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν πάνω μας την ελπίδα τους για μια νέα αρχή στην οικονομία, στους θεσμούς, για μια νέα αρχή στη σχέση πολίτη και πολιτικής. Στρέφονται σε ένα ΠΑΣΟΚ, που δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια και δεν μοιράζει επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Σε ένα ΠΑΣΟΚ, που δεν υπόσχεται μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις, αλλά διασφαλίζει τον σεβασμό στις θυσίες και το μόχθο του πολίτη.
Διότι αυτό που εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι, η επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, θα είναι πράγματι μια δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα και τους πολίτες, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και μια ελπιδοφόρος ημέρα. Μια ημέρα, όπου επιτέλους οι κόποι των Ελλήνων δεν θα πέφτουν, όπως σήμερα γίνεται, σ’ «ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι ευθύνες που μας βαραίνουν είναι μεγάλες και ιστορικές. Το ΠΑΣΟΚ δεν καλείται απλώς να νικήσει τη Ν.Δ.. Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ καλείται να υπερνικήσει τις μεγάλες παθογένειες, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στην πολιτική, στο κράτος και στην οικονομία.
Το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα, καλείται σήμερα να εισφέρει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, ένα νέο ήθος διακυβέρνησης, δηλαδή μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης.
Με ποια στρατηγική, ποιο περιεχόμενο, σε ποιο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και πολιτικό πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει να κάνει πράξη μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης, ο κατεξοχήν έγκυρος πολιτικός λόγος μπορεί να εκφραστεί από τον Πρόεδρο του Κινήματος, τον σύντροφο Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο και παραδίδω το βήμα.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
|