Συμμετοχή στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ
(17 Μαρτίου 2009)

 

 

Στις 17 Μαρτίου 2009 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και συζήτησε μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:

  • Να στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και στον πρόεδρο του ΤΠΔΥ επιστολή για την επιχορήγηση του ταμείου
  • Να πάρει θέση στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει βάναυσα τα εισοδήματα των εργαζομένων
  • Να προετοιμάσει την απεργία της 2ας Απριλίου 2009

 

Αναλυτικά για κάθε θέμα:

1. Επιστολή της ΑΔΕΔΥ προς τον υπουργό Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου και τον πρόεδρο του ΤΠΔΥ Γεράσιμο Θωμόπουλο για την επιχορήγηση του ταμείου

 

«Αθήνα 17.3. 2009

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 143

 

Προς

1.- Υπουργό Εθνικής Οικονομίας

και Οικονομικών

κ. Ιωάννη Παπαθανασίου

2.- Πρόεδρο Δ.Σ. του Τ.Π.Δ.Υ.

κ. Γεράσιμο Θωμόπουλο

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε,

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως σας ενημερώσαμε και στην πρόσφατη συνάντηση είναι ριζικά αντίθετη με τη σύναψη δανείου από το Τ.Π.Δ.Υ. για την καταβολή του εφάπαξ  στους δικαιούχους για τους λόγους που αναπτύξαμε και ιδιαίτερα :

Θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση του Ταμείου οφείλεται κύρια στις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις και οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιουσία του Ταμείου και τη βιωσιμότητά  του.

Συγκεκριμένα :

•1. Την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων η οποία όπως γνωρίζετε έχει γίνει διαχρονικά μέσα από τις άτοκες ή χαμηλότοκες καταθέσεις και μάλιστα σε χρονικές περιόδους που υπήρχαν σημαντικά αποθεματικά στο Ταμείο λόγω της πολύ καλής σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων.

•2. Από το γεγονός ότι ακόμη και αυτά τα περιορισμένα αποθεματικά του Ταμείου χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σε διάφορα παιχνίδια στο χρηματιστήριο (μετοχές, δομημένα ομόλογα κλπ) με αποτέλεσμα και εξαιτίας και της κρίσης την παραπέρα υποβάθμισή τους.

•3.    Τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις που έγιναν και το κλίμα ανασφάλειας που δημιούργησαν και δημιουργούν με αποτέλεσμα την επίσπευση της συνταξιοδότησης πολλών συναδέλφων.

•4. Την πολιτική που ασκήθηκε από το Κράτος για εντάξεις ομάδων στο Ταμείο ή την καταβολή εφάπαξ σε άλλες με βάση δικαστικές αποφάσεις από λάθος ρυθμίσεις των κυβερνήσεων, χωρίς την καταβολή των ανάλογων εισφορών. Το  κόστος για το Ταμείο έχει προσδιοριστεί από το ίδιο το Ταμείο σε ένα επίπεδο 1 δις 300 εκ. ευρώ,  επιβάρυνε δραματικά το Ταμείο και εξάντλησε τα αποθεματικά του.

•5. Την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις (Ιδ. Δικαίου, προσωρινές συμβάσεις, ανασφάλιστη εργασία κλπ) αντί της κανονικής κάλυψης των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που στερούσε και στερεί εισροές από έναν αριθμό σήμερα 150 χιλ., τουλάχιστον, απασχολούμενους στο Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ. Υπονομεύει τη βιωσιμότητά του.

•6. Την ανυπαρξία συστήματος αμοιβών, όπου το αίτημα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για νέο μισθολόγιο με βάση στήριξης της αμοιβής το βασικό μισθό και όχι την αναρχία των επιδομάτων επί χρόνια απορρίπτεται με δικαιολογία το υψηλό δημοσιονομικό κόστος, (όταν αυτό από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν προσφυγές για τα αναξιοκρατικά και άδικα κριτήρια επί μέρους χορήγησης επιδομάτων έχει ξεπεραστεί, μόνο οι τελευταίες για το επίδομα των 176 ευρώ αρκούν για του λόγου  το αληθές), και αποτέλεσμα τη μείωση των εισροών προς τα Ταμεία. Αποτελεί μόνιμο και διαρθρωτικό παράγοντα οικονομικής αποδυνάμωσης.

Εάν εδώ προστεθεί ο τρόπος χειρισμού του ασφαλιστικού, εισαγωγής νομοθετικών παρεμβάσεων και ο πανικός που δημιουργούν, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη φυγή, κάτι που με την απόφαση του ΔΕΚ (26/3) μπορεί να επανεμφανιστεί εάν η κυβέρνηση δεν αποσαφηνίσει έγκαιρα τη θέση της, διακρίνει κανείς πως η πολιτική ευθύνη και τακτική έχει σοβαρές οικονομικές και αρνητικές επιπτώσεις στο Ταμείο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η μόνη λύση για να ξεπεραστεί η κατάσταση στο Τ.Π.Δ.Υ. είναι η επιχορήγηση του Ταμείου προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του προς τους ασφαλισμένους.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι αντίθετη σε κάθε άλλη λύση και μάλιστα σε δανεισμό και θεωρεί ότι θα οδηγήσει το Ταμείο σε αδιέξοδο.

 

2. Τοποθέτηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική

Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι  στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι είναι τα μόνιμα θύματα της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Δέχονται την επίθεση και καλούνται να πληρώσουν την κρίση τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα όταν οι «έξυπνοι» φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έχουν φθάσει τα 20 δις ευρώ και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα εισπράξει, όταν η Κυβέρνηση χαρίζει ουσιαστικά 28 δις στις Τράπεζες.

Είναι επίσης υπολογισμένο ότι και αυτό το «εφάπαξ έκτακτο επίδομα» που δίνεται σαν μια μορφή ελεημοσύνης έχει κόστος περί τα 90  εκ. ευρώ όταν από τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια των Δημοσίων Υπαλλήλων αφαιρούνται 100  εκ. ευρώ, επειδή παγώνουν οι μισθοί, δηλαδή γίνεται ανακατανομή της φτώχειας και επιχειρείται μέσα από διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού και εικονικής πραγματικότητας να στραφεί η μία εισοδηματική τάξη απέναντι στην άλλη.

Τρία είναι τα χαρακτηριστικά των μέτρων της Κυβέρνησης:

1.- Το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και η καθήλωσή τους στο μέλλον.

2.- Η επανάληψη και στο Δημόσιο των ρυθμίσεων που έγιναν στις ΔΕΚΟ με την προώθηση νέου μισθολογίου μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους με βασικό στόχο το διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζομένων.

3.- Η μείωση του μόνιμου προσωπικού και η ενίσχυση του προσωπικού που εργάζεται με ελαστική μορφή εργασίας και έχει προσληφθεί με πελατειακά κριτήρια με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και με μεγαλύτερα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που μειώνει την αγοραστική δύναμη, θα έχει σε μία περίοδο ύφεσης σοβαρή επίπτωση στη συνολική ζήτηση, στη συνολική κατανάλωση, στη συνολική παραγωγή άρα και στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Όταν σε όλο τον κόσμο αναζητούνται πολιτικές ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, ενίσχυσης του Δημόσιου Τομέα, άρα και της ζήτησης, στην Ελλάδα δρομολογούνται πολιτικές συνολικής κατάρρευσης της οικονομίας.

Η πολιτική αυτή είναι ομολογία χρεοκοπίας και αδυναμίας άσκησης σοβαρού και υπεύθυνου κυβερνητικού έργου, είναι ισοπέδωση του συστήματος του μισθολόγιου των Δ.Υ., είναι η ταφόπλακα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και σε ότι έχει απομείνει όρθιο.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν θα πληρώσουν την κρίση για την οποία ευθύνονται οι πραγματικοί έχοντες και το Τραπεζικό σύστημα.

Η απεργία στις 2 του Απρίλη θα είναι η αφετηρία νέων δυναμικών αποφασιστικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Όλοι στις κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην Αθήνα 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως.

 

3. Προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης της 2ας Απριλίου 2009

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή του στις 6/3/2009 αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 2 Απριλίου και με δεδομένη  ανάλογη απόφαση της Γ.Σ.Ε.Ε. στις 2/4 πραγματοποιείται ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ με κεντρικό σύνθημα : Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι.

Η αιχμή των αιτημάτων και διεκδικήσεων συμπυκνώνεται σε τρία καίρια ζητήματα πολιτικής :

  • Προστασία αγοραστικής δύναμης / αύξηση εισοδήματος (λιτότητα),
  • Προστασία και ενίσχυση ασφαλιστικών/ συνταξιοδοτικών παροχών και δικαιωμάτων (ειδικότερα : εφάπαξ, ΟΠΑΔ, απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για όρια γυναικών/ανδρών στο Δημόσιο 26/3) και
  • Αύξηση της απασχόλησης (αντιμετώπιση των απολύσεων).

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απαιτείται κάθε Ομοσπονδία, κάθε Νομαρχιακό Τμήμα να προχωρήσει άμεσα σε συγκεντρώσεις, περιοδείες, ενημέρωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να αναλάβει κάθε άλλη πρωτοβουλία στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος κατά Ομοσπονδία και Νομαρχιακό Τμήμα που άμεσα πρέπει να συνεδριάσουν και να διαμορφώσουν.

Με δεδομένο ότι το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κάλυψαν σχεδόν το σύνολο των Νομών, το κεντρικό πρόγραμμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει συγκεκριμενοποιηθεί ως εξής :

  • Θεσσαλονίκη (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας/ σύσκεψη Προεδρείων Ν.Τ. καθώς και των μελών των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων των Δημοσίων Υπαλλήλων της Περιφέρειας ) Πέμπτη 26 Μαρτίου.
  • Πάτρα (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) Δευτέρα 23 Μαρτίου.
  • Τρίπολη (Περιφέρεια Πελοποννήσου) Παρασκευή 20 Μαρτίου.
  • Λάρισα (Περιφέρεια Θεσσαλίας) Τετάρτη 18 Μαρτίου.
  • Καβάλα (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας/Θράκης) Δευτέρα 23 Μαρτίου.
  • Ηράκλειο (Περιφέρεια Κρήτης) Πέμπτη 26 Μαρτίου.
  • Λειβαδιά (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) Δευτέρα 23 Μαρτίου.
  • Άρτα (Περιφέρεια Ηπείρου) Παρασκευή 27 Μαρτίου.
  • Κοζάνη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Στις προαναφερόμενες ημερομηνίες κλιμάκιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (μέλη Ε.Ε. και Γ.Σ.) θα ανταποκριθεί με βασικό κορμό προγράμματος στο Νομό που καλείται η περιφερειακή σύσκεψη,  με τα εξής :

α.- Παρουσία, συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους εργασίας (κατ’ ελάχιστο έναν αυτοδιοικητικό, έναν εκπαιδευτικό, έναν υγειονομικό/προνοιακό χώρο).

β.- Σύσκεψη Νομαρχιακών Τμημάτων Περιφέρειας και Δ.Σ. Πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

γ.- Συνέντευξη Τύπου

Είναι αυτονόητο ότι τόσο τα Ν.Τ. όσο και οι Ομοσπονδίες μπορούν με έγκαιρη συνεννόηση να συμπληρώσουν το πρόγραμμα του κλιμακίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στον προαναφερόμενο Νομό ή να το διευρύνουν, εάν κρίνεται αναγκαίο, και σε άλλο/ους Νομούς της Περιφέρειας.

Είναι εφικτό εάν οι Ομοσπονδίες στο ειδικότερο πρόγραμμά τους εκτιμούν ότι στην Περιφέρεια είναι αναγκαία η παρουσία του κλιμακίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε κάποια πρωτοβουλία τους να ανταποκριθούμε, με την προϋπόθεση να συγκλίνει ημερομηνιακά και να υπάρχει προσυνεννόηση.

Οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην Αθήνα/Πειραιά μπορούν να προγραμματιστούν από τις Ομοσπονδίες όλο το επόμενο διάστημα και κύρια 26/27/30/31/ Μαρτίου και 1 Απριλίου 2009.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το σχετικό υλικό ήδη είναι σε διαδικασία αποστολής (αφίσες, ανακοινώσεις κλπ) η αφίσα είναι κοινή με τη Γ.Σ.Ε.Ε. και θα την προμηθευτείτε από τα Εργατικά Κέντρα, η ανακοίνωση είναι ξεχωριστή επειδή υπάρχει η ανάγκη συμπληρωματικής εξειδίκευσης και εστίασης των βασικών αιτημάτων / αιχμής σε δημόσιο / ιδιωτικό τομέα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μπορούμε με δυναμική και αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε έναν ακόμα σταθμό στην αγωνιστική δράση του κινήματος, βήμα συνέχειας,

Μπορούμε  με δυναμική, αποφασιστικότητα, συμμετοχή και μαζικότητα στις κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλους τους  Νομούς και την Κεντρική στην Αθήνα, να κλιμακώσουμε τώρα το επόμενο βήμα.

 

Να σημειώσουμε ότι ο Τάσος Αποστολόπουλος και ο Δημήτρης Αγκαβανάκης ανέλαβαν την ενημέρωση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα του Ηρακλείου Κρήτης

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος