Συμμετοχή στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Καλαμάτα
(15 Φεβρουαρίου 2009) |
|
Πάνω από 3500 πολίτες υποδέχτηκαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο στάδιο «ΤΕΝΤΑ» της Καλαμάτας |
|
Ο κόσμος στο στάδιο «ΤΕΝΤΑ» της Καλαμάτας αποθέωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου |
|
Μετά την ομιλία ο πρόεδρος Γεώργιος Παπανδρέου συναντήθηκε με στελέχη σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΛΙΤ» από όπου είναι και η φωτογραφία. Απ΄ αριστεράς: Λαφαζάνος Γιώργος, Αλευράς Διονύσης, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Μπάνα Αθηνά, Λογιώτης Γιώνης, Κουτσοδημητρόπουλος Ηλίας, Τσιβουράκης Νίκος, Αποστολόπουλος Τάσος, Μπερδήμας Θεόδωρος |
Δημοσίευμα εφημερίδας «Θάρρος» για την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Καλαμάτα:
Με το μήνυμα ότι ο λαός με την ψήφο του θα διαλέξει το Πα.Σο.Κ. στις εθνικές εκλογές, έφυγε την Κυριακή από την «Τέντα» ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γ. Παπανδρέου, μετά την ομιλία του στην Καλαμάτα, παρουσία χιλιάδων ανθρώπων.
Σε μια συγκέντρωση με παλμό, πάθος και εκρηκτικότητα, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της πολιτικής που ακολουθεί. Αρνήθηκε για μία ακόμη φορά την πρόταση συναίνεσης που έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λέγοντας «καμία ανοχή, καμία συνενοχή. Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία», ενώ ξαναζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές και συμφωνία για συναινετική εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, «δε ζητάμε εκλογές για την εξουσία, είτε γιατί βιαζόμαστε, αλλά επειδή μας ενδιαφέρει το συμφέρον αυτής της χώρας».
Παρουσίασε το σχέδιο του Πα.Σο.Κ. για την έξοδο από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι η Μεσσηνία μπορεί να είναι το πρότυπο μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής, ενός νέου πράσινου αναπτυξιακού μοντέλου, με την προβολή του μεσσηνιακού ελαιόλαδου, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών, την κάλυψη στεγαστικών και εκπαιδευτικών αναγκών των τσιγγάνων, την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού προβλήματος στη Μάνη και την ανάδειξη της πλούσιας και όμορφης πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Λάδι
Ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. ξεκίνησε την ομιλία του με εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο οι τιμές σήμερα να είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας 20ετίας, ενώ το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη. Η δε τιμή να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής και η ψαλίδα ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι να φτάνει σε αναλογία 1 προς 3.
Επισήμανε πως το ελληνικό επώνυμο παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στη διεθνή αγορά, ενώ θα έπρεπε να την είχε κατακτήσει, παρατηρώντας ότι η τυποποίηση και το σωστά οργανωμένο marketing ελάχιστα υφίστανται στις πολιτικές της Ν.Δ. Αναφέρθηκε δε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού το 2004 στην Καλαμάτα, που τις χαρακτήρισε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Μέμφθηκε την κυβέρνηση πως δεν προώθησε το λάδι, ούτε διαμόρφωσε τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών, ούτε ανέπτυξε εθνική στρατηγική, με αποτέλεσμα να βοηθούνται τα σχέδια «κάποιων παρασιτικών συμφερόντων και μεσαζόντων».
Κούφια λόγια
Το ίδιο όμως, συνέχισε, ισχύει και για όλα τα άλλα, για όλες τις άλλες πολιτικές: ίδιες αντιλήψεις, ίδιες πολιτικές, ίδιες επιπτώσεις, κούφια λόγια, αδράνεια, εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων κι όχι του λαού. Έτσι, είπε πως οι αποζημιώσεις που παίρνουν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί δεν καλύπτουν παρά μόνον ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών τους σε παραγωγή σε φυτικό κεφάλαιο.
Οι υποδομές, συνέχισε, καθυστερούν, αναφέροντας την εθνική οδό Τρίπολης -Καλαμάτας, το εσωτερικό δίκτυο, την εκκρεμότητα αναβάθμισης του αεροδρομίου, την ανυπαρξία σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Χωροταξικό τουρισμού
Για το χωροταξικό του τουρισμού είπε πως θα καταστρέψει τον πλούτο που υπάρχει στον τόπο μας: «Είναι αυτό που θα καταστρέψει τις παραλίες μας, θα ξεπουλήσει ό,τι πιο όμορφο έχει η Ελλάδα, προς όφελος και πάλι κάποιων κερδοσκόπων».
Υγεία – Παιδεία
Μίλησε, επίσης, για τις ελλείψεις στην Υγεία και στην Παιδεία, μεμφόμενος τον υπουργό Υγείας πως, αν και υπάρχουν χρήματα, δεν προχωρά σε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, αλλά προσλαμβάνει άλλες κατηγορίες εργαζομένων με ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.
Αναφέρθηκε στη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, του ολοήμερου σχολείου, στη μείωση των μαθητών του σχολείου, στην απουσία καινοτομιών, νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής, της σωστής διδασκαλίας ξένων γλωσσών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλο σχέδιο, παρά μόνο για τα δικά της συμφέροντα, «ένα μικροκομματικό σχέδιο προεκλογικής και πελατειακής σπατάλης».
Έθιξε και το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων από την κυβέρνηση και σημείωσε πως στο Πα.Σο.Κ. τα θέματα της εργασίας, της Παιδείας και της Υγείας, είναι δικαίωμα των πολιτών.
Διασπάθιση πλούτου
Ακολούθως επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ανικανότητα, καθώς δεν υπάρχει σήμερα προϋπολογισμός του κράτους, επειδή καταργήθηκε μέσα σε σαράντα μέρες. «Πέντε χρόνια κυβερνούν και έχουν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με τους ημιαπασχολούμενους, τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο μισό, της διάλυσης του ΣΔΟΕ, την αδυναμία μείωσης των σπαταλών του Δημοσίου, καθώς, πέντε χρόνια μετά από τις υποσχέσεις που δόθηκαν, ο κάθε Έλληνας θα χρωστά 8.000 ευρώ παραπάνω.
Αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος, «πού πήγαν τα λεφτά», καθώς δεν έγιναν επενδύσεις και πρόσθεσε «πήγαν σε παχυλούς μισθούς ‘ημετέρων’, σε ρουσφετολογικές πράξεις και προσλήψεις, σε ύποπτες χαριστικές συμβάσεις, σε δωράκια και απαλλαγές φόρων, για τους ισχυρούς, σε άχρηστες, αλλά με πολιτική σκοπιμότητα διαφημιστικές καμπάνιες για τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, σε αδιαφανείς σπατάλες για να πλουτίζουν κομματικοί παράγοντες».
Επιπρόσθετα, είπε ότι μετά από δύο χρόνια δεν απορροφήθηκε ούτε ευρώ από το 4ο ΚΠΣ, λέγοντας πως «απέτυχαν παντού, για να υπηρετήσουν τους ισχυρούς και τους δικούς τους».
Ανοχύρωτη η Ελλάδα
Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στη σημερινή κρίση που έχει η παγκόσμια κοινωνία, και την παραδίδει τώρα στη θύελλα σαν καράβι ακυβέρνητο», την κατηγόρησε πως την έννοια «δημόσιο συμφέρον», την αντικατέστησε με το «κομματικό ή και ιδιοτελές όφελος». Έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας τη στη συνέχεια πως «πέντε χρόνια τώρα, κυβέρνησαν με αλαζονεία χωρίς να νοιάζονται για τα προβλήματα του ελληνικού λαού, υπηρετώντας τους λίγους και χωρίς σχέδιο για την πατρίδα, ενώ ζήτησε να αλλάξει ο τόπος πορεία.
Σχέδιο δράσης
Αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης του Πα.Σο.Κ., λέγοντας πως πρώτο μέλημά του είναι η προστασία των αδύναμων, η στήριξη της μεσαίας τάξης, η ενίσχυση της αγροτιάς με άμεσα μέτρα όπως την παροχή ρευστότητας στην αγορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και της κρατικοποίησης τραπεζών.
Ακολούθως, δεσμεύθηκε για την υλοποίηση μεγάλων τομών όπου θα προσφέρονται υπηρεσίες μέσα από το Δήμο.
Τρίτη δέσμευση είναι η δημιουργία νέου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», με ενισχύσεις, αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως ο αγροτικός κλάδος, με αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών και της ενέργειας, με επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, με το συνδυασμό του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην Παιδεία.
Όπως σημείωσε, «όταν ακούν τη λέξη Ελλάδα, θα τη συνδέουν με τη λέξη αξία».
Ειδικά για τη Μεσσηνία, επισήμανε, είναι απαραίτητο να επουλωθούν οι πληγές των πυρκαγιών, να προχωρήσει η ολοκλήρωση μεγάλων οδικών δικτύων, να ενισχυθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, να λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.
Δεσμεύτηκε για ένα άλλο κράτος Δικαίου, που θα εποπτεύει, θα βάζει κανόνες, θα ρυθμίζει, θα σέβεται τον πολίτη, θα τον υπηρετεί, θα τον στηρίζει, θα βρίσκεται δίπλα στο πρόβλημά του.
Ακολούθως, μίλησε για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις με αιρετό περιφερειάρχη, που θα λογοδοτεί στον πολίτη πού πάνε τα λεφτά του και οι φόροι του, που θα σέβεται τη δημόσια περιουσία και δε θα επιτρέπει σε κανέναν να τη λεηλατεί, «όπως έγινε με τους διάφορους υπουργούς και τα στελέχη της Ν.Δ. με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου». Να υπάρχει έλεγχος στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις ύψιστες ευθύνες της εξουσίας, με διαφάνεια, αξιοκρατία και αξιολόγηση παντού.
Τέλος, δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
Αναμέτρηση
Είπε πως το Πα.Σο.Κ. δε φοβάται να αναμετρηθεί με τα προβλήματα του τόπου και πρόσθεσε ότι αν και υπάρχει κρίση, είναι ευκαιρία να γίνουν τομές, ενώ τα χρήματα που απαιτούνται θα προέλθουν από δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, από επενδύσεις που θα αναπτύσσουν τη χώρα με βιώσιμο τρόπο, χωρίς σπατάλες του κράτους που πάνε σε ρουσφετολογικές πράξεις και με χρηστή διοίκηση.
«Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα»
Όσον αφορά στα των εκλογών, διευκρίνισε πως είναι απαραίτητες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο: «Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Μας καλεί να συμφωνήσουμε στο σχέδιο που δεν έχει, για να μας κάνει συνένοχους στις δικές της αποτυχίες. Αλλά κάθε μέρα που μένει στην εξουσία, η ζημιά για τον τόπο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πα.Σο.Κ. θα είναι ο νικητής των εκλογών και ζήτησε από τη σημερινή κυβέρνηση: «Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
|