Στις 23 Νοεμβρίου 2009, είχε οριστεί η έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό στο υπουργείο Εργασίας. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου. Όταν έφτασαν στην είσοδο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής Τάσος Αποστολόπουλος και Δημήτρης Κίτσιος εμποδίστηκαν και απωθήθηκαν. Το θέμα πήρε διαστάσεις από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.
Δημοσιεύματα εφημερίδων:
ΝΕΑ 24-11-09
Ασφαλιστικός πόλεμος Περισσού - κυβέρνησης
Το ΚΚΕ μπλόκαρε την πρώτη ημέρα του διαλόγου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και Περισσού σημειώθηκε χθες με τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) να μπλοκάρει την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση με αυστηρό ύφος κατηγόρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα για ανεύθυνη πολιτική στάση παραπέμποντάς το στην κρίση του ελληνικού λαού, την ίδια ώρα που η Αλέκα Παπαρήγα απαντούσε με τη φράση «πόλεμος στον πόλεμο», λέγοντας ότι είναι η μόνη αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική για το Ασφαλιστικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, αφού πριν από περίπου έναν μήνα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει και πάλι το υπουργείο Εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και ως συμπαράσταση στους λιμενεργάτες που απεργούσαν στον Πειραιά. Πάντως, σφήνα στην κόντρα κυβέρνησης και ΚΚΕ μπήκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενώ αρχικώς είχε εμφανιστεί θετικός και είχε ζητήσει debate για το Ασφαλιστικό, κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει το κρυφτούλι πίσω από μισόλογα και προσκλήσεις σε διάλογο και να πει με ειλικρίνεια στον λαό ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις γύρω από το ζήτημα. «Όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκια και προφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Απέκλεισαν την είσοδο
Όλα άρχισαν χθες το μεσημέρι όταν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό. Ειδικότερα, τα μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου μη επιτρέποντας στα προεδρεία των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών ενώσεων να εισέλθουν για να αρχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επέρριψε ευθέως ευθύνες στο ΚΚΕ με την επισήμανση ότι «ένα κόμμα απαγορεύει τον διάλογο για ένα πολύ σοβαρό θέμα και θέτουμε υπό την κρίση του ελληνικού λαού αυτήν την τακτική». Εκ παραλλήλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, χαρακτηρίζοντας πολιτικά υπεύθυνη τη στάση της κυβέρνησης, σχολίασε «πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη στάση του». «Γιάννης κερνάει»...
Την ίδια ώρα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι το κόμμα της δεν παίρνει μέρος σε «σικέ παιχνίδια» και παρατήρησε ότι ο πραγματικός διάλογος είναι «αυτός που κάνουμε εμείς στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές με τον λαό». Με σκωπτικό ύφος η κ. Παπαρήγα σχολίασε: «Ποιος διάλογος άνοιξε; Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει σήμερα. Ρίχνει η κυβέρνηση 10, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βάζει μία κόκκινη γραμμή και τάχα ζητάει το ένα, όπως έγινε μεταξύ νομοσχεδίου Γιαννίτση και νόμου Ρέππα, ακριβώς αυτό θα γίνει».
Επίθεση στον Τσίπρα
Στο ίδιο πνεύμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αποδοκίμασε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή debate για το Ασφαλιστικό. «Αντί να μακιγιαριζόμαστε για τα debate δεν πάμε εκεί έξω από τους τόπους δουλειάς να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για το τι σημαίνει εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και να ξετινάξουμε τα επιχειρήματά τους;», είπε η κ. Παπαρήγα προαναγγέλλοντας συλλαλητήρια και απεργίες για το Ασφαλιστικό. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για «καταστροφικό τυφώνα» συνδυασμένων μέτρων που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με στόχο να ξεθεμελιώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις που απέμειναν την τελευταία 20ετία στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία και την πρόνοια.
«Απαράδεκτο»
Οξυτάτη επίθεση κατά του ΚΚΕ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιαν. Παναγόπουλος: «Με εντολή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος κάποιοι μας απαγόρευσαν να συζητήσουμε. Λες και στη Δημοκρατία πρέπει να ζητάς άδεια για να διαπραγματευτείς, για να συζητήσεις! Αυτό το θεωρώ δημοκρατικά απαράδεκτο»
|