Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν οι:
- Κορυφίδης Χριστόφορος (Μέλος της ΟΚΕ Ευρώπης)
- Κουσελάς Δημήτρης (Βουλευτής)
- Σαμπαζιώτης Δημήτρης (Βουλευτής)
- Νίκας Παναγιώτης (Αντινομάρχης Μεσσηνίας)
- Αβούρη Αγγέλα (Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου)
- Κυριακόπουλος Κώστας (Δήμαρχος Βουφραδών)
Τους ομιλητές ευχαρίστησε ο Τάσος Αποστολόπουλος
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τις εισηγήσεις του Χριστόφορου Κορυφίδη και του Δημήτρη Κουσελά
Οι άξονες παρέμβασης του Χριστόφορου Κορυφίδη μέλους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ευρώπης στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου Βουφράδα
Δυο λόγια για τη συμμετοχή
Δυο λόγια για το συγγραφέα
Δυο λόγια για το συνολικό έργο του συγγραφέα
Η «ΒΟΥΦΡΑΔΑ». Μια προσφορά του συγγραφέα προς τον τόπο που τον γέννησε, την περιοχή που μεγάλωσε και πήγε σχολείο και το κυριότερο μια προσφορά στην ΤΑ και στην προοπτική της.
Η «ΒΟΥΦΡΑΔΑ»- Το περιεχόμενο
- Τα διοικητικά στοιχεία που μας δίνει για την περιοχή και πως αυτά εναλλάσσονταν ανάλογα με τους εξουσιαστές της περιοχής.
- Τα παραγωγικά στοιχεία και πως αυτά επηρέαζαν το επίπεδο της ζωής των κατοίκων
- Τα κοινωνικά στοιχεία και πως αυτά διαμορφώθηκαν στο διάβα του χρόνου από εξωγενείς παρεμβάσεις, ή από ενδογενείς αιτίες.
Η ιστορία της περιοχής με μια ματιά.
Ως αλλοτοπίτης, με διαφορετική, μάλιστα γενετική καταγωγή απ’ ό,τι οι έλληνες αυτής της περιοχής, προσλαμβάνω την ιστορική πορεία της ΒΟΥΦΡΑΔΑΣ, από το βιβλίου του Τάσου, με τις εξής λέξεις και εικόνες:
- Βλέπω τους πρώτους κατοίκους της περιοχής να κινούνται σ’ ένα περιβάλλον πλούσιο σε βλάστηση και θηράματα. Τους βλέπω να απολαμβάνουν τα θηράματά τους στον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς, έξω από το σπήλαιο των Αγίων Αναργύρων, στις όχθες της ``Μαύρης Λίμνας΄΄ ή της λίμνης της Κάδης στη Χαραυγή. Αισθάνομαι να βρίσκομαι και εγώ, κάπου εκεί γύρω και να βλέπω, να ακούω, να ζω.
- Συναντώ στη συνέχεια του προέλληνες, τους Πελασγούς, τους Δωριείς, τους Σπαρτιάτες, τους Μακεδόνες του Φιλίππου, τους Ρωμαίους. Τους αντιλαμβάνομαι και τους αντιμετωπίζω ως ντόπιος. Άλλοτε ως υπηρέτης τους και άλλοτε ως αντάρτης και σκληρός τιμωρός τους.
- Ζω στη συνέχεια την εναλλαγή των Βυζαντινών, των Ενετών και των Τούρκων. Και αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι δεν μου αρκεί ο τόπος μου. Θέλω να σπάσω τα γεωγραφικά όρια της περιοχής και να ταξιδέψω σε Δύση και Ανατολή. Να δώσω και να πάρω. Να γνωρίσω και να γνωριστώ.
- Εκεί κάπου προσδιορίζομαι και εθνικά. Συζητώ με τους συντοπίτες μου την καταγωγή μας τα μεγάλα έργα των προγόνων μας την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς Βοεβόδες και πριγκιπάτα. Κάπου εκεί, συναντιέμαι, επίσης, με τον Παπαφλέσσα αλλά και με τον Ιμπραήμ. Για πρώτη φορά τότε βρίσκομαι εκτός της περιοχής μου ως εμπόρευμα σε σκλαβοπάζαρο της Αιγύπτου. Γλιτώνω ως εκ θαύματος από αυτήν την περιπέτεια και βρίσκομαι ξανά πίσω, στα μέρη μου.
- Από εκεί και πέρα ταυτίζομαι με τον Κολοκοτρώνη αλλά και με τον Καποδίστρια και αισθάνομαι να ζω και να πεθαίνω ως έλληνας. Εντάσσομαι στις κομματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Ζω από το κόμμα και για το κόμμα που υπηρετώ κάθε φορά. Ξεχνώ, κατά κανόνα, τον παραγωγικό πλούτο της περιοχής. Το πολύτιμο λάδι που συνεχίζει να παράγεται αναχρονιστικά, το καλό κρασί που δεν μπορώ να το τυποποιήσω. Ξεχνώ, επίσης, ότι η προοπτική μου και η προοπτική της περιοχής μου απαιτεί ανοίγματα και ευρύτερες συσπειρώσεις και όχι διασπάσεις και απομόνωση.
- Εκεί κάπου σιχαίνομαι αυτόν τον τρόπο ζωής και αποφασίζω να ξενιτευτώ. Ξενιτεύομαι και μεγαλουργώ. Αναγνωρίζομαι από τους ξένους και γίνομαι πλούσιος. Πλούσιος σε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και σε δυνατότητες να εντάξω την περιοχή μου, το Δήμο μου, το Νομό μου στη νέα χιλιετία. Με καίει, όμως, πάντα η Ελλάδα, η Μεσσηνία, η Βουφράδα. Και γυρίζω πίσω.
Η ΒΟΥΦΡΑΔΑ.και η προοπτική της
Το χρονικό σημείο που ζούμε ταυτίζεται μ’ αυτήν την επιστροφή. Ταυτίζεται με την αναζήτηση τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ποια πρέπει να είναι η προοπτική της ΒΟΥΦΡΑΔΑΣ· η προοπτική όλων μας.
Χωρίς να αισθάνομαι ότι κατέχω την αλήθεια, θα σας πω εκείνα που γνωρίζω. Εκείνα που νομίζω ότι προσδιορίζουν το τι πρέπει να κάνουμε. Εκείνα που μπορούν να θεωρηθούν ως καλές σχετικές πρακτικές στην ανάπτυξη των δήμων.
Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι ζούμε εδώ και καιρό σ’ ένα πλαίσιο που δεν το έχουμε αναγνωρίσει. Μιλάω για το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας μας. Το πλαίσιο αυτό πρόσφερε και προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Ευκαιρίες που, κατά κανόνα δεν αξιοποιήθηκαν και δεν αξιοποιούνται από τις τοπικές αρχές της Ελλάδας. Σημειώνω ότι το πλαίσιο αυτό διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια, αφού έγινε παγκόσμιο.
Το πρώτο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε και να γνωρίσουμε αυτό το πλαίσιο. Όχι απλά ως άτομα, αλλά ως οργανωμένες τοπικές κοινωνίες. Ως περιφέρειες, δήμοι και κοινότητες.
Η προηγούμενη επισήμανση σημαίνει πριν απ’ όλα δυνατότητα πρόσβασης και κατάκτησης της σχετικής γνώσης που σχετίζεται με το πλαίσιο λειτουργίας μας, όπως προσδιορίστηκε προηγούμενα.
Η δυνατότητα πρόσβασης και κατάκτησης της ως άνω γνώσης δεν είναι δύσκολο πρόβλημα σήμερα. Προϋποθέτει έναν ολιγομελή μηχανισμό ατόμων εξοικειωμένων στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορίας και βέβαια ευαισθητοποιημένων στην αναζήτηση και στον εντοπισμό των ευκαιριών που παρέχει το πλαίσιο, για γνώση, βιώσιμη ανάπτυξη και παραγωγικές δυνατότητες.
Οι δυσκολίες, λοιπόν, αξιοποίησης των ευκαιριών που παρέχει το σημερινό παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο οικονομικής και όχι μόνον διακυβέρνησης, εντοπίζονται στο πως της αξιοποίησης αυτών των ευκαιριών.
Δεν έχω έτοιμες λύσεις γι αυτό. Εξάλλου το πώς σχετίζεται πριν και πάνω απ’ όλα από τις τοπικές συντεταγμένες σε ανθρώπινο δυναμικό, είδη και μεγέθη παραγωγής. Μπορώ, όμως να κάνω ορισμένες συστάσεις. Συστάσεις που αποτελούν απόσταγμα μιας γνώσης που προέρχεται από άλλες χώρες και περιοχές.
Η πρώτη σύσταση σχετίζεται με τη γνώση του τι μπορεί και θέλει να αναδείξει σε παραγωγική προτεραιότητα ο Δήμος ΒΟΥΦΡΑΔΑΣ. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής, αυτών που διαμένουν εδώ και αυτών που διαμένουν εκτός ορίων του Δήμου.
Η δεύτερη σύσταση σχετίζεται με την προσαρμογή των επιλογών μας στα σύγχρονα μεγέθη. Αυτό με απλά λόγια ΄και μεταξύ των άλλων, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε εκείνο το παραγωγικό και διοικητικό μέγεθος ως Δήμος, που θα μας βοηθά να προωθούμε τις επιλογές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επομένως και στη φάση που διανύουμε η σύσταση δείχνει συσπειρώσεις και διευρύνσεις.
Η τρίτη και τελευταία σύσταση σχετίζεται με το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής και με τους τρόπους αξιοποίησής του. Υπάρχει καταρχήν μια αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν όλοι όσοι κατάγονται απ’ αυτήν την περιοχή, ανεξάρτητα από το που κατοικούν. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας πολιτικής δεν είναι σήμερα δύσκολη και ακριβή. Ας είναι καλά το διαδίκτυο και όσοι το ανακάλυψαν. Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής προέχει η προσέγγιση, από εδώ, από το Δήμο, όλων των βουφραδαίων και η αξιοποίηση, με αμοιβαίο πάντα όφελος, των ειδικών ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων, που διαθέτει ο καθένας από αυτούς.
Αν αφήσετε τη φαντασία σας να καλπάσει μπορείτε ίσως να δείτε το τι πρόκειται να συμβεί και πως μπορεί ο Δήμος σας να αποκτήσει κάθε μορφής κινητικότητα.
Δεν θα καταθέσω άλλες συστάσεις. Εξάλλου εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητές σας. Εκείνο που θέλησα να τονίσω ήταν το νέο πλαίσιο λειτουργίας μας, οι ευκαιρίες που αυτό προσφέρει και αναγκαιότητα να βρούμε τρόπους αξιοποίησης αυτών των ευκαιριών, για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας.
Χαίρομαι πράγματι, γιατί ο φίλος Τάσος μου έδωσε την ευκαιρία να καταθέσω σε σας σήμερα αυτές τις σκέψεις μου. Σκέψεις οι οποίες δημιουργήθηκαν σ’ ένα ταξίδι πήγαινε έλα στις Βρυξέλλες, διαβάζοντας το βιβλίο «ΒΟΥΦΡΑΔΑ» του Τάσου Αποστολόπουλου.
Σας ευχαριστώ
Χριστόφορος Κορυφίδης
ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
κ. Δημήτρη Κουσελά
στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αποστολόπουλου «ΒΟΥΦΡΑΔΑ», με θέμα: «Οι Δήμοι και οι προοπτικές τους
στην Ενωμένη Ευρώπη»
31 Ιουλίου 2004
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ακόμα μια φορά ο αγαπητός και εκλεκτός μου φίλος, ο Τάσος ο Αποστολόπουλος, μας εκπλήσσει ευχάριστα με μια ακόμα συμβολή – σταθμό στο πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο. Στη γενικότερη σημαντική του συνεισφορά για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία δεν χρειάζεται, νομίζω να αναφερθώ, γιατί είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από όλους μας, όπως και η πλούσια συνδικαλιστική του δράση.
Αξίζει όμως να πω δυο λόγια για το βιβλίο του, που είναι μια σπάνια και τεκμηριωμένη συνεισφορά στην παλιότερη αλλά και στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Βουφράδας. Πρόκειται για μια πραγματικά αξιοσημείωτη και επίπονη δουλειά, που εκφράζει την αγάπη του φίλου Τάσου για τον τόπο του, αλλά και την αγωνία του για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου.
Διαβάζοντας το βιβλίο του, πέρα από την γλαφυρή διαχρονική περιδιάβαση στον τόπο και τους κατοίκους του, αλλά και στις σημαντικές προσωπικότητες που άφησαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του δήμου, νιώθει κανείς το βάρος της ιστορικής κληρονομιάς, από τα αρχαία ακόμα χρόνια, αλλά και τη σημασία των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η όμορφη αυτή περιοχή της Μεσσηνίας μας και ο Δήμος της, σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Προκλήσεων που είναι αδύνατο να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς τη γνώση και τον πρέποντα σεβασμό στην Ιστορία, τον Ανθρωπισμό, τον Πολιτισμό μας.
Είναι ένα πραγματικά καλό βιβλίο, επιστημονικά θεμελιωμένο και προσιτό στον κάθε αναγνώστη. Ευχαριστώ τον Τάσο που μου έδωσε το ερέθισμα και την ευκαιρία να το διαβάσω. Μακάρι να είχαμε τέτοιες δουλειές και για άλλους Δήμους της Μεσσηνίας μας. Θα είμαστε όλοι πολύ πιο ενημερωμένοι, πιο περήφανοι και αντίστοιχα πολύ πιο απαιτητικοί για το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου μας!
Η αναφορά στο βιβλίο του Τάσου είναι μια καλή αφετηρία για να περάσω στο γενικότερο θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης, στην προοπτική των δήμων μας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Η ένταξη της χώρας μας και των περιφερειών της στην Ενωμένη Ευρώπη στοιχειοθετεί νέες συνθήκες και για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνθήκες που επιβάλλουν να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή – χωροταξική πολιτική, με έντονα τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ολοκληρωμένο Σχέδιο για τον κάθε Νομό, αλλά και για τον κάθε Δήμο.
Η διετία 2005-2007 είναι κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση του Δ’ ΚΠΣ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών για την οκταετία μέχρι το 2014. Κύρια επιδίωξή μας πρέπει να είναι όχι μόνο να αυξηθούν οι πόροι που θα διατεθούν στην περιφέρειά μας συνολικά, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μέτρα ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Μεσσηνίας, των τοπικών της κοινωνιών, των οικισμών, των υλικών, κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, της τοπικής επιχειρηματικότητας, των φορέων συμβουλευτικής και αναπτυξιακής στήριξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε αυξημένους πόρους ώστε να καλύψουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα που έχουμε.
Η Περιφέρεια αλλά και η Νομαρχία πρέπει, παράλληλα, να ρίξουν μεγάλο βάρος στη βελτίωση των τοπικών υποδομών, στην προώθηση έργων αναβάθμισης του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού δικτύου και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και πρώτα από όλα οι δήμοι μας, να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν τους πόρους, τις υποδομές και τα μέσα που τους αναλογούν. Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, που να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, ο ρόλος της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και αδιαμφισβήτητος. Πρέπει, όμως, να παλέψουμε για να γίνει ακόμα σημαντικότερος. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, τίποτα δεν είναι δεδομένο, εάν δεν ενδιαφερθούμε και δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, ως συνειδητοί πολίτες, για το καλό και την προοπτική του τόπου μας!
Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, μπροστά στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες και είναι οι συντονιστές υλοποίησης σημαντικών έργων και κοινοτικών προγραμμάτων. Πρέπει όμως να υποστηριχθούν και οικονομικά και σε ότι αφορά στη δυνατότητά τους να διεκπεραιώνουν μελέτες και διαδικασίες ένταξης έργων στα διάφορα προγράμματα.
Ο κυρίαρχος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτή την αναπτυξιακή διεργασία αποτελεί μια από τις μοναδικές ευκαιρίες της χώρας μας για να δημιουργήσει ολοκληρωμένες πόλεις και οικισμούς που να εξυπηρετούν τους πολίτες, να σέβονται το περιβάλλον και τις ερχόμενες γενιές, να επιδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, να σέβονται και να διατηρούν άσβεστες τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις, αλλά και να δημιουργούν πολιτισμό.
Φίλες και Φίλοι,
Ο κόσμος μας μεταβάλλεται συνεχώς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται σήμερα να αποκτήσει νέο περιεχόμενο και νέο προσανατολισμό.
Είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε τις τοπικές δραστηριότητες στη νέα οικονομία και στις προκλήσεις της, αλλά και στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ενημέρωση, ανταλλαγή και αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και διαδημοτική συνεργασία.
Χρειάζεται οι δήμοι να παρέχουν υπηρεσίες διοικητικής ενημέρωσης - διευκόλυνσης (μέσα από τα ΚΕΠ) και κατάλληλα εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδων συμπολιτών μας, όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι μας. ‘Εχω δώσει και θα συνεχίσω να δίνω μάχες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων Κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης του αγρότη, σε κάθε αγροτικό δήμο του νομού μας. Σ’ αυτό θα είναι πολύτιμη και η δική σας βοήθεια και κινητοποίηση απέναντι στα αρμόδια Υπουργεία.
Πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την Ιστορία, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον κάθε δήμου. Εδώ πολλά μπορούμε να κάνουμε για το δήμο Βουφράδας.
Να αξιοποιήσουμε το Ανθρώπινο δυναμικό και τους φυσικούς πόρους,
Να προωθήσουμε συμμετοχική οργάνωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας
Η κοινωνία των πολιτών για να αναπτυχθεί χρειάζεται ασφάλεια, μέριμνα και αλληλεγγύη. Η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικό και αναντικατάστατο κύτταρο σ’ αυτή τη δύσκολη και συνεχή προσπάθεια. Γιατί η διεθνής αστάθεια, η κρίση αρχών και αξιών, η αποθάρρυνση, ο αποπροσανατολισμός, ακόμα και η ιδιώτευση πολλών πολιτών μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό τρόπο ζωής, επιβάλλουν το χτίσιμο μιας νέας συλλογικότητας: την ενεργό συμμετοχή όλων μας στο δύσκολο, τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να παίξει, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Φίλες και φίλοι,
Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτός είναι ο πυρήνας της προοδευτικής αντίληψης για την οργάνωση της Κοινωνίας στο σύγχρονο κόσμο!
Αυτή την αντίληψη πρέπει να την κάνουμε πράξη σταθερά, αποφασιστικά και αμετάκλητα!
Μόνο έτσι θα έχουμε την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία που προσδοκά και που αναμφίβολα δικαιούται η Μεσσηνία μας! ‘Ενα όραμα για το οποίο αξίζει, πιστεύω, να στρατευθούμε όλοι μας!
Σας ευχαριστώ
ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ
|