Τουριστική ανάπτυξη της δυτικής Μεσσηνίας

Τοποθέτηση του Τάσου Αποστολόπουλου

στην ημερίδα στους Γαργαλιάνους

που διοργάνωσε το ΙΝΕ ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ το 2003

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι

Η άποψη του καθηγητή Βίσσερ που το 1850 είχε εκφραστεί με τα λόγια: «Χωρίς δισταγμό κανένα μπορούμε να πούμε πως η Μεσσηνία είναι από τα πιο ευτυχισμένα μέρη του κόσμου» όσο και η άποψη του Κλεμανσό ο οποίος αντικρίζοντας τη Μεσσηνία είπε: « Σίγουρα εδώ θα κατοικούσαν οι Θεοί» δίνουν ένα μικρό δείγμα της ομορφιά, της μικρής αυτής γωνιάς που λέγεται ΜΕΣΣΗΝΙΑ..

Αν πράγματι η Μεσσηνία είναι ένα από τα ωραιότερα κοσμήματα της πατρίδας μας, τότε σίγουρα η ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ είναι το ωραιότερο διαμάντι πάνω σ΄ αυτό το κόσμημα.

Αυτός, όμως ο παραδεισένιος χώρος έμελλε να υποστεί τη μάστιγα της μετανάστευσης, της εγκατάλειψης, της ερήμωσης, της αδιαφορίας της Πολιτείας για πολλά χρόνια.

Σήμερα, όμως, που όλοι γευτήκαμε τους πικρούς καρπούς της αστυφιλίας, που ένας άλλος άνεμος πνέει για την ελληνική περιφέρεια μέσα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και όχι μόνο, η δυτική Μεσσηνία ήρθε πάλι στο προσκήνιο. Η δυνατότητα για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Τριφυλίας και της Πυλίας μέσω και της ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) είναι η ελπίδα, είναι η προοπτική του τόπου. Ενός τόπου που όλοι αγαπάμε και όλοι επιθυμούμε να τον δούμε στη θέση που του αξίζει. Η επένδυση αυτή του Μεσσήνιου επιχειρηματία κ. Κωνσταντακόπουλου δίνει ένα άλλο ελπιδοφόρο μήνυμα και για την απασχόληση με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στη δράση αυτή καθώς και σε άλλες παράλληλες δράσεις που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν.

 

Αγαπητοί φίλοι

Η αύξηση της ζήτησης εργασίας στην περιοχή μας εξ  αιτίας της τουριστικής δραστηριότητας θα τείνει όχι μόνο να συγκρατήσει την εκροή του πληθυσμού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά θα μετακινήσει στην περιοχή μας και προσωπικό με ειδική κατάρτιση και πείρα. Έτσι η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή με συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις θα συμβάλλει στην άμβλυνση όσο κανένας άλλος παράγοντας στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας και της υποαπασχόλησης στον άνεργο ή υποαπασχολούμενο εργατικό δυναμικό της Τριφυλίας, της Πυλίας και ολόκληρης της Μεσσηνίας.

Είναι εξακριβωμένο, ότι η τουριστική δραστηριότητα, από τη φύση της, έχει την ικανότητα να προκαλέσει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην εργατική απασχόληση, όσο και σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με τον τουρισμό. Με αυτό τον τρόπο ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει εν μέρει στη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου, να αυξήσει το εισόδημα της περιφέρειας, - και μέσω αυτού το εθνικό εισόδημα- με συνέπεια την άμβλυνση των υφιστάμενων εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων αφ΄ ενός και των επαρχιών αφ΄ ετέρου.

Με την ανάπτυξη του τουρισμού και ιδιαίτερα του εσωτερικού τουρισμού, θα υπάρξει μετατόπιση εισοδημάτων από την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία με αποτέλεσμα να επέλθει κάποια σμίκρυνση της σημερινής εισοδηματικής ανισότητας. Να γιατί η ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή μας έχει καθοριστική σημασία.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

Αν θέλουμε αύξηση της ζήτησης των προϊόντων παραγωγής της περιοχής μας, αν θέλουμε τη δημιουργία εξωτερικών οικονομιών για τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του τόπου μας, αν θέλουμε να ανεβάσουμε το πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο, αν θέλουμε να δώσουμε απασχόληση στη νεολαία της περιοχής μας δεν έχουμε παρά να στηρίξουμε, ως Μεσσήνιοι,  τέτοιου είδους τουριστικές  επιχειρηματικές δραστηριότητες, αρκεί βέβαια οι δραστηριότητες αυτές να σέβονται το περιβάλλον και να είναι σε αρμονία με αυτό.

Η ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (ΠΟΤΑ) έχει ακόμη ιδιαίτερη βαρύτητα αν δει κανείς τους δείκτες και διαπιστώσει ότι το παραγόμενο σήμερα τουριστικό προϊόν της περιφέρειας Πελοποννήσου σε μη ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη μεγέθους. Τα δε ποιοτικά του χαρακτηριστικά όπως (εισοδηματικό επίπεδο επισκεπτών, μέσος όρος ημερών παραμονής των κ.λ.π.)δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο.

Όσον αφορά την προσφορά του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

  • Η έλλειψη βασικών έργων υποδομής που αφορούν κύρια τη συγκοινωνιακή  προσπέλαση προς τη Μεσσηνία αλλά και την προσπέλαση από τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα στη δυτική πλευρά του νομού.
  • Η ελλιπή αξιοποίηση των τουριστικών πόρων της περιοχής.
  • Η χαμηλή ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών κυρίως λόγω έλλειψης τουριστικών μονάδων πολυτελείας και Α τάξης.

Φίλες και φίλοι

Χωρίς καμιά διάθεση μηδενισμού, χωρίς καμιά διάθεση ισοπέδωσης του έργου που έχει δημιουργηθεί στο νομό μας από πλευράς κυβερνητικών παρεμβάσεων και δράσεων θέλω να τονίσω ότι αν επιθυμούμε σοβαρές επενδύσεις σε μέγεθος και ποιότητα, αν επιθυμούμε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο νομό μας πρέπει άμεσα να λύσουμε το πρόβλημα των υποδομών. Αυτό που δεν κάναμε με το Α΄ & Β΄ ΚΠΣ να το κάνουμε τώρα, με την ευκαιρία του Γ΄ ΚΠΣ. Πρέπει να τελειώνουμε με τον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Καλαμάτας, την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ, τον παραλιακό δακτύλιο, τα λιμάνια Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, τους βιολογικούς καθαρισμούς. Να συνδέσουμε σε μόνιμη βάση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με τις ευρωπαϊκές πόλεις, να συνδέσουμε ατμοπλοϊκά τη Μεσσηνία με την Κρήτη και τα αφρικανικά λιμάνια.

Στα τελευταία Περιφερειακά συμβούλια Πελοποννήσου από το λαό της Μεσσηνίας, μέσω των εκπροσώπων τους, μπήκαν επιτακτικά δυο βασικά ζητήματα, καθοριστικά κατά την γνώμη μου για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, που δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο. Το ένα αφορούσε το σιδηροδρομικό δίκτυο (Νέα χάραξη - εκσυγχρονισμός δικτύου) και το δεύτερο αφορούσε την επέκταση του αγωγού φωταερίου μέχρι τη Μεσσηνία.

Πριν κλείσω την παρέμβασή μου θέλω να αναφερθώ στη δημόσια διοίκηση και στα εμπόδια που πολλές φορές μπαίνουν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η ΑΔΕΔΥ σε όλα τα διεκδικητικά της πλαίσια προτάσσει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης γιατί θέλει μια κρατική μηχανή ισχυρή, αποτελεσματική, ευαίσθητη, παραγωγική. Μια μηχανή με τον πολίτη, κοντά στον πολίτη. Δεν ταιριάζει σ΄ αυτή τη χώρα η υπάρχουσα κατάσταση. Ούτε σωστό και πρέπον είναι να τα φορτώνουμε όλη την κακοδαιμονία του δημοσίου στις πλάτες των εργαζόμενων.

Φίλες και Φίλοι

Η Μεσσηνία έχει εντός των γεωγραφικών ορίων αλλά και εκτός ένα μεγάλο δυναμικό προσώπων που αγωνιούν για τη Μεσσηνία αλλά λειτουργούν ασυντόνιστα και μερικές φορές αλληλοσυγκρουόμενα. Υπάρχει το όραμα υπάρχει το δυναμικό η πρόκληση είναι μπροστά μας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Μεσσηνία  τουριστικό πόλο έλξης.  Να κάνουμε τη Μεσσηνία μας τόπο που θα κατοικήσουν οι Θεοί όπως είπε ο Κλεμανσό.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος