Κύριε Υπουργέ, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σαν ελληνική κοινωνία, συγκαταλέγεται και αυτό της δαιδαλώδους νομοθεσίας. Νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι διάσπαρτοι ταλαιπωρούν τους πολίτες, ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους.
Ένα μεγάλο πλέγμα νομοθετικό με δεκάδες διαφορετικές, πολλές φορές, ερμηνείες που πρέπει να είσαι ειδικός για να το διαπραγματευθείς κάνει την καθημερινότητά μας δυσβάσταχτη. Μέσα σ΄ αυτή την πολυνομία είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς με ακρίβεια να συγκρίνει την υπάρχουσα κατάσταση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με αυτό του ιδιωτικού τομέα και με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι καθημερινά να βρίσκονται σε αδιέξοδο και πολλοί να ζητούν και δικαιολογημένα ενημέρωση και στήριξη και από τα συνδικάτα τους.
Αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ όρους και παραδείγματα από τα Μ.Μ.Ε. θα κάνω μια υπέρβαση και θα πω ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η μεγάλη τηλεθέαση των πρωινών ζωνών που ασχολούνται με θέματα ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών, αδειών εργαζομένων, εργασιακών δικαιωμάτων, προστασίας της οικογένειας κ.ά σχετικών. Δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει τις ευθύνες όλων μας.
Αυτή η πανσπερμία νόμων δυσκολεύει και τα συνδικάτα στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν κάθε φορά με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αυτή η πανσπερμία νόμων δημιουργεί «Τα τείχη του Καβάφη» στην εργαζόμενη γυναίκα που αδυνατεί χωρίς δική της ευθύνη να γνωρίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε από το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να εξετάσει το θέμα και να κωδικοποιήσει το ισχύον νομικό καθεστώς που διέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα και να συγκρίνει σε πρώτη φάση αυτά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με αυτά του ιδιωτικού τομέα και σε μια δεύτερη φάση να τα συγκρίνει με αυτά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι επιχειρήθηκε η συστηματική καταγραφή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις παροχές και διευκολύνσεις που μπορεί να αξιώσει η εργαζόμενη δημόσια υπάλληλος και οι οποίες σχετίζονται με την οικογένεια και τη μητρότητα. Ιδιαίτερη θέση στην παρούσα μελέτη έχουν οι ρυθμίσεις για την προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας και των γονέων παιδιών με αναπηρίες. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης αυτής, παρουσιάζεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με την οικογένεια και τη μητρότητα.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Είναι η πρώτη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ που γίνεται αποκλειστικά για την ΑΔΕΔΥ και αυτό επιτρέψτε μου να το θεωρώ σημαντικό. Επίσης θέλω να σας ανακοινώσω ότι σε λίγες μέρες και πριν από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ θα δοθεί στη δημοσιότητα μια δεύτερη μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Εργασίας για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ και αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.
Θέλω να ελπίζω ότι οι μελέτες αυτές θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και θα συμβάλουν και στη διαμόρφωση των θέσεων του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Σας ευχαριστώ |