Έντονα αυτοκριτικός, ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Πα.Σο.Κ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εμφανίζεται σήμερα μιλώντας στο «Θάρρος» ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Τάσος Αποστολόπουλος.
Όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει πού μπορεί να οφείλονται τα άσχημα – για το Πα.Σο.Κ. – εκλογικά αποτελέσματα, δε δίστασε να παραδεχθεί πως «στο παρελθόν κάναμε ένα σημαντικό πολιτικό λάθος, που το πληρώνουμε σήμερα ακριβά. Αποφύγαμε να ανιχνεύσουμε τα πραγματικά αίτια της ήττας του 2004 και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο Πα.Σο.Κ. πολύ πριν το 2004. Έτσι, πορευτήκαμε ‘κουκουλώνοντας’ συλλογικές και ατομικές ευθύνες, διαγράφοντας ‘βελούδινες’ πορείες στη λογική των ισορροπιών και της προσπάθειας διαμόρφωσης καλού εσωτερικού κλίματος. Κάναμε λάθος. Η φράση ‘ανάληψη πολιτικής ευθύνης’ έχασε το νόημά της, έχασε το περιεχόμενό της. Ποτέ δε συγκεκριμενοποιήθηκε και δεν αποδόθηκε.
Σήμερα, αν δεν αναζητηθούν με ξεκάθαρο τρόπο οι αιτίες της ήττας δε θα μπορέσουμε να βρούμε βηματισμό και να εκφράσουμε την κοινωνία».
Εκτίμησε πως ο μόνος τρόπος διεξόδου από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ένας γόνιμος και σε βάθος διάλογος και προέβλεψε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, «το Πα.Σο.Κ. θα βγει ανανεωμένο και ισχυρό».
Δήλωσε πως με το πέρας των διαδικασιών που αποφασίστηκαν, θα υπάρξει συσπείρωση πίσω από τον πρόεδρο που θα επιλέξει η βάση.
Τέλος, κάλεσε μέσω του «Θ» τα μέλη και τους φίλους του Πα.Σο.Κ. να μιλήσουν ανοιχτά και καθαρά στα συλλογικά όργανα του Κινήματος με γνώμονα μόνο το ισχυρό και πλειοψηφικό Πα.Σο.Κ., δηλώνοντας πως το ίδιο θα πράξει κι αυτός.
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Πα.Σο.Κ. δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου επικράτησε η άποψη πως δε θα πρέπει να προχωρήσουν οι γρήγορες διαδικασίες, όπως είχε αρχικά ζητηθεί. Μπορεί μεν να έχει συμβιβαστικό χαρακτήρα μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, αλλά στην ουσία «φρενάρει» τους ρυθμούς. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Αμέσως μετά το αρνητικό για το Πα.Σο.Κ. εκλογικό αποτέλεσμα και τις δηλώσεις του προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή προέδρου από τη βάση του Κινήματος, στο Πα.Σο.Κ. συγκρούστηκαν δύο απόψεις.
Η πρώτη απαιτούσε μέσα σε λίγες μέρες να αποφασίσει η βάση του Κινήματος για τον πρόεδρο, ώστε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το Πα.Σο.Κ. να παρουσιαστεί ανανεωμένο, κάνοντας έτσι μια νέα δυναμική αρχή. Η άποψη αυτή μιλούσε για ντιμπέιτ και άλλες ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Η δεύτερη άποψη ζητούσε να προηγηθεί της εκλογής προέδρου η αποτύπωση των πραγματικών αιτίων της ήττας, η αποκωδικοποίηση του εκλογικού μηνύματος της κοινωνίας. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι πρόεδροι να ξεκαθαρίσουν γνωστοποιώντας στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης τις θέσεις και απόψεις τους για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και μετά από όλα αυτά να αποφασίσει η βάση. Οι θιασώτες της άποψης αυτής ισχυρίζονταν ότι τα πολιτικά προβλήματα δε λύνονται στα τηλεοπτικά «παράθυρα» με στιγμιαίες δημοσκοπήσεις, δε λύνονται με βιαστικές και χωρίς περιεχόμενο διαδικασίες και απαιτούσαν από τους διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος, να ξεκαθαρίσουν τι Πα.Σο.Κ. πρεσβεύουν. Συντάχτηκα κι εγώ, όπως και οι συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών Πελοποννήσου με τη δεύτερη άποψη και, μάλιστα, πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθησή της. Αυτή η άποψη, τελικά, έγινε κυρίαρχη στο Πα.Σο.Κ. Η άποψη αυτή, όχι μόνο δε «φρενάρει» ρυθμούς, αλλά, αντίθετα, εισέρχεται στον πυρήνα του προβλήματος.
Το Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, καθορίζοντας τις διαδικασίες. Εκτιμάτε ότι αυτή είναι προοίμιο γόνιμου διαλόγου, που θα εξαντληθεί σε βάθος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί;
Η ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου υιοθέτησε ακριβώς την άποψη που προανέφερα. Είναι ο μόνος δρόμος διεξόδου. Το Πα.Σο.Κ. μέσα από αυτή την κρίση θα βγει ανανεωμένο και ισχυρό, έτοιμο να απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας και να γίνει και πάλι πλειοψηφικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία.
Τα εκλογικά αποτελέσματα για το Πα.Σο.Κ. από το 2004 και μετά, είναι δυσμενή σε κάθε επίπεδο (δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, βουλευτικές). Τι εκτιμάτε ότι έχει φταίξει;
Στο παρελθόν κάναμε ένα σημαντικό πολιτικό λάθος, που το πληρώνουμε σήμερα ακριβά. Αποφύγαμε να ανιχνεύσουμε τα πραγματικά αίτια της ήττας του 2004 και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο Πα.Σο.Κ. πολύ πριν από το 2004. Έτσι, πορευτήκαμε «κουκουλώνοντας» συλλογικές και ατομικές ευθύνες, διαγράφοντας «βελούδινες» πορείες στη λογική των ισορροπιών και της προσπάθειας διαμόρφωσης καλού εσωτερικού κλίματος. Κάναμε λάθος. Η φράση «ανάληψη πολιτικής ευθύνης» έχασε το νόημά της, έχασε το περιεχόμενό της. Ποτέ δε συγκεκριμενοποιήθηκε και δεν αποδόθηκε.
Σήμερα, αν δεν αναζητηθούν με ξεκάθαρο τρόπο οι αιτίες της ήττας δε θα μπορέσουμε να βρούμε βηματισμό και να εκφράσουμε την κοινωνία. Και με την ευκαιρία που μου δίνεται, καλώ και μέσω της εφημερίδας σας τα μέλη και τους φίλους του Πα.Σο.Κ. να μιλήσουν ανοιχτά και καθαρά στα συλλογικά όργανα του Κινήματος με γνώμονα μόνο το ισχυρό και πλειοψηφικό Πα.Σο.Κ. Αυτό θα πράξω κι εγώ.
Μετά το όποιο αποτέλεσμα προκύψει, θα υπάρχει ενότητα στο Πα.Σο.Κ. ή θα έχουμε επανάληψη των περιστατικών που ζούμε αυτή την περίοδο;
Να είστε σίγουροι ότι το Πα.Σο.Κ. θα βγει ισχυρό μέσα από αυτές τις σκληρές, επίπονες και επίμονες διαδικασίες. Όλοι θα συσπειρωθούμε ενωτικά πίσω από τον πρόεδρο που θα εκλεγεί από τη βάση μας.
Τι θα πρέπει να περιμένει, επί της ουσίας, ο απλός ψηφοφόρος του Πα.Σο.Κ. από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν;
Ο απλός ψηφοφόρος του Πα.Σο.Κ. δεν είναι ο παθητικός δέκτης που άλλοι θα επιλέξουν γι’ αυτόν πολιτική και ηγεσία. Ο ίδιος, βάσει του καταστατικού μας, θα κληθεί να αποφασίσει με την ψήφο του, να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Να κάνει την επιλογή. Αυτή είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία σε ένα ανοιχτό σοσιαλιστικό κόμμα. Έχουμε εμπιστοσύνη στα μέλη και τους φίλους του Πα.Σο.Κ.
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
|