ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Είναι ευχάριστο και παρήγορο, για τον τόπο μας, που βρίσκονται άνθρωποι οι οποίο θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε ιστορικές έρευνες σαν αυτή.

Σε μια εποχή, σαν τη δικιά μας, που οι υλικές ανάγκες της ζωής συνεχώς πολλαπλασιάζονται και συνεχώς αποσύρουν την ανθρώπινη σκέψη από την ανιδιοτέλεια, είναι δύσκολο να αφοσιωθεί κανείς σε τέτοιες πνευματικές εργασίες, μόνο από αγάπη για τον τόπο του.

Κι η ολοκληρωμένη αυτή έρευνα του κ. Αποστολόπουλου δείχνει πολλή αφοσίωση, διάθεση αρκετού χρόνου και μεγάλη ικανότητα.

Είμαστε στ’ αλήθεια περήφανοι, σαν δάσκαλοι, που στη δικά μας τάξη, βρίσκονται τέτοιοι επιστήμονες, άξιοι, δυναμικοί και πραγματικοί ιδεαλιστές.

Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, μένει έκπληκτος από τη γλαφυρότητά του. Συνδυάζει τη σωστή πλατειά έρευνα με την απλότητα του ύφους.

Γι’ αυτό διαβάζεται με πολλή ευχαρίστηση από οποιοδήποτε αναγνώστη.

Συγχρόνως όμως προσφέρει μια πλούσια, ολοκληρωμένη γνώση για τον τόπο αυτό, από τα πολύ παλιά χρόνια, μέχρι τα χρόνια της απελευθέρωσης.

Είναι νομίζω μια σημαντική συμβολή στον τόπο και στην ιστορία, το βιβλίο αυτό. Οι Πύλιοι θα πρέπει, στ΄ αλήθεια, να νιώθουν υποχρεωμένοι στο συγγραφέα. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα νιώθουν περήφανοι για τον τόπο και τους προγόνους τους.

Οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια, προς το συγγραφέα, νομίζω δεν αρκούν για να εκφράσει κανείς αυτό που νιώθει.

Μακάρι να βρεθούν και άλλοι μιμητές του, σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας μας. ίσως, έτσι, η ιστορία του τόπο μας γίνει πιο ολοκληρωμένη και ο λαός μας πιο περήφανος.

Ο Σχολικός Σύμβουλος

Ε’ Περιφέρειας Ν. Μεσσηνίας

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ

 

Πιστεύω ότι ένα βιβλίο έχει πάντα δύο δημιουργούς, το συγγραφέα και τον αναγνώστη. Όταν ένα βιβλίο διαβάζεται ένα έργο γεννιέται κι αυτό το έργο είναι ένα αδιάλυτο μείγμα του βιβλίου που γράφτηκε-της θέλησης του συγγραφέα δηλαδή- και των επιθυμιών του γούστου και όλου του διανοητικού και συναισθηματικού υποστρώματος του αναγνώστη.

Στο έργο σου αυτό, αγαπητέ Τάσο, θέλεις να δώσεις στον αναγνώστη τα άγνωστα, σε όλους σχεδόν, τους κατοίκους της Πυλίας και γενικά της Μεσσηνίας, σχετικά με το πνευματικό επίπεδο και την Παιδεία, γενικά, από την αρχαιότητα χρόνων μέχρι και την Καποδιστριακή περίοδο.

Τα γεγονότα παρατίθενται με άριστο τρόπο, που αναγκάζεις τον αναγνώστη να ξεχνιέται μέσα σ’ αυτά, γιατί μαθαίνει τις ρίζες που πιάστηκαν οι πρόγονοί του για να οργανώσουν την Παιδεία.

Το έργο σου αυτό είναι περιεκτικό, πολύ κατατοπιστικό, καλά διατυπωμένο και πολύ χρήσιμο. Αξιόλογη συμβολή στην ιστορία της Παιδείας μας. συγχαρητήρια για την ιδέα της συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου.

Γιάννης Μπουντάς

Προϊστάμενος του 3ου Γραφείου

Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Μεσσηνία

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος