ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΑΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΚΑΤΟΜΒΗ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κύριοι υπουργοί

Αγαπητοί φίλοι

Αγαπητοί συμπατριώτες

Κυρίες και κύριοι

 

Υπάρχουν στιγμές που αποτυπώνονται με ανεξίτηλα γράμματα στην πορεία του κάθε ανθρώπου και είναι βέβαιο ότι η σημερινή βραδιά, η τόσο τιμητική για εμάς, πέρασε ήδη στην καρδιά μας ως ανεπανάληπτη, ορόσημο στιγμή.

Σας ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της ψυχής μας.

Ευχαριστούμε τους υπουργούς  Γιάννο Παπαντωνίου και Ροβέρτο Σπυρόπουλο για τα καλά τους λόγια που μας γεμίζουν με μεγαλύτερες ευθύνες. Να τους ευχαριστήσουμε θερμά και για τη στήριξή τους. Θέλουμε, όμως, να δηλώσουμε και  δημόσια ότι αυτό το έργο δε θα ολοκληρωνόταν αν δεν είχαμε αρωγούς στην προσπάθειά μας μια σειρά από εκλεκτούς φίλους αρκετοί από τους οποίους σήμερα βρίσκονται στην αίθουσα αυτή. Με την ευαισθησία που τους διακρίνει στα θέματα ιστορικής μνήμης και καταγραφής ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων στάθηκαν δίπλα μας, αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο, μας στήριξαν, μας ενθάρρυναν, μας εμψύχωσαν.

Ευχαριστούμε δημόσια το φίλο Δημήτρη Κουσελά.  Ότι και να πούμε για τη βοήθειά του σε εμάς αλλά και την προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο τόπο θα είναι λίγο και θα τον αδικήσουμε κατάφορα. Απλά του ευχόμαστε σύντομα να πραγματοποιηθεί το όνειρό του και να τον δούμε στη Βουλή των Ελλήνων.

Ευχαριστούμε όλους όσους διέθεσαν τα ιδιωτικά τους αρχεία για τις ανάγκες του πονήματος αυτού και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν στην πολύχρονη ερευνητική δουλειά.

Ευχαριστούμε τους φορείς που διοργάνωσαν την αποψινή βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου και φυσικά όλους εσάς που είσαστε απόψε μαζί μας.

Αγαπητοί φίλοι

Ειπώθηκαν τόσα πολλά για την «Αρκαδική Εκατόμβη» που θα ήταν άστοχη από μέρους μας οποιαδήποτε αναφορά.

Τρεις μόνο σύντομες παρατηρήσεις θέλω να καταθέσω:

Σε μια εποχή καθημερινού βομβαρδισμού με κατασκευασμένα πρότυπα, σε μια εποχή που το βιβλίο περνά κρίση και ιδιαίτερα το μη εμπορικό βιβλίο, έχουμε χρέος με συγκεκριμένες πολιτικές να το στηρίξουμε. Γιατί το βιβλίο εκτός από μέσω μόρφωσης και ψυχαγωγίας, σε τέτοιες εποχές γίνεται κυρίαρχα όπλο αντίστασης. Το παράδειγμα των δυο υπουργών να βρει μιμητές πολλούς ακόμη.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την αποτύπωση των τοπικών ιστοριών. Για να πάμε στο όλο διερχόμαστε από το μερικό. Για να γραφτεί σωστά και πλήρης η ιστορία του λαού μας πρέπει να γραφούν πρώτα οι τοπικές ιστορίες. Έχουμε χρέος όλοι μας και ιδιαίτερα η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να στηρίξουν πρωτοβουλίες αποτύπωσης τοπικών και κοινωνικών γεγονότων.

Η τρίτη παρατήρηση, και με αυτή κλείνω, αφορά τον ανώνυμο πολίτη που συμμετείχε ενεργά στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ας μην τον αγνοούμε. Του χρωστάμε πολλά για να μην πω τα πάντα. Στα 5241 βιογραφικά Αρκάδων που μελετήσαμε βρήκαμε 5241 ξεχωριστές περιπτώσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας για τα μεγάλα ιδανικά και τις αναλλοίωτες διαχρονικές αξίες, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου.

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος